Waarom WizeNoze in de Disrupt 100 staat

WizeNoze is het enige Nederlandse bedrijf in de Disrupt 100 van 2018, de lijst van de honderd ondernemingen die bestaande markten opschudden of nieuwe markten creëren. Waarom eigenlijk?

De Disrupt 100 is een jaarlijkse lijst met honderd bedrijven die de grootste potentie hebben om nieuwe mondiale markten te beïnvloeden, te veranderen of te creëren. WizeNoze is het enige bedrijf uit ons land op de ranglijst. 

Diane Janknegt, eerder al opgemerkt als TheNextWomen To Watch en dit jaar ook op de 100 Women Founders In Europe To Follow van Forbes, richtte het Amsterdamse bedrijf op, dat voor kinderen en jongeren geschikte websites verzamelt en die informatie rangschikt op vijf verschillende leesniveaus. Een belangrijk ingrediënt daarbij is een algoritme dat het leesniveau van teksten kan analyseren. 

Concept

Toen het world wide web werd ontwikkeld, liepen de 'makers' niet met het gebruik door kinderen in hun achterhoofd. WizeNoze heeft intensief onderzoek gedaan, sterke algoritemen ontwikkeld en kunstmatige intelligentie toegevoegd om The Web for Classrooms gefabriceerd. Dit platform biedt een veilig en op leeftijd afgestemd hulpmiddel voor scholen en hun leerlingen. Curriculum-gerelateerde inhoud wordt in kaart gebracht door leesvaardigheid en verwijdert 'afleidingen' om internet voor kinderen gemakkelijker te maken en zodat docenten het efficiënter in hun lessen kunnen plannen.

Disruptief door..

Het zijn niet alleen leraren die kunnen profiteren van het platform. Uit een recent onderzoek in het Verenigd Koninkrijk bleek dat drie van de vier ouders vond dat internet onveilig was, maar niet zeker wisten hoe ze het moesten controleren. Jouwzoekmachine van WizeNoze biedt een veilige plek voor jonge leerlingen (7-18 jaar) om de inhoud ervan op school en thuis te navigeren, zodat ouders meer op hun gemak zijn en zodat kinderne tevens hun leesvaardigheid verbeteren. Momenteel behandelt geen enkele andere zoekmachine de leesbehoeften van studenten.

Disruptie-potentieel

De markt voor EdTech (educatie + technologie) wordt geschat op zo'n 252 miljard dollar wereldwijd in 2020 en het gebruik van internet wordt een vaste waarde in de klas. De technologie van WizeNoze past verzamelde inhoud aan de leesleeftijd aan, maar biedt ook uitgevers de mogelijkheid om de verzameling te combineren met hun eigen inhoud. Uitgevers kunnen docenten en studenten de mogelijkheid bieden om extra inhoud te kopen.

Toekomst

WizeNoze heeft in totaal zo'n 3,2 miljoen euro aan investeringsgeld binnengehaald, mede door de steun van onder andere het Ministerie van Economische Zaken. De Nederlandse startup zet zijn missie voort om de Readability Gap weg te nemen als partner van het Project Literacy Lab in het VK. Sinds het openen van een Britse kantoor heeft WizeNoze tevens succesvolle partnerschappen met Pearson en het London Grid for Learning opgestart. Kortom, de toekomst lijkt er zonnig uit te zien voor WizeNoze.

Schrijft voor Sprout over startups, investeringsgeld en snelle groeiers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!