De opmars van RegTech, van banken tot wiet

Dankzij machine learning en cloud computing groeit niet alleen de berg data waar bedrijven mee kunnen werken, ook het aantal regels neemt toe. Dat leidde tot een compleet nieuwe industrie: RegTech (Regulatory Technology).

Het gebruik van data neemt explosief toe (in ons nieuwe bookazine lees je er alles over), en toezichthouders proberen die datawedloop bij te benen met regels. 

Een belangrijke wet die in 2018 ingaat is bijvoorbeeld de privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG, of GDPR in het Engels). Voor financiële startups en banken staat betaalrichtlijn PSD2 op stapel, die de digitale toegang door derden tot betaalrekeningen bij banken regelt. 

Om te kunnen voldoen aan al dit soort voorschriften kunnen ondernemers een beroep doen op een groeiende groep RegTech-diensten. Die bedrijven gebruiken technieken zoals big data-analyse, blockchain, machine learning en beeldherkenning om bedrijven - van banken tot webwinkels - efficiënt, geautomatiseerd en volgens de regels grote hoeveelheden data te laten verstouwen.

De vraag naar regelgevingstechnologie kreeg een boost dankzij de kredietcrisis van 2008 en de opmars van cloudcomputing. RegTech behelst inmiddels meer dan enkel bedrijven die de financiële sector slimmer en compliant maken, ook webwinkels en wietverkopers kunnen er baat bij hebben, laten de voorbeelden verderop in dit artikel zien.

RegTech 100
Vorige maand werden 100 innovatie RegTech-bedrijven uitgelicht in de RegTech 100. Qua verdieping biedt ook dit overzicht van investeerder Jan-Maarten Mulder een handzaam overzicht.

Recordbedrag

Dit jaar wordt er naar verwachting een recordbedrag van zo'n 150 miljoen dollar geïnvesteerd in RegTech-bedrijven, berekende CB Insights. De meeste daarvan richten zich op de regeljungle van de financiële wereld, maar in die groep vinden we ook bedrijven uit de gezondheidszorg, milieu, voeding, cybersecurity, blockchain en zelfs cannabis. Het grootste bedrag ging naar Druva, dat 180 miljoen ophaalde voor zijn beschermingstool voor data in de cloud.  

CB Insights bundelde in deze infographic 100 RegTech-bedrijven verdeeld over 9 categorieën (klik voor origineel): 

RegTech-oplossingen komen vooral van pas naarmate processen ingewikkelder worden, zoals bij gedeelde infrastructuren en beveiligingskwesties. Een aanbieder zoals Compliance.ai gebruikt machine learning om daarbij de voortgang te stroomlijnen en structuur te bieden. Ook FundApps is een bedrijf dat financiële compliance automatiseert. Het Nederlandse SecondFloor richt zich specifiek op de verzekeringsmarkt. Suade levert Regulation-as-a-Service (RaaS) voor de financiële wereld. 

7 gebieden waar RegTech-bedrijven impact maken:

1. Identiteitsbeheer

Financiële instellingen zoals banken en crowdfundingplatforms en moeten hun gebruikers kennen ('Know Your Customer') en identiteitsfraude voorkomen. Een bedrijf als Trunomi levert een platform om identieitsinformatie veilig te bewaren. ComplyAdvantage stort zich met machine learning en het analyseren van big data op het effectief signaleren van witwassen en terreurfinanciering. 

Ook betalingsdiensten, online gaming platforms en online marktplaatsen moeten hun klanten kennen. Het Canadese Trulioo is een van de grotere spelers op het gebied van id-verificatie voor dit soort bedrijven. De dienst koppelt daarbij data uit onder meer sociale netwerken, kredietbestanden en overheidsdocumenten om gebruikers te controleren. 

