Delfts Epyon 'cleantech startup of the decade'

Crijn Bouman, Wouter Smit en Wouter Robers zijn met hun Epyon onlangs uitgeroepen tot de beste cleantech startup van de afgelopen tien jaar. ABB, de Zweedse gigant die Epyon jaren geleden opkocht, gaat wel - op papier - met de eer strijken.

Wie zijn Leaf of Outlander aan een snelle laadpaal hangt, maakt grote kans dat de batterijen worden gevuld dankzij techniek van Epyon uit Delft. Niet dat de elektrische rijder daar veel van zal merken: sinds 2011 is het Zweedse ABB de eigenaar van de startup uit de schoot van TU-incubator Yes!Delft.

Clean Tech Group

Maar nog steeds vormt de slimme laadtechniek van Crijn Bouman, Wouter Smit en Wouter Robers het hart van ABB's afdeling Electric Vehicle charging infrastructuur, die heel Europa aan het volplanten is met snelle laadpalen en inmiddels op alle continenten actief is. Vorige week werd ABB in Stockholm door Clean Tech Group (CTG) uitgeroepen tot een van de vijf beste Europese cleantechbedrijven van het decennium.  

Schoolvoorbeeld

Juist het feit dat ABB zijn nieuwe business opbouwde rond een eerder overgenomen innovatieve startup sprak de jury aan. 'Een schoolvoorbeeld van een startupverhaal,' aldus Richard Youngman van CTG. 'Epyon was een spin-out van de universiteit, haalde in verschillende ronden kapitaal op en werd verkocht aan een multinational in 2011. Het bedrijf draait nog steeds als een tierelier als productgroep, met hetzelfde team, en maakt gebruik van ABB's internationale aanwezigheid om zijn snellaadtechnologie naar de markten van de toekomst te brengen - China, bijvoorbeeld.'

Lees ook:

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!