Deze vrouwelijke ondernemers staan in de Viva400

Maayke Damen

Volgende maand reikt magazine Viva voor de twaalfde keer de Viva400-awards uit, op basis van een lijst met vierhonderd vrouwen die uitblinken in hun vakgebied. Dit zijn de Sprout-ondernemers in deze lijst.

De vrouwen in de Viva400 zijn, wij citeren: “een grote inspiratie voor anderen door wat ze doen, door de successen die ze hebben behaald en door wat ze (nog meer) willen bereiken”. Stemmen op jouw favoriet kan tot en met 2 december. Op 12 december worden de Viva400-awards uitgereikt, in zes categorieën: zakenwonders, creatieven, wereldverbeteraars, zorgdragers, techtalenten en krachtpatsers (sport).

Zorg

In categorie ‘zorgdragers’ spotten we onder andere Karianne Lindenhovius, oprichter van ArthroSave, een MedTech-bedrijf dat eerder dit jaar werd uitgeroepen tot een van de tien beste wetenschappelijke startups van Nederland. In dezelfde categorie maakt Julia Veldhuijzen van Zanten impact als medeoprichter van de maker slim ondergoed voor vrouwen met urineverlies LifeSense Group (vorig jaar Sprout Challenger).

Hester Le Riche staat dit jaar in de Challenger50 met Active Cues, maker van de Tovertafel, een interactieve tafel die mensen met dementie of een verstandelijke beperking activeert.


Alexandra Groot (ArtRoom)

In de sectie ‘creatieven’ prijkt onder anderen Alexandra Groot, founder van ArtRoom, de eerdere startup van de week die je huiskamerconcerten laat boeken via een online platform.

Wereldverbeteraars

Een van de ‘wereldverbeteraars’ is Loes Bijleveld, die met Lono Côte d'Ivoire boeren in Ivoorkust helpt door organisch afval te kopen en om te zetten in mest en biogas. Bijleveld dook eerder dit jaar al op als een van de talenten in de Forbes 30 under 30.

Judith Walker is samen met broer Ruben (en meer familieleden) oprichter van African Clean Energy, producent van een kookstel dat geen rook uitstoot. Noor Veenhoven gaat – samen met 25 onder de 25’ers Melissa en Marcella Wijngaarden – fast fashion te lijf met Project CeCe.


Nowa-oprichters Josette de Vroeg en Joyce Lemmens

Maayke Damen is oprichter van Excess Materials Exchange, een digitale marktplaats waar bedrijven hun overtollige materialen kunnen kopen en verkopen. Josette de Vroeg haalt samen met Joyce Lemmens goud en zilver uit oude telefoons (Nowa). Veerle Devreese en Sophie van Rijswijk kwamen met hun innovatieve projectstudio Cornelis Serveert eerder langs met een café waar je wordt bediend door drones.

Tech

Bij de ‘techtalenten’ zien we Josefien Groot, eerder dit jaar Startup van de Week met Qlayers. Het bedrijf maakt innovatieve coatings waarmee schepen en vliegtuigen minder weerstand ondervinden van water en lucht. Rosali Steenkamer is medeoprichter van kredietscoredienst AdviceRobo (Sprout Challenger in 2018). 

Charlotte en Fleur Melkert waren dit jaar als team één van de drie finalisten van onze 25 onder de 25-verkiezing met maker van recruitmentsoftware Equalture. Vers in de Challenger50 dit jaar is StyleScript, het bedrijf waarmee Jonna Fassbender persoonlijke voorkeuren, stijl en winkelgedrag van digitale shoppers meet.

Rina Joosten-Rabou is co-founder van Seedlink, een dienst die recruiters ondersteunt met AI-software. Maria Sol Cabrera repareert tot slot, samen met co-founder Bart Sanders, beschadigde bloedvaten met Stentit.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl