Crisis duurt nog twee jaar

Ondernemersnieuws vandaag: Crisis duurt nog twee jaar, BlackFriday en Twitter geen goede combinatie, imperium Oprah Winfrey brokkelt af en sterrendag voor chefkoks. 

1. Nog twee jaar geduld aub  

Coen Teulings denkt dat de Nederlandse economie over 'een jaar of twee' weer aantrekt. Het slechte nieuws: de Griekse schulden zullen deels moeten worden kwijtgescholden.Volgens de directeur van het Centraal Planbureau (CPB) ligt er 'een heel goed regeerakkoord', hoewel het beter was als er 'iets minder' werd bezuinigd. 'Maar er zitten veel structurele hervormingen in. Als de economie met een jaar of twee weer aantrekt is dat goed voor onze concurrentiepositie. Met name de nog sterkere verhoging van de AOW-leeftijd is goed.' Dit zei Teulings zondagmiddag in het tv-programma Buitenhof

2. Twitter 'nul invloed' op BlackFriday inkopen

Amerika stond vrijdag jl op zijn kop. Op Black Friday starten de kerstinkopen en dat gaan de Amerikanen volledig los. BusinessInsider inventariseerde dit weekeinde de invloed van internet en mobiel op de aankopen van die rare Amerikanen. En wat blijkt: Twitter blijkt nul procent te hebben bijgedragen. Nul! Facebook - waarvan ook veel werd verwacht - droeg slecht voor 0,68 procent bij aan de verkopen, terwijl mobiele telefoons voor 24 procent bijdroegen in de verkopen. Saillant detail daarbij is dat Apple's iPhone het met 10 procent beter deed dan Android (9 procent).
Gelukkig werd er nog wel genoeg gekocht via mobiel en internet: de gemiddelde BlackFriday-shopper kocht 5,6 producten per sessie.

3. Lynch: 'Geen fraude bij overname HP'  

Computerfabrikant Hewlett-Packard (HP) heeft de resultaten van het vorig jaar overgenomen Autonomy moedwillig zo slecht mogelijk afgeschilderd. Dat zegt de oprichter van Autonomy, Mike Lynch, in een zondag gepubliceerd interview met de Britse krant The Telegraph.Volgens Lynch heeft HP Autonomy als zondebok gebruikt voor allerlei bedrijfsonderdelen die slecht lopen. HP schokte de financiële markten afgelopen week door 8,8 miljard dollar af te schrijven op Autonomy, dat het vorig jaar nog voor ruim 11 miljard dollar kocht. Volgens HP heeft de toenmalige leiding van Autonomy de waarde van het bedrijf met schimmige boekhoudtrucs opgekrikt. Lynch heeft afgelopen week meerdere keren ontkend dat er sprake was van fraude.

4. Imperium Oprah Winfrey brokkelt af  

Barre tijden voor Oprah Winfrey. Nadat haar dagelijkse talk-show 18 maanden geleden eindigde, zakt haar populariteit weg en daarmee haar business. Het kabelnetwerk OWN, dat ze startte met Discovery Communications, heeft te lijden onder inzakkende advertentietarieven en wankelend management. En als de kijkers wegzappen van Winfrey's channel, zijn ze steeds moeilijker te converteren naar de andere producten van de tv-diva, waaronder het tijdschrift, dat eveneens te lijden heeft onder slechte advertentietarieven en dalende oplage.

5. Moederboard Apple1 levert half miljoen euro op

Een exemplaar van het eerste model Applecomputer, de Apple 1, is op een veiling in Keulen voor bijna een half miljoen euro verkocht. De computer, een van de eerste van de serie, was in 1976 door een van de oprichters van Apple, Steve Wozniak, in elkaar gezet in de garage van zijn ouderlijk huis in Silicon Valley.
Van de Apple 1 zijn 200 exemplaren gemaakt. Daarvan zijn er nog zes die werken. De originele prijs was destijds 666,66 dollar. Wie de computer op de veiling heeft gekocht, is niet bekend.

6. Sterrendag voor chefkoks

In aanwezigheid van honderd prominente chef-koks worden vandaag in Maastricht de Michelinsterren voor Nederland bekendgemaakt. Dat gebeurt na jaren weer tijdens een officiële presentatie, die plaatsvindt in de Hotel Management School Maastricht. Naast de bestaande driesterrenrestaurants De Librije van chef-kok Jonnie Boer en Oud Sluis van chef-kok Sergio Herman wordt al enige tijd uitgezien naar een derde Nederlandse restaurant met drie sterren. 
Nederland telt 122 sterren: 84 restaurants met één ster, 16 met twee sterren en twee met drie sterren.

7. En dan nog dit: Je moet de letters van de Hema hebben

Z24 legde 10 leveranciers van chocoladeletters op de pijnbank in een heuse Z24 Chocoladelettertest. Als favoriet kwamen de letters van de Hema uit de bus. Eervolle vermeldingen krijgen de melkletters van AH Puur & Eerlijk en Droste, alsook de pure letter van het Kruidvat. De letters van V&D konden het minst bekoren. Ze zijn niet alleen relatief duur, maar ook de smaak was niet om over naar huis te schijven.
Naadje van de kous weten? Bekijk de slideshow

Tot zover de Sprout update van maandag 26 november . Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Media-ondernemer, creatief directeur Sprout, Management Team, uitgaven van MT MediaGroep BV.

MT MediaGroep is een contentmarketingbureau gespecialiseerd in het bereiken, boeien, binden en activeren van zakelijke beslissers. We doen dat via onze eigen merken (Sprout en Management Team) en in toenemende mate via nieuwe merken die we bouwen voor en met klanten. Denk daarbij aan www.ikgastarten.nl (ism Rabobank), www.ikwilmobielwerken.nl (ism HP), www.ondernemenmetpersoneel.nl (ism De Goudse) en www.peoplebusiness.nl (ism Unique).

Zakendoen? Stuur een e-mail.

Je vindt mijn profiel ook op AboutMe.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!