Deze legaltech startups nemen het op tegen de yanks van Rocket Lawyer

De Amerikanen van Rocket Lawyer bestormen met hun online juridische diensten Europa. Welke Nederlandse legaltech-startups moeten zich zorgen maken?

Rocket Lawyer komt naar Nederland, maar het is geen schande als je die als ongebefte niet had zien aankomen. De online juridische dienstverlener, in 2008 in San Francisco opgericht door Charley Moore, richt zich op het mkb en particulieren met juridische documenten en koppelt ze desgewenst aan een netwerk van advocaten.

De doe-het-zelfdienst is stevig gefund: onder meer bij Google Ventures heeft het in totaal 46 miljoen dollar opgehaald. Inmiddels hebben bijna vijftien miljoen bedrijven en particulieren een account bij de website, goed voor zo’n dertig miljoen documenten en 10.000 koppelingen met advocaten op jaarbasis. De Franse juridische uitgever ELS (in Nederland eigenaar van Sdu) neemt nu een belang in Rocket Lawyer, met als doel met het bedrijf de Europese markt te veroveren. Na Engeland en Frankrijk volgen nu Spanje en Nederland.

Nederlands

Maar wacht! Het model van Rocket Lawyer (geen familie van Rocket Internet) lijkt wel veel op dat van een trits Nederlandse legaltech startups. Moeten die zich zorgen gaan maken? Valt mee, denkt Jan-Hein Strop, die met LegalDutch deels doet wat de Amerikanen beloven: ondernemers in contact brengen met de juiste jurist. "We juichen de komst van Rocket Lawyer toe. Er komt meer aandacht voor innovatie in deze verouderde markt. Het is te hopen dat de Orde van Advocaten eindelijk begrijpt dat innovatie gaat komen en stopt met het afschermen van de markt."

Of de yanks zo snel hun weg zullen weten te vinden? "Nederlanders doen wel heel anders zaken dan Amerikanen, zijn veel minder contract minded dan Amerikanen. En het richt zich wel heel erg op de onderkant van de markt: groeiende ondernemers willen wel wat meer dan een standaard contractje."

Goed dan. Als Charley Moore met zijn club Nederland wil veroveren, zal hij behalve langs de gevestigde orde van middelgrote advocatenkantoren ook langs deze legaltechbedrijven moeten:

Legalloyd

Advocaat Philip de Roos begon zijn online platform Legalloyd als marktplaats voor confrères, maar bouwde die om naar een marktplaats voor standaardcontracten. 'Onze oprichters komen uit die advocatuur en hebben van dichtbij meegemaakt hoe simpel knip- en plakwerk voor veel teveel geld wordt verkocht. Advocaten mogen van ons best goed verdienen, maar alleen voor specialistisch werk. Wij willen daarom met behulp van slimme software het maken van contracten snel, makkelijk en betaalbaar maken.'

Legalloyd stond in 2012 in de Sprout Challenger50, en levert inmiddels onder meer aan mede-challengers Blendle en De Correspondent. Drukwerkdeal-oprichter Marco Aarnink en andere investeerders hebben een half miljoen in de startup gestoken.

Vraagdenotaris

Gewezen kandidaat-notaris en marketeer Gertjan de Gans levert met Vraagdenotaris.nl notariële aktes aan particulieren en brengt ze desgewenst in contact met een notaris van vlees en bloed. Dat gebeurt heel efficiënt: via een tekstvenster stel je de vraag en selecteer je een notaris in de buurt die hem zou moeten kunnen beantwoorden. Dat gebeurt gratis, maar Vraagdenotaris is natuurlijk een prima lead generator voor de akteschrijvers.

Fastportal

Het Amsterdamse Fastportal belooft de belastingaangifte eenvoudiger te maken voor boekhouder en klant. Rik Visser, Dylan Davies, Wim Dijksterhuis en Theodor Diaconu doen dat met een selfservice klantenportal, dat ze niet alleen voor accountants, maar op termijn ook willen inrichten voor advocaten en notarissen.

LawyerlinQ

LawyerlinQ voorziet juridische afdelingen en advocatenkantoren van een op maat gemaakte community van juridische professionals. Daar kunnen ze op terugvallen als het druk is of als ze simpelweg de gevraagde expertise niet in huis hebben. LawyerlinQ houdt het platform in de lucht en doet de financiële en contractuele afhandeling van het werk dat via de community verdeeld wordt. De lijnen zijn wat dat betreft kort: de community bestaat onder meer uit de zzp-juristen uit het Netwerk van Ondernemende Juristen.

Leggle

DAS zit achter Leggle, de startup waarmee Norbert Zoet consumenten in contact brengt met een advocaat of jurist. Het is geen fuik voor de juristen van DAS, en onderscheidt zich onder meer door het debiteurenrisico van de aangesloten advocaten over te nemen. Leggle (de naam schurkt aan tegen die van Google) probeert ook de consument en jurist zo goed mogelijk te matchen, als een ware Tinder voor juridische klusjes. Over twee jaar wil Zoet de grootste zijn; in 2018 moeten via het platform 120.000 matches tussen klanten en juristen ontstaan.

LegalMatters

Advocatenduo Piet-Hein Boekel en Albert Oegema bieden met LegalMatters.com online juridische documenten en adviezen, ondernemers kunnen met een all you can eat-abonnement voor 47 euro onbeperkt bellen naar het team juristen die LegalMatters.com vanaf zijn start heeft klaar zitten. Met drie miljoen omzet en tegen de 40 man in dienst is LegalMatters relatief groot, maar het is dan ook een afsplitsing van advocatenkantoor Certa Legal.

Ligo

Ook Sprout-ondernemer Wendy Bogers biedt met Ligo op abonnementsbasis (39,95 per maand) online toegang tot contracten en onbeperkt bellen met 'topadvocaten'. De juridische documenten kunnen bovendien veilig in de Ligo-cloud worden beheerd, terwijl Bogers en haar compagnons Sander Nieuwenhuizen en Paul Reijnierse via een 'workflow'-systeem de ondernemer aan de hand nemen: neem je iemand aan? Klik hier voor de volgende stap. Ligo is exact een jaar actief, maar wil al naar Duitsland.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.