Dick de Kock over zijn exit met CoffeeCompany

Sprout belicht iedere week een overname. Deze week staat de overname van CoffeeCompany door Douwe Egberts centraal. Oprichter Dick de Kock: "Ik loop weer in het bedrijf rond waar ik als jong broekie ooit rondliep."

Maandag trad Sara Lee, de Amerikaanse eigenaar van Douwe Egberts, met de deal naar buiten. Hoeveel er voor de pakweg 35 coffee to go-winkels van Dick de Kock is betaald, is niet bekend gemaakt. KRC - van Mexx-oprichter Rattan Chadha- was sinds 2006 de investeerder achter CoffeeCompany. De grootaandeelhouder en ook De Kock hebben zich laten uitkopen. De Douwe Egberts-cafés (25 stuks) zullen worden samengevoegd met die van De Kock. Ze komen onder zijn leiding te staan.

CoffeeCompany is in 1996 opgericht door De Kock (samen met zakenpartner Rick Bekkema). Op dat moment was het buitenshuis koffie drinken voorbehouden aan cafés. Er was nog niet een koffiedrinkcultuur à la het Amerikaanse Starbucks. De Kock heeft daar verandering in gebracht en het meest succesvolle en unieke coffee-concept in Nederland neergezet. Begonnen in Amsterdam, groeide de formule ook in andere steden binnen de Randstad. Starbucks, het grote Amerikaanse voorbeeld van Coffee Company, heeft de stations en winkelstraten van Nederland inmiddels ook ontdekt en is nu bezig de markt te veroveren.

Wanneer kwam het moment om naar een overnamepartij te kijken?

"Na een turnaround in 2009 waren we begin 2011 weer helemaal klaar om te groeien. We kregen allerlei aanbiedingen van makelaars om op mooie locaties winkels te gaan openen. Toen bleek het opeens allemaal lastig te financieren door de bank. We waren daardoor dus aangewezen op onze grootaandeelhouder. Die heeft met ons meer dan vijf jaar de rit uitgezeten en had om begrijpelijke redenen geen behoefte om verdere groei te financieren. Vanaf dat moment zijn we naar alternatieven gaan kijken."

Hoe is dat gegaan?

"We speelden met drie opties. We wilden ofwel op zoek naar een nieuwe private equity-partij, we konden ook op zoek naar een buitenlandse partij die de Nederlandse markt op wil. Al snel kwam de wens naar voren voor nog iets anders: een bedrijf dat actief is in de koffiemarkt en dat qua strategie complementair is aan ons bedrijf. Deze laatste optie had mijn voorkeur, om weer met een puur financiële partij in zee te gaan, zag ik zelf ook niet zitten."

In hoeverre was je bij het overnametraject betrokken?

"Ik weet veel van koffie, maar ben geen expert in overnames. Het proces van het zoeken naar een partij is via de grootaandeelhouder gegaan, die heeft ook de contacten. Vervolgens ben ik wel betrokken geweest bij het formuleren van de toekomstvisie en ook heeft het management team ervoor gezorgd dat het met de corporate governance helemaal in orde was. Je moet ervoor zorgen dat al je spinnenwebben uit de kluis verdwenen zijn. Dat betekent dat je administratie helemaal professioneel is en ook bij je personeelsbeleid geen verrassingen zijn voor de kopende partij."

Je wordt loonslaaf. Waarom niet van je geld genieten of een iets nieuws beginnen?

"Het blijft altijd je kindje. Ik heb het vanaf het begin beleefd als een spannend jongsboek. Dat boek krijgt nu een nieuw hoofdstuk. Er zijn nog heel veel witte plekken in Nederland waar we ons concept kunnen uitrollen. Ik moet toegeven, het voelt wel apart om weer een contract te krijgen waarin zoiets als secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd."

En je gaat zelfs terug naar je oude werkplek?

"Ja, ik heb in de jaren tachtig zes jaar voor Douwe Egberts gewerkt. Het is emotioneel om de kantine binnen te lopen waar ik als jong broekie ook rondliep. Sara Lee heeft toegestemd dat we het nieuwe bedrijf echter vanuit ons hoofdkantoor in Amsterdam kunnen gaan runnen. Het is een teken van vertrouwen dat ze me uitnodigen om zo mijn eigen visie te mogen uitdragen, daardoor wil ook nu nog niet met pensioen.”

Starbucks had zich snel in de Nederlandse markt kunnen inkopen. Jullie hebben nog aan tafel gezeten?

“Als je in een huwelijk treedt, dan ga je vervolgens niet nog eens oprakelen met welke vriendinnen je hebt gevreeën. We doen daar dus geen uitspraken over.”

Lees ook:

Eerder afkomstig uit deze rubriek: