Waarom startup Cycleswap al na een jaar is overgenomen

De Nederlandse Airbnb voor fietsen, Cycleswap, is overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Spinlister. Medeoprichter Joran Iedema: "Het was nooit het plan om Cycleswap al na een jaar te verkopen maar als ondernemer moet je dynamisch zijn, en kansen durven aanpakken." 

Een jaar geleden richtten Joran Iedema (23), David Schogt (23), David Knap (22), Wouter Florijn (23) Cycleswap op. Via het talentprogramma 'Young Creators' komen ze in contact met Matthijs Otterloo (15), een programmeer-talent.

Samen werken ze aan een dienst die het voor particulieren mogelijk maakt om fietsten te delen, a la Airbnb. Met succes; de startup viel in de smaak bij marktleider Spinlister. Afgelopen week maakte Cycleswap bekend dat de startup is overgenomen door het Amerikaanse bedrijf.

Wilden jullie je startup sowieso verkopen?

"Het was nooit het plan om onze startup al na een jaar van de hand te doen, maar als ondernemer moet je open staan voor kansen. We volgden Spinlister sowieso al langer, omdat het bedrijf een doordachte strategie heeft, die ons aanspreekt. Als het een ander internationaal bedrijf was geweest, was de overweging anders geweest en hadden we geen afstand gedaan van Cycleswap."

Spinlister is bezig om, naast te Amerikaanse markt, ook in de Europese fietsdeelmarkt, voet aan de grond te krijgen. Momenteel is het bedrijf al in 60 landen actief.  

Hoe werkt dat eigenlijk, een overname?

Cycleswap werd benaderd door Spinlister en plande een Skype-call in. "Wij dachten in eerste instantie dat ze een gezamelijk marketing actie wilden doen", zegt Iedema. Maar het bleek iets anders in elkaar te zitten: Spinlister wilde Cycleswap overnemen.

De jonge ondernemers voelen zich gevleid maar zeggen niet meteen toe. "Binnen het team moesten we hier natuurlijk over nadenken. Het voelt toch een beetje alsof je je kindje weggeeft," zegt Iedema. Uiteindelijk gaan ze als team akkoord met de overname. "Fietsen-delen is een heel mooi concept en wij staan volledig achter de manier waarop Spinlister dit uitvoert. Het is mooi om je naam te verbinden aan de marktleider."

Wat hebben jullie er aan over gehouden?

Over de prijs die het Amerikaanse bedrijf heeft betaald voor de Nederlandse startup, kunnen de oprichters niets zeggen, maar Iedema zegt tevreden te zijn. "Ik zie het positief, we hebben veel geleerd en ik heb nu mijn handen vrij om aan een nieuw project te beginnen." 

De oprichters blijven betrokken bij de overdracht komende tijd en zijn als team aan het werk met een nieuw project. "Het was een goed jaar voor ons, met een mooie afsluiter. Ik heb het gevoel dat de wereld aan mijn voeten ligt," zegt Iedema.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl