Infographic: alle deelplatformen in Nederland

Of je het nu 'delen' over 'verhuren' noemt, het aantal platforms dat vraag en aanbod bundelt is de laatste jaren geëxplodeerd. Platform-expert Martijn Arets maakte een overzicht van alle deeleconomieplatformen die actief zijn op de Nederlandse markt, onderverdeeld in 10 categorieën.

(klik hier voor groter / origineel)

De categorieën waar de meeste marge te halen valt, zijn uiteraard het beste vertegenwoordigd, zegt Arets. "Wanneer je als individu kijkt naar wat jouw waardevolle assets zijn, kom je al snel bij je woning, auto , caravan of moter, en en vervolgens bij jezelf, oftewel je eigen skills."

Arets lanceerde vorig jaar de website Deeleconomieinnederland.nl, een overzicht alle deelplatforms van Nederland. (Overigens staan op die website ook crowdfundingplatforms, die zijn in deze infographic weggelaten)

Drempel

Uit het overzicht blijkt ook dat het aantal energieplatforms relatief klein is, deels omdat de drempel om zo'n dienst te starten enorm hoog is. In de sectie logistiek zijn er in korte tijd 2 spelers bjigekomen die zich richten op p2p- en b2p-opslag. 

De categorie ecosysteem is ook een interessante, zegt Arets. Bijvoorbeeld met Sharetribe, dat een 'Wordpress' voor marktplaatsen levert, en met een aantal partijen die de reputatieprofielen van de platformen los willen trekken.

Mis je nog platforms? Geef dit door via dit formulier op Deeleconomieinnederland.nl.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!