Deze 10 duurzame ondernemers staan in de finale van de ASN Bank Wereldprijs

Homulder

ASN Bank deelt dit jaar 40.000 euro uit aan ondernemers met slimme ideeën voor een betere wereld. Dit zijn de 10 beste bedrijven van dit jaar. 

Geen duurzame sprookjes, maar ondernemers met echte impact en omzet - zo zien we het graag. Voor de ASN Bank Wereldprijs, een beetje vergelijkbaar met de Hart-Hoofdprijs van Triodos, selecteerde een jury 10 ondernemers op basis van haalbaarheid, originaliteit en impact. Eerdere winnaars waren onder meer Fairphone, Yoni (dit jaar Sprout Challenger), Seepje (Sprout Challenger in 2015) en studio JUX. 

Behalve een juryprijs is er ook een publieksprijs, waar tot en met 15 november voor gestemd kan worden. Voor de uiteindelijke winnaar van die prijs is elke stem is 1 euro waard. Tijdens de finale op 16 novemer verdeelt de jury in totaal 40.000 euro. 

De 10 ondernemers:

Klup

Wat: sociaal netwerk voor ouderen
Oprichters: Michiel van den Berg & Michelle Wolters
Opgericht: April 2016
Medewerkers: 2
Gevestigd in: Amsterdam

Op dit moment zijn er 4,2 miljoen senioren in Nederland, waarvan er meer dan 1,2 miljoen aangeven minder sociale contacten te hebben dan ze eigenlijk hadden gewild.  Michiel van den Berg en Michelle Wolters van Klup hebben hier iets op bedacht. Zij ontwikkelen de gratis Klup-app voor 55+ers die mensen op basis van gemeenschappelijke interesses en locatie aan elkaar koppelt.

Michiel en Michelle ontmoette elkaar op de Universiteit waar ze beiden Bedrijfskunde studeerde. Toen de vader van Michelle verhuisde naar Amsterdam, waar hij nog geen sociaal netwerk had, werd het idee voor Klup geboren. Het primaire doel van Klup is het online verbinden van mensen met als doel om offline met elkaar af te spreken. Hiermee helpen ze senioren om op een simpele wijze nieuwe sociale contacten te leggen en eenzaamheid tegen te gaan.

Op 28 juni 2016 werd de app officieel gelanceerd en inmiddels is 3.400 keer gedownload. De app is verkrijgbaar in de App store en de Google Play store. 

Refugee Start Force

Wat: integratieplatform voor vluchtelingen
Oprichter: Joost van der Hel
Opgericht: Coöperatie in oprichting, gestart in december 2015
Medewerkers: 2
Gevestigd in: Amsterdam

Jurist Joost van der Hel liep al even rond met het idee om vluchtelingen in Nederland te helpen. Bij een bezoek aan een lokaal opvangcentrum ging hij met hen in gesprek om uit te vinden welke behoeftes er waren en hoe hij zou kunnen helpen.  Uit deze gesprekken bleek dat de , veelal hoogopgeleide Syrische, vluchtelingen zich vooral erg verveelden en in een isolement verkeerden. Ze willen zich nuttig maken voor de Nederlandse maatschappij en zich professioneel blijven ontwikkelen.  Zo kwam Joost op het idee voor Refugee Start Force.

Via Refugee Start Force kunnen vluchtelingen op een laagdrempelige manier contact maken met Nederlandse vakgenoten, organisaties en bedrijven. Dit gebeurt middels Facebookgroepen en offline bijeenkomsten. En met succes! Inmiddels heeft de community ruim 20.000 leden, zijn honderden vluchtelingen gekoppeld aan buddies en hebben meer dan honderd vluchtelingen vrijwilligerswerk, stages of werk gevonden. 

Ruik

Wat: natuurlijke parfums
Oprichters: Boye & Noëlle Dorenbos
Opgericht: Juni 2016
Medewerkers: 2
Gevestigd in: Almere

Parfums zitten tegenwoordig vol chemische en synthetische stoffen. Dat is niet alleen slecht voor jezelf maar ook voor het milieu. Zo worden parfumingrediënten gewonnen uit ruwe aardolie, koolteer en andere niet-herwinbare bronnen. Zonde, vinden de initiatiefnemers van Ruik want de natuur biedt de meest fantastisch ruikende, herwinbare geurstoffen.

