Deze 2 groene startups pitchen voor een half miljoen

Anne Marieke Eveleens  (The Great Bubble Barrier) en Emil Goosen (AquaBattery) hebben de finale van de Postcode Lottery Green Challenge 2018 bereikt. Op 13 september pitchen zij tegen drie startups uit de VS, Engeland en Estland om de hoofdprijs van een half miljoen. Een ton hebben ze sowieso al binnen.

Een prima traditie: de Postcode Loterij organiseert voor de 12e keer de GreenChallenge, de pitchwedstrijd voor startups die bijdragen aan een groenere wereld, en ook dit keer is de prijzenpot weer bovengemiddeld gevuld: 500K voor de winnaar, 200K voor de nummer 2 en 100K voor de andere 3 finalisten.

En zoals elke keer zijn ook Nederlandse startups doorgestoten naar de finale:

Luchtbellengordijn tegen plasticsoep - The Great Bubble Barrier

Zeezeilster Anne Marieke Eveleens (29, midden op de foto) is medeoprichter van de The Great Bubble Barrier uit Amsterdam. Zij gaat de plastic soep te lijf, en doet dat net even anders dan Boyan Slat met zijn wereldvermaarde Ocean Cleanup. Eveleens pakt de vervuiling iets dichter bij de bron aan.

Ongeveer 80% van het plastic in de zee stroomt namelijk via rivieren de oceaan in. Om de plasticsoep aan te pakken heeft The Great Bubble Barrier daarom een luchtbellenscherm voor rivierbeddingen ontwikkeld dat plastic afvangt voordat het in zee terecht komt. Deze vinding perst lucht onder hoge druk door een geperforeerde buis op de rivierbodem. Hierdoor ontstaat een gordijn aan luchtbellen dat zowel de stroom van plastic afval aan het wateroppervlak als de zwevende microdeeltjes onderwater blokkeert. Langs het luchtbellengordijn drijft het plastic naar de waterkant waar het wordt afgevangen voor recycling.

The Great Bubble Barrier is een idee van Eveleens en Francis Zoet en Saskia Studer, die in de IJssel bij Kampen in 2017 al met succes testten met een bellenscherm van bijna 200 meter. Het drietal startte eerder dit jaar een crowdfundingcampagne om de eerste installatie een permanent karakter te geven. Die bracht de halve ton op die daarvoor nodig was.

 

Stroom uit tafelzout - Aquabattery

Emil Goosen (29) pitcht als medeoprichter namens TU Delft spin-off AquaBattery. Dat heeft een energieopslagsysteem ontwikkeld dat werkt op basis van water en tafelzout in plaats van dure en schaarse grondstoffen. Het systeem, Blue Battery gedoopt, bestaat uit vaten met 'zoet' en 'zout' water, gescheiden door membranen die ionen selectief doorlaten. Het potentiaalverschil dat daarvan het gevolg is zodra het water wordt heen- en weergepompt, biedt mogelijkheden om elektriciteit 'op te slaan' of op te wekken.

Omdat er geen chemische reactie nodig is om energie op te slaan en vrij te geven, biedt de innovatie een veilige oplossing voor het opslaan van bijvoorbeeld wind- en zonne-energie, die ook in woonwijken zou kunnen worden geplaatst.

Aquabattery timmert al sinds 2014 aan zijn waterbatterij, waarmee de oprichters regelmatig doordringen tot de finale van pitchwedstrijden (Herman Wijffels Innovatieprijs, Accenture Awards, Get in the Ring, Philips Innovation Award). Dit voorjaar is in The Green Village in Delft, de thuisbasis voor de startup, een testopstelling gebouwd, met als investeerders Alliander en Enexis.

 

Concurrenten: zeewiertextiel, CO2 voor planten en textielrecyclen

De Nederlandse startups nemen het op tegen het Amerikaanse AlgiKnit, dat vezels maakt van kelp, een zeewiersoort, die gesponnen worden tot vezelgaren. De Britse startup LettUs Grow doet in verticale standslandbouw en gebruikt een unieke benevelingsmethode waarbij de wortels niet in de aarde zitten, maar in een dichte en voedzame mist hangen. Dit leidt tot een betere oogst en significant minder water- en energieverbruik. Reverse Resources uit Estland tot slot bouwt een platform dat vraag en aanbod bij ekaar brengt in het recyclingproces in de kledingindustrie.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.