'De cloud wordt onmisbaar'

De tijd dat sofware uit een fabriek kwam, volgepakt met nerds, is voorbij. In Silicon Valley zijn de nerds aan de macht. Coderen doen ze waar en wanneer ze willen, met dank aan de cloud.

Dat software vaak draait in de cloud, die verzamelde computerkracht in het web, daar zijn we wel aan gewend, of het nu het klantenbeheer van Salesforce is, het populaire prikbord van Pinterest of de agenda en spreadsheets die we via Google zo handig aan het delen zijn. Maar diezelfde software ontwikkelen via de cloud, dat gaat toch een stap verder.

Cloud9 IDE

En het zijn uitgerekend Nederlanders die ermee pionieren, vanuit Silicon Valley. Ruben Daniels en Rik Arends hebben met Cloud9 IDE een groot deel van het gereedschap waarmee ontwikkelaars met progammeertalen als Javascript, Ruby en PhP hun software bouwen en testen, overgebracht naar de cloud. Van daaruit kunnen ze er vanuit de webbrowser mee aan de slag.

Facebook-investeerder

Vorig jaar ging Cloud9 IDE live - de achternaam staat voor Integrated Development Environment– en al tienduizenden ontwikkelaars maken er gebruik van. Met 5,5 miljoen dollar aan kapitaal (van onder meer Facebook-investeerder Accel) zijn Daniels en Arends vanuit San Francisco en Amsterdam hard bezig om hun dienst uit te breiden. Daniels heeft zich zojuist permanent in San Francisco gevestigd, want in de befaamde Bay Area zitten toch zijn belangrijkste klanten en partners.

Cloud vervangt pakket

“We zagen twee jaar geleden dat de browsertechnologie snel genoeg was en de markt ook klaar voor online software ontwikkeling. Ons platform vervangt de software die tot nu toe op de pc draait. Dat zijn tamelijke uitgebreide pakketten, waarbij je wat je hebt gemaakt telkens moet omzetten en uploaden om het te kunnen testen of delen. Wij zijn die ontwikkelsoftware in feite van de grond af aan opnieuw gaan uitvinden, met in ons hoofd de manier waarop developers tegenwoordig werken. En die zijn eigenlijk helemaal klaar met de desktop.”

Van fabriek naar vrijheid

“Dat is namelijk de trend van de afgelopen jaren: ontwikkelaars zitten niet meer bij elkaar in een ruimte. Vaak werken ze samen met collega’s in een ander land, of ze werken even thuis of sluiten zich als zelfstandig ontwikkelaar aan bij een project. Dat terwijl ze intensief samenwerken aan hetzelfde product, in een creatief proces dat is gedistribueerd over verschillende personen.”
Dankzij het ontwikkelen in de cloud is het een kwestie geworden van inloggen, de juiste mensen bevoegdheden geven en samen aan de slag. Software stante pede aanpassen, testen en opschonen, feedback geven en chatten, alles is mogelijk in de Cloud9-wereld. “Je kunt gewoon alles doen wat jij ook zou kunnen doen als je naast iemand zou staan, maar het geeft je volledige vrijheid.”

Ontwikkelaars als zzp'er

Nog zo’n trend: die van de freelance ontwikkelaar. Zeker in Silicon Valley zijn er hele legers van programmeurs - ‘coders’ of liever nog: ‘hackers’ - die soms aan een hele serie start-ups tegelijk verbonden zijn. Zo ontstaat op hun laptop een kluwen aan bestanden, programmeertalen en data van verschillende projecten. Niet heel handig, en zodra die laptop crasht, is de ramp compleet. Dat stroomlijnt de cloud van Cloud9 ook: per project of klant kan een volledig nieuwe omgeving worden ingericht met alles wat de hacker nodig heeft en waar hij overal en altijd bij kan. En, alweer, ook anderen kunnen in hetzelfde systeem werken.

Ook offline coden

Cloud9 IDE ondersteunt de populaire programmeertalen waarmee Facebook, Pinterest en veel mobiele applicaties worden ontwikkeld. Daniels stelt dat ontwikkelen via zijn clouddienst op bepaalde onderdelen beter werkt dan de bestaande pakketten. “Onze editor is beter, en de mogelijkheden om samen te werken zijn echt vernieuwend. Maar we zijn een start-up, we kunnen nog niet alles bieden wat we in ons hoofd hebben. Sinds kort kan met Cloud9 ook offline worden gewerkt. Heel belangrijk voor mensen die vliegtuig in vliegtuig uit gaan.”

Cloud9 voor corporates

Daniels en zijn team eten zo gezegd hun eigen dog food: ze ontwikkelen zelf via hun dienst (“we zijn met 27 man, verspreid over San Francisco, Amsterdam en de rest van de wereld”). Soundcloud is een van de bekende gebruikers en de laatste tijd kijken steeds grotere bedrijven naar de mogelijkheid van ontwikkelen in de cloud. “We richten ons allereerst op de ontwikkelaars zelf. Die brengen het binnen bij hun organisatie, waardoor er vraag is ontstaan vanuit de corporate wereld. We zijn met een aantal grote partijen bezig om ons systeem af te stemmen op hun wensen.”

Cloud onmisbaar voor softwareontwikkeling

De ontwikkelcloud van Cloud9 is nog werk in uitvoering, waaraan overigens volgens het open sourcemodel flink wordt bijgedragen door een actieve community. Maar de flexibiliteit en de mogelijkheden om samen te werken maken de cloud vroeg of laat onmisbaar voor softwareontwikkeling, stelt Daniels. “Als je kijkt naar hoeveel applicaties er gebouwd worden, ook voor mobiele apparaten, Dat is een enorme hoeveelheid die alleen nog maar zal groeien. We krijgen steeds meer computers, steeds meer gebruikers en data groeit exponentieel. Maar de hoeveelheid ontwikkelaars groeit niet exponentieel. Er ontstaat daardoor een enorm gat tussen de vraag en wat ontwikkelaars kunnen produceren.” Als de cloud het ontwikkelproces efficiënter maakt, gaat de productiviteit van software-experts omhoog. “Zeker, de cloud wordt de standaard omgeving voor ontwikkeling.”