Boye en Noëlle, broer en zus, ontwerpen met RUIK duurzame plantaardige parfums als alternatief voor deze vervuilende industrie. Ze gebruiken hiervoor sinaasappelschillen en ander citrusafval om hun parfum Eau d’Verschil mee te maken. In de zomer van 2016 startte Ruik een geslaagde crowdfunding waarmee het bedrijf bijna 9.000 euro wist op te halen en hun eerste parfum konden produceren. Het unisex parfum is nu te koop via de website en kost 50 euro voor 50ml.

HoMulder Design Factory

Wat: mode van restmateriaal
Oprichters: Ratna Ho & Pascal Mulder
Opgericht: Oktober 2013
Medewerkers: 2
Gevestigd in: Duiven

Ontwerpers Ratna Ho en Pascal Mulder ontmoette elkaar op de ArtEZ academie in Arnhem. Onder hun twee labels Ratna Ho en Studio Mulder maken ze mode-accessoires van materialen die anders in de afvalbak belanden. Zo werken ze met snijrestanten van hun partner zeilmakerij Buitink Technology en restanten imitatieleder van Nederlandse leveranciers.

Deze materialen worden door Pascal en Ratna verwerkt tot een stijlvolle collectie die bewust minimalistisch en tijdloos is. Zo gaan hun handgemaakte tassen en regenjassen niet alleen lang mee dankzij hun materiaal en constructie, maar ook vanwege hun uiterlijk. De collectie is inmiddels in ruim 20 winkels in Nederland te koop. 

CloudCuddle 

Wat: slaaptent voor kinderen met een fysieke of mentale beperking
Oprichters: Lotte Leufkens & Francesca Lucas 
Opgericht: Maart 2016
Medewerkers: 2
Gevestigd in: Delft

Tijdens hun studie aan de TU Delft ontwikkelden Lotte Leufkens en Francesca Lucas het eerste concept van wat nu de CloudCuddle is geworden. Deze mobiele, opblaasbare en lichtgewicht slaaptent voor fysiek en mentaal gehandicapte kinderen biedt hen de vrijheid om overal veilig te kunnen slapen.

Hoewel er al andere slaap’tenten’ zijn voor gehandicapte kinderen is de CloudCuddle lichter en dus makkelijker mee te nemen, snel op te zetten (5min) en een stuk betaalbaarder.  Eind 2016 zal het eerste prototype worden getest door 20 gezinnen.

Het doel van CloudCuddle in de woorden van  Lotte & Francesca: "Wij willen alle gehandicapten de vrijheid geven overal op de wereld te kunnen slapen in een veilige slaapomgeving."

Stichting Appeltaartconcerten

Wat: muziek voor ouderen
Oprichter: Michiel Holtrop
Opgericht: Mei 2014
Medewerkers: 4, drie bestuursleden en een artistiek leider
Gevestigd in: Utrecht

Professioneel musicus Michiel Holtrop speelde zijn eerste concert in een ouderenzorginstelling voor zijn grootste fan: zijn oma. Ook na haar dood besloot hij hiermee door te gaan en de ouderen naast muziek ook te trakteren op een gezellig stukje appeltaart. De combinatie van live, op hoog niveau uitgevoerde klassieke muziek en appeltaart is een unieke.

Met zijn laagdrempelige Appeltaartconcerten maakt Michiel muzikale en sociale ervaringen mogelijk voor mensen die niet vanzelfsprekend (meer) naar concerten gaan. De appeltaart die hierbij wordt geserveerd staat symbool voor de ontspannen en warme sfeer van het optreden.

De vergrijzing, de eenzaamheid en het aantal mensen met dementie neemt snel toe. Met zijn Appeltaartconcerten wil Michiel voor deze mensen een lichtpuntje bieden. Of zoals hij het zelf zegt: “De Appeltaartconcerten zijn het meest mooie en zinvolle werk dat een musicus zich kan voorstellen.” In 2016 won Appeltaartconcerten de Toegankelijkheidsprijs van de gemeente Utrecht.

