De nieuwe missie van Vivienne van Eijkelenborg (Difrax)

Vivienne Eijkelenborg

Na tien jaar gewoon lid neemt Difrax-directeur Vivienne van Eijkelenborg vanaf vandaag zelf de leiding over de Nederlandse tak (‘chapter’) van de Entrepreneurs’ Organisation. Drie vragen over haar plannen.

Entrepreneurs' Organisation is een wereldwijd ondernemersnetwerk met ruim 10.000 ondernemers verdeeld over 147 chapters in 48 landen. De leden, in Nederland zijn het er momenteel 140, moeten minimaal 1 miljoen omzet kunnen aantonen en leiding geven aan minstens 10 medewerkers. Het lidmaatschap kost 2950 euro per jaar. Ook is er een acceleratorprogramma voor ondernemers vanaf 200.000 euro, die worden begeleid door ‘echte’ EO-ers.

Organisatie werkt met een kleine betaalde staf, maar het meeste werk wordt gedaan voor en door de leden zelf. Die komen maandelijks bij elkaar met hun "forum", een groep van 8 à 10 medeondernemers. Daarnaast zijn er regelmatig sprekers en ontmoetingen en worden er jaarlijks opleidingen gegeven via zogenoemde universities.

Waarom ben je voorzitter geworden?
Ik ben al tien jaar lid, en ik gun meer ondernemers die willen groeien en ambitieus zijn deze ervaring.” Van Eijkelenborg wijst op een van de motto’s van EO: thirst for learning.

“Binnen een bedrijf sta je er vaak alleen voor. Ik heb zelf bijvoorbeeld ook geen compagnon. Binnen EO kun je je ervaringen vertrouwelijk delen.”

“Ik heb zelf aan universities meegedaan en dat heeft mij een veel internationalere ondernemer gemaakt. Het feit dat Difrax nu zo internationaal werkt is daar deels aan te danken.” Difrax levert zijn babyspullen inmiddels in 20 landen.

Van Eijkelenborg vindt dat ondernemers gemiddeld een dag per maand zouden moeten besteden aan persoonlijke ontwikkeling. “En ik heb mezelf voorgenomen om ook minimaal 1 keer per jaar een opleiding of training te doen.”

Waarom is EO volgens jou relevant?
“Er bestaan veel netwerkclubs met sprekers en een borrel. Daar kom ik ook, maar EO is echt wat anders. Het draait echt om van elkaar leren door ervaringen te delen en zo zelf en je bedrijf te laten groeien. Het netwerken is geen doel.”

“Ik kom zelf uit het grote bedrijfsleven. Als ik daar was blijven werken had ik elk jaar een opleidingsprogramma gehad en was ik mezelf bijna verplicht blijven ontwikkelen. Binnen mijn eigen bedrijf moet ik dat zelf organiseren. Bij veel ondernemers schiet dat er bij in, en hebben geen tijd. Ik had mezelf voorgenomen om dat niet te laten gebeuren.

“’De kracht van EO is dat juist ondernemers vanuit heel andere hoeken en branches hun ervaringen met je delen. Dat werkt verhelderend en geeft nieuwe inzichten. Het kan gaan over zaken als strategie, mensen aannemen en ontslaan. Al die verschillende invalshoeken vanuit verschillende branches, maakt het extreem waardevol.”

“Ik vind de energie van ondernemers binnen EO verder heel prettig. Het is een heel open cultuur en ook een cultuur waar je de kwetsbare kant kunt laten zien. Je eigen medewerkers zullen je niet zo snel op issues aanspreken, met vrienden wil je die niet bespreken, en als je partner er iets over zegt wil je er vaak niet naar luisteren.”

Wat worden je speerpunten?
“Ik wil vrouwelijk ondernemerschap stimuleren. Het is mij een doorn in het oog dat we qua aantal vrouwelijke leden onder de 10 procent zijn gezakt. Ik ga me ervoor inzetten om meer vrouwen binnen te halen en wil een pleidooi houden om vrouwen uit te dagen om op deze manier in zichzelf te investeren.

Zie ook: Dit zijn de 100 meest succesvolle vrouwelijke ondernemers van 2015

Verder wil Van Eijkelenborg de gespecialiseerde fora verder ontwikkelen (zelf zit zij in een retailforum) en het mentorshipmodel verder uitbouwen; via EO kunnen ondernemers een jaar lang gratis een mentor krijgen. “Om zo ook buiten de gewone learning events steeds meer waarde toe te voegen voor onze leden.”

De komende tijd wil Van Eijkelenborg het aantal leden uitbouwen naar 200. Vooralsnog heeft ze toegezegd om minimaal 1 jaar EO-voorzitter te blijven, en misschien wordt dat twee jaar.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!