Crowdfundinglimieten geschrapt; CitizenM groeit eindelijk door

7 need to knows vrijdag

Ondernemersnieuws vandaag: Crowdfundinglimieten geschrapt, CitizinM groeit eindelijk door, BrightPensioen opent jacht op sparende zzp'er en miljoenenpubliek voor Drentse loopfiets.

1. Crowdfundinglimieten geschrapt

De crowdfundinglimieten (per platform) voor particuliere investeerders van 40.000 euro bij leningen en 20.000 euro bij aandelen worden per 1 januari 2016 geschrapt, meldt Tweede Kamerlid Aukje de Vries (VVD). Die limieten hielden de verdere groei van crowdfunding tegen, schrijft ze daarnaast in een blog. Branchevereniging Nederland Crowdfunding was nauw betrokken bij de aanpassingen, reageert directeur Simon Douw. Hij waarschuwt wel dat mensen die grotere bedragen investeren via crowdfunding, zich goed bewust moeten zijn hoe crowdfunding werkt. Zijn vereniging werkt daarom aan 'kennischeck', waarmee mensen die hogere bedragen willen investeren onder meer gewezen worden op de risico's van crowdfunding. 

2.  Rockstart presenteert ‘ervaren’ startupklas

Startup-incubator Rockstart heeft uit 600 inzendingen uit 60 landen 10 startups geselecteerd voor de vierde editie zijn hoofdprogramma ‘Web & Mobile’. De startende ondernemers krijgen vanaf eind deze maand gedurende 150 dagen de betere ondernemerslessen ingepeperd door meer dan 80 mentors. Rockstart heeft dit jaar deelnemers gekozen die verder gevorderd zijn vergeleken met de startups in eerdere jaargangen, bijvoorbeeld qua omzet. In de nieuwe lichting zitten onder andere het crowdfundplatform voor events LiveOnDemand, werkplekvinder Deskbookers en logistieke dienstverlener RutaPro (afkomstig uit Chili).

3. CitizenM groeit eindelijk door

Het Nederlandse hotelconcept CitizenM wilde oorspronkelijk 20 hotels opzetten in 5 jaar tijd. Dat plan mislukte, maar nu lijkt er alsnog schot in de zaak te komen. Zeven nieuwe hotels zijn in aanbouw en nog eens 6 zitten in de voorbereidingsfase, vertelt mede-oprichter Michael Levie in de nieuwste editie van Sprout magazine. Levie deelt in Sprout alles over zijn groeiplannen, zijn kritiek op de ‘veel te behoudende’ hotelbranche en zijn ideeën over hoe de sector het nu wél zou moeten doen. Nog geen Sprout-member? Meld je hier aan en lees alle artikelen.

4. Echte werk begint voor BrightPensioen

Na zo’n twee jaar voorbereiding en een crowdfundingcampagne waarbij 300.000 euro werd opgehaald zijn Karin Jakobsen, Sjaak Zonneveld en Annemieke Beijerinck nu live met hun BrightPensioen, bedoeld voor zelfstandigen. De Sprout Challenger (begonnen als BrightNL) mikt dit jaar op 3.000 deelnemers, zegt Zonneveld. Deelnemers worden mede-eigenaar en krijgen een winstdeling. Maar eerst moet het drietal flink aan de bak: pas vanaf zo’n 10.000 deelnemers maakt de pensioenstartup winst.  

5. Nederlandse startup Withlocals breidt uit naar Nederland

Als Nederlands bedrijf eerst in Azië starten en daarna pas in Nederland. Dat is wat Withlocals, de Nederlandse 'Airbnb' voor toeristen, deze week doet. Als platform voor etentjes bij thuiskoks en andere ‘lokale’ activiteiten verdient de startup een commissie van 20 procent. Maar behalve geld verdienen heeft de dienst - ook in Nederland - een duidelijke missie, vertelt bestuurder Dick Koopman: verschillende culturen bij elkaar brengen.

6. Rocket Internet zet derde financieringsplatform live

De Duitse startup-accelerator Rocket Internet maakt zijn drietrapsraket op het gebied van financieringen ook in Nederland compleet. Na de gecrowdfundde platforms Lendico (persoonlijke leningen) en Zencap (mkb-leningen) gaat op 3 maart de Nederlandse versie van Spotcap live. De dienst claimt ‘een uniek algoritme’ waarbij een lening wordt verstrekt aan ondernemers op basis van ‘actuele’ bedrijfsgegevens en prestaties, in plaats van oude krediethistorie. De beoordeling van de aanvraag vindt binnen enkele minuten plaats.

7. En dan dit: Drentse loopfiets trekt miljoenenpubliek

De loopfiets van de Drentse ondernemer Bruin Bergmeester is dankzij tv-ster Bram Margera een hype geworden op Facebook. De Amerikaanse Jackass-acteur plaatste een reportage van RTV Drenthe op zijn Facebookpagina waarna het filmpje tot nu toe al 16,8 miljoen keer werd bekeken. En dat terwijl Bergmeester zijn fiets-met-loopband nog niet eens officieel verkoopt; in mei moeten de eerste vehikels in de Nederlandse winkels liggen.

Tot zover de Sprout update van vrijdag 13 februari. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl