De 4 beste boeken van dit jaar volgens Bill Gates

Bill Gates

Al vanaf zijn kinderjaren leest Bill Gates 1 boek per week. Dit zijn zijn favoriete titels van het afgelopen jaar. 

Gates was altijd al een fanatieke lezer, maar voelt zich anno nu in meer dan ooit in bevoorrechte positie om te leren. “Toen ik jong was, waren er maar weinig mogelijkheden om zelf iets te leren”, zegt Gates. 

Hij las de encyclopedie van zijn ouders, in alfabetische volgorde. “Maar er waren geen online cursussen, videolessen of podcasts om me kennis te laten maken met nieuwe ideeën en denkers zoals vandaag de dag.” 

Van de meer dan 50 boeken die hij het afgelopen jaar verslond, zijn dit wat hem betreft de beste voor bij de kerstboom. “Ze zijn allemaal zeer goed geschreven, en lieten me allemaal verdwijnen in een rabbit hole van onverwachte inzichten en pleziertjes.” 

String Theory - David Foster Wallace

Anders dan de titel doet vermoeden, heeft dit boek niets met natuurkunde te maken, “maar de titel zorgt ervoor dat je superslim overkomt als je het boek leest in een trein of vliegtuig”. Het boek is een verzameling van 5 essays van schrijver David Foster Wallace (1962-2008) over tennis, een sport die Gates naar eigen zeggen ook fanatiek beoefent. De auteur gebruikt zijn pen “net zo behendig als Roger Federer zijn tennisracket”. 

Shoe Dog- Phil Knight

Deze memoires van Nike-medeoprichter Phil Knight zijn volgens Gates een “verfrissend eerlijke herinnering van hoe de weg naar zakelijk succes er echt uitziet”: rommelig en bezaaid met gevaarlijke momenten en fouten. Gates kent Knight persoonlijk. “Hij is ongelofelijk aardig, maar ook stil en lastig om echt te leren kennen. Hier geeft Knight zich bloot op een manier die maar weinig CEO’s bereid zijn om te doen.” | Bestel hier

The Gene - Siddhartha Mukherjee

Nieuwe technieken om genen te beïnvloeden worden technisch steeds geavanceerder, en daarmee ook ethisch uitdagender. Onderzoeker Mukherjee neemt je mee langs de geschiedenis, het heden en de toekomst van genetisch onderzoek. Met veel aandacht voor de ethische vraagstukken die de nieuwe genetische technieken oproepen. “Mukherjee schreef dit boek voor een lekenpubliek, omdat hij weet dat nieuwe gen-technologie op het punt staat om ieder van ons diepgaand te beïnvloeden. | Bestel hier

The Myth of the Strong Leader - Archie Brown

Gates las dit twee jaar oude boek vanwege de heftige verkiezingsstrijd in de VS. Brown onderzoek politiek leiderschap al 50 jaar. Hij toont volgens Gates aan dat leiders die grootste bijdragen leverden aan de mensheid meestal niet degenen zijn die worden beschouwd als dominante, “sterke” leiders. Goede leiders zijn meesters in samenwerken, delegeren en onderhandelen, zegt Gates met een duidelijke knipoog naar Donald Trump. “Brown zou nooit hebben kunnen voorspellen hoe treffend dit boek zou zijn in 2016.” | Bestel hier

Programmeur en ras-nerd Gates heeft tot slot een eervolle vermelding in petto voor een boek over - jawel - elektriciteitsnetwerken. Gates schreef op de middelbare school software voor een netwerkbedrijf. In The Grid laat cultureel antropoloog Gretchen Bakke zien hoe slecht het Amerikaanse elektriciteitsnet past bij de 21ste eeuw, en waarom er een totale vernieuwing nodig is om in te spelen op nieuwe vormen van energie.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl