D66 wil startup BV; ‘Kijkshop bezorgt binnen twee uur’

7 need to knows vrijdag

Ondernemersnieuws vandaag: Starbucks komt met een koffieabonnement voor thuis, Rockstart heeft flinke groeiambities en een extravagant etentje voor Vice-oprichter Shane Smith.

1. Starbucks komt met koffieabonnement voor thuis

Komt de berg niet naar Starbucks, dan komt Starbucks wel naar de berg. In deze trant moet de vergadering op het hoofdkwartier in Seattle gegaan zijn. De koffiebrander bezorgt sinds kort op abonnementsbasis koffiebonen bij Amerikaanse consumenten thuis. Het bedrijf spreekt zelf van subscription commerce en curated subscriptions, wat er effectief op neerkomt dat je als klant niet al te veel te kiezen hebt. Voorlopig, want het bedrijf wil eind dit jaar niet alleen bonen, maar ook hete koffie aan de deur brengen.

2. D66 wil startup BV

Als het aan D66-Kamerlid Kees Verhoeven ligt komt er een aparte rechtsvorm gericht op jonge, innovatieve bedrijven. De startup BV van Verhoeven zou geen werkgeverspremie hoeven af te dragen over de eerste werknemer, hoeft geen jaarverslag te deponeren en hoeft de ondernemer geen inkomensbelasting te betalen. Bovendien moet investeren in het bedrijf fiscaal aantrekkelijk worden. Volgens Verhoeven zijn dit allemaal wensen die hij bij startups heeft geconstateerd: ‘Dit zijn de multinationals van morgen, die in het begin elke cent kunnen gebruiken.’

3. Kijkshop in zee met Challenger Pluplus

Retailer Kijkshop gaat in zee met Sprout Challenger Pluplus, dat maakt de onderneming bekend. In de vestigingen Utrecht en Amsterdam wordt het daarom mogelijk om bij een online bestelling het pakketje binnen twee uur in huis te hebben. Pluplus maakt technologie waardoor koeriers direct na een order het pakketje in de winkel ophalen. De bezorgprijs is variabel, maar kan volgens Kijkshop directeur Robin Tichler ‘soms helemaal gratis zijn.’

4. Rockstart naar 2500 founders

Rockstart, de Amsterdamse accelerator die in 2011 door Oscar Kneppers en Don Ritzen wil dit jaar 2500 ondernemers wereldwijd begeleiden. Dat blijkt uit de groeidoelstellingen die het bedrijf bekend heeft gemaakt. Kijken we een paar jaar verder dan wil Rockstart ‘de beste startupmachine ter wereld hebben’ dat ruim 100.000 ondernemers moet helpen. Met het Smart Energy programma en de Web en Mobile accelerator is Rockstart deze maand 19 bedrijven en 45 ‘founders’ dichter bij dat doel.

5. Bungeejumpen van de Pier

Binnenkort kunnen adrenalinejunkkies hun ei kwijt in Scheveningen. Eigenaren KonderWessels en budgethotelier Danzep (Easyhotel) willen op de Pier weer bungeejumpen aanbieden. De twee bedrijven kochten eind vorige jaar de failliete Pier voor drie miljoen euro. Naast bungeejumpen komt er waarschijnlijk een reuzenrad en is KonderWessels op zoek naar huurders die er horeca, retail en ‘fun shopping’ willen exploiteren. Ook moet de Pier een ‘goed gevulde agenda op het gebied van kunst, festivals en concerten’ gaan bieden.

6. TEDxAmsterdamWomen komt met startupprijs

In de categorie spin-off event op spin-off event: TEDxAmsterdamWomen komt met een prijs voor ondernemende vrouwen die minimaal één jaar aan een project werken. Want let op: ‘ondernemende vrouwen’ dus projecten met design, film of architectuur komen ook in aanmerking. Na de eerste schifting blijven tien concepten over, waarvan er drie mogen pitchen op de dag zelf. Naast eeuwige roem bevat de eerste prijs ondermeer een reis naar New York. Aanmelden kan tot 15 maart.

7. En dan dit: Vice oprichter dineert voor 300.000 dollar in Vegas

Shane Smith, mede-oprichter en CEO van nieuwsagentschap Vice heeft zijn recente cashinjectie van 500 miljoen dollar goed besteed. In Las Vegas is Smith gaan dineren met een stel vrienden voor ruim 300.000 dollar. En dat in een steakhouse. Naar verluidt zou de 45-jarige ondernemer het veelal hebben uitgegeven aan sterke drank. Smith lijkt op een winning streak: naast een waardering van 2.5 miljard dollar voor Vice won hij op de betreffende avond 1 miljoen dollar in het casino.

Tot zover de Sprout update van vrijdag 20 februari. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Remy Gieling is hoofdredacteur van MT/Sprout.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!