Damrak verwerkt cijferstroom

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdagochtend vrijwel vlak geopend. Ook de andere Europese beurzen lieten weinig beweging zien. Op het Damrak verwerkten beleggers de laatste cijferstroom van bedrijven als Ahold, Reed Elsevier en Heijmans.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel een fractie hoger op 478,91 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 720,80 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden vlak tot 0,1 procent hoger.

Uitgeefconcern Reed Elsevier, dat zijn naam wil veranderen in RELX, was hekkensluiter in de AEX met een min van 2,8 procent na tegenvallende jaarcijfers. Ook de resultaten van supermarktbedrijf Ahold (min 2,1 procent) vielen tegen. Het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI was met een plus van 12 procent opnieuw een opvallende stijger.

Corbion

In de MidKap werden de jaarresultaten van voedingsbedrijf Corbion beloond met een koerswinst van 3,8 procent. Beleggers verwerkten ook het jaarbericht van Aalberts Industries. De industrieel toeleverancier boekte in 2014 een recordomzet en verwacht dit jaar een verdere winstgevende groei te realiseren. Het aandeel zakte desondanks 0,2 procent.

Bij de kleinere bedrijven vielen de resultaten van toeleverancier aan de chipindustrie BE Semiconductor Industries (Besi) en bouwbedrijf Heijmans in goede aarde. Besi dikte 7 procent aan en Heijmans kreeg er meer dan 5 procent bij.

Allianz

Allianz zakte in Frankfurt ruim 3 procent. Het vertrek van beleggingsgoeroe Bill Gross bij Pimco is de Duitse verzekeraar niet in de koude kleren gaan zitten. Na het vertrek van Gross in september werd zo veel geld weggehaald bij het dochterbedrijf dat Allianz zijn winst zag dalen.

In Brussel daalde Anheuser-Busch InBev 0,5 procent. De brouwer van merken als Hertog Jan, Hoegaarden, Leffe en Jupiler heeft vorig kwartaal evenveel bier verkocht als een jaar eerder.

De euro bleef vrijwel onveranderd op 1,1364 dollar. De olieprijzen liepen wat terug na de sterke opmars op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 50,51 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 61,40 dollar per vat.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!