Een bedrijf als het Britse CheckRecipient richt zich puur op het voorkomen van verkeerd geadresseerde emails, zodat gevoelige gegevens niet bij de verkeerde ontvanger belanden. IdentyMind voorziet betalingsplatforms, webwinkels en banken een analyse-platform om fraude te detecteren. Vanuit Nederland richt onder meer PrivacyPerfect zich op bedrijven die meoten voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming.

2. Algemene bedrijfsrisico's

Ook het beheersen van dagelijkse, operationele risico's heeft zijn eigen subdomein binnen RegTech. Zoals Rsam, dat Governance, Risk and Compliance (GRC)-software levert, en de risk management software van NetGuardians.

Het Nederlandse Open Risk legt de nadruk op transparantie en het delen van kennis door middel van open source-tools. 

RegTech is niet alleen weggelegd voor corporates; het Nederlandse RiskRhino levert (SaaS-)risicomanagement voor de mkb-bedrijven, op het gebied van bijvoorbeeld privacy, lokale inspecties, en brandveiligheid. 

3. Blockchain 

Nog geen koploper
Nederland is op RegTech-gebied alles behalve een voorloper constateerde het Verbond van Verzekeraars vorige maand. Vooral de toegang tot conceptregelgeving is in Nederland slecht, stelde de branchevereniging in een brief aan de ministers van Financiën, Economische Zaken en Binnenlandse Zaken. Zo doet Nederland niet mee met de European Legislation Identifier (ELI), een techniek om alle internationale en nationale wetgeving te catalogiseren.

Ook rondom cryptovaluta en het gebruik van de blockchain is een schare RegTech-bedrijven ontstaan. Zoals CoinfirmBloq en Elliptic.

Het Amerikaanse Tradle gebruikt de blockchain om Know Your Customer-data op te bouwen, waarbij mensen zelf de controle houden over wie inzage heeft in hun informatie. Door het gebruik van de blokchain kan een centrale cloud-database worden vermeden, ten gunste van een decentraal model. Rabobank is - via Startupbootcamp - een van de partners van de startup. 

4. Rapportage

Fintech-bedrijven moeten ook volgens strikte regels rapporteren, aan de hand waarvan toezichthouders de gezondheid van een bedrijf kunnen evalueren. RegTech-bedrijven zoals Confirmation.com en Certent makten geautomatiseerde rapportages, wat niet alleen tijd en geld scheelt, maar ook zorgt voor meer nauwkeurigheid en de de kans op fraude verkleint.

5. Kapitaaleisen en stresstesten

Het Nederlandse bedrijf OSIS helpt banken zoals ING en NIBC met data-analyses bij het analyseren van kredietrisico’s. OSIS scant jaarlijks miljoenen hypotheek- en mkb-leningen, en stelt die openbaar beschikbaar. Het eveneens Nederlandse Symetrics maakt sinds 2012 stresstest-modellen voor banken. 

6. Handelsplatforms

Bedrijven als OpenGamma en Droit Fintech helpen banken en andere financiële instellingen bij het stroomlijnen van hun derivatenhandel. In Nederland biedt FusionATCM een vergelijkbare dienst. Het Luxemburgse Governance.io, dat ook een kantoor in Nederland heeft, biedt een dataplatform voor fondsmanagers. 

7. Wiet

Vooral in de VS is cannabis een groeimarkt. Maar het gebruik en de verkoop ervan is aan strikte regels gebonden, zoals dat bedrijven de hele productieketen in kaart moeten brengen. MJ Freeway en BioTrack zijn startups die hen daarbij helpen, from seed to sale

Veel wietbedrijven in de VS kunnen lastig bij terecht bij argwanende banken. Bedrijven als Hypur en Tokken verlagen de drempel voor banken met een softwareplatform dat retailers en hun transacties scant en een koppeling legt met lokale registratiesystemen. Over geldstromen gesproken: PayQwick zet zichzelf trots in de markt als The PayPal for Pot.

Lees ook: Van AgriTech tot MedTech: de Tech-jungle in 8 soorten

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl