De Mol naar China; Catawiki trekt Facebook-investeerder

7 need to knows donderdag

Ondernemersnieuws vandaag: John de Mol brengt big Brother naar China, de betaalfraude neemt volgens de banken verder af, Catawiki trekt Amerikaanse investeerder aan en de uitvinding van de eeuw: een onesie uitgevoerd als compleet zakenpak.

1. De Mol landt met Big Brother in China

 Tv-producent Talpa gaat samen met de Chinese internetgigant Tencent werken aan de ontwikkeling van een Chinese variant van realityshows zoals Big Brother en Utopia. Daarmee heeft de onderneming van John de Mol (59) een grote slag geslagen in China, meldt Het FD. Het programma krijgt volgend jaar een plek op het hard groeiende onlinevideoplatform van Tencent. Het Chinese bedrijf is na Alibaba de grootste internetpartij in China met een half miljard mobiele klanten en een beurswaarde van meer dan 110 miljard euro.

2. Betaalfraude afgenomen

De fraude in het betalingsverkeer is in de eerste helft van dit jaar scherp gedaald. De totale schade bedroeg ongeveer 9,5 miljoen euro, een daling van ruim een derde (34 procent) vergeleken met de tweede helft van vorig jaar. Dat maakten de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland, verantwoordelijk voor de uitvoering van het betalingsverkeer, woensdag bekend.

3. WW'ers hebben succes als ondernemer 

Ruim twee derde van de mensen die vanuit de WW-uitkering kiest voor het ondernemerschap is na drie jaar nog steeds werkzaam als ondernemer. Dit percentage is vrijwel gelijk aan dat van alle startende ondernemers. Het gemiddelde inkomen van starters uit de WW is vergelijkbaar met het loon van voor werkloosheid, blijkt uit onderzoek van UWV.  

4. Drone bezorgt pakjes op de Wadden

Het Duitse Waddeneiland Juist krijgt pakjes bezorgd met een drone van DHL. De Duitse bezorger test met een autonoom vliegende helicopter, die medicijnen en andere spoedeisende pakketten overvliegt naar het eiland, zestig kilometer ten noordoosten van Groningen. Dat is een wereldprimeur: Amazon heeft een vergelijkbare proef aangekondigd, maar de Duitsers brengen hem in praktijk. Tijdens de 12 kilometer lange vlucht vliegt de parcelcopter geheel zonder toezicht.

5. Catawiki trekt Facebook-investeerder 

Veilingsite Catawiki heeft 10 miljoen euro opgehaald bij de Amerikaanse vc Accel Partners, Arthur Kosten, voormalige CMO van Booking.com, media-ondernemer Willem Sijthoff en Project A Ventures uit Berlijn. Accel Partners investeerde eerder in Facebook, Spotify en Dropbox. De investering in Catawiki is de eerste van Accel Partners in een Nederlands bedrijf.

6. Nest thermostaat in Nederland

Nest Labs heeft zijn zelflerende thermostaat Nest en brandmelder Protect nu ook in Nederland gelanceerd. De startup van iPod-uitvinder Tony Fadell legt zijn producten meteen in alle (online-)winkels die ertoe doen, Essent biedt hem met korting aan bij een langjarig contract. Google is inmiddels eigenaar van Nest, maar de data van de senoren wordt anoniem en veilig opgeslagen - in Dublin - en niet gebruikt voor andere doeleinden, verzekert Nest Labs. Lees het succesrecept van Nest Labs

7. En dan dit: onesie als zakenpak

Weer eens wat anders dan een Roy Dondersje: de Suitsy, een onesie in de vorm van een zakenpak. Het strakke pak voor de aartsluie ondernemer (oh nee, die bestaan niet) is bedacht door de Amerikaan Jesse Herzog en verkeert nog in het stadium van prototype. Volgens Herzog betekent zijn pak een revolutie in de zakenwereld. 'Imagine looking professional but feeling like you're in your pyjama's'. 

Tot zover de Sprout update van donderdag 25 september. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

 

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!