Hemelswater

Wat: bier van regenwater
Oprichters: Joris Hoebe, Wietse Visser, Maarten van Hemmen,Pavel van Deutekom, en Tim Murck.
Opgericht: BV is in oprichting, gestart in 2015
Medewerkers: 5
Gevestigd in: Amsterdam

Door klimaatverandering ontstaat, met name in steden en bij hevige regen, steeds vaker overlast. Onze rioolsystemen zijn simpelweg niet gebouwd op extreme situaties. Daarnaast helpt het oprukkende beton en asfalt ook niet mee.

Joris Hoebe en zijn mede-initiatiefnemers willen hier iets aan doen. Als thuis-bierbrouwer had Joris al gezien hoeveel water er nodig is voor het brouwen van een lekker biertje. Zo kwam hij al gauw op het idee om met regenwater te gaan werken, daar hadden we immers teveel van. Met hun bedrijf Hemelswater vangen ze regenwater af, filteren dit tot drinkwaterkwaliteit om er vervolgens  bier van te maken. Middels het bier willen ze het verhaal van (regen) wateroverlast verder verspreiden. 

Code Blond wordt o.a. verkocht bij de Prael in Amsterdam.

Mestic

Wat: plastic, textiel en papier op basis van mest
Oprichter: Jalila Essaidi
Opgericht: April 2015
Medewerkers: 1
Gevestigd in: Veldhoven

Biokunstenaar en ondernemer Jalila Essaidi maakte eerder al een kogelwerende huid van spinnenzijde. Haar nieuwste project is misschien wel net zo revolutionair: cellulose uit dierlijk mestafval omzetten tot nieuwe materialen als bio-textiel, -plastic en -papier. Ze noemt het Mestic.

Dankzij deze uitvinding kunnen er duurzame, circulaire producten worden gemaakt die bijdragen aan het terugdringen van het mestoverschot. Het is dan ook niet gek dat landbouworganisatie ZLTO een van de partners in het Mestic project is en dat ze boeren enthousiast heeft gekregen. Een jurk van koeienpoep, helemaal zo gek nog niet. 

Terra Nova

Wat: kinderspel voor maatschappelijke vorming
Oprichter: Lisa Hu
Opgericht: Februari 2015
Medewerkers: 1
Gevestigd in: Utrecht

Afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven houdt Lisa Hu zich graag bezig met ‘design for social innovation’. Ofwel het ontwerpen van producten en diensten met een maatschappelijke waarde.  Sinds 2006 zijn scholen verplicht om hun leerlingen te onderwijzen in 'burgerschapsvorming’ en Lisa heeft hier een uniek spel voor bedacht dat lastige maatschappelijke thema’s naar de belevingswereld van kinderen brengt: Terra Nova. Aan de hand van een verhaallijn op een onbewoond eiland discussiëren kinderen onder begeleiding van een docent over hun ideale samenleving.

De kinderen wegen kritisch hun opties af, verplaatsen zich in een ander en worden uitgedaagd door morele dilemma's - maar wel in leuke en veilige spelsituatie. Lisa wil hiermee zoveel mogelijk kinderen aan de slag laten gaan met burgerschap op een manier die hen bijblijft!

The Freequal Project

Wat: kinderboeken
Oprichter: Vonne Hemels
Opgericht: Oktober 2016
Medewerkers: 1
Gevestigd in: Rosmalen

Tijdens haar studie aan de VN University of Peace in Costa Rica schreef Vonne Hemels een kinderboek dat op toegankelijke wijze het leed van vluchtelingenkinderen bespreekt. Na het succes van dit eerste boek “The boy in the boat” besloot Vonne dat ze meer boeken wilde schrijven, samen met kinderen uit gemarginaliseerde groepen.

Kinderboeken kunnen een enorme impact hebben op kinderen maar momenteel gaan veel kinderboeken enkel over blanke kinderen. Voor kinderen uit minderheidsgroepen kan dit lastig zijn, zij kunnen zich hier niet mee identificeren.

Met haar Freequal Project laat Vonne kinderen schrijven over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn, zoals vrede en veiligheid. Deze verhalen vermaakt Vonne tot aansprekende boeken. Hiermee draagt ze bij aan de diversiteit in de kinderliteratuur die duidelijk gewenst is. 

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!