Dit zijn de 10 meest kleurrijke Nederlandse ondernemers van het jaar

De Kleurrijke Top 100 is een jaarlijkse ranking van Nederlanders die, zoals de organisatie het zelf omschrijft, 'het verschil maken en die met hun werk, persoonlijkheid en visie een bijdragen leveren aan een inclusievere samenleving'. Dit zijn de ondernemers die dit jaar in de lijst prijken.

De lijst met 'rolmodellen en gamechangers' wordt sinds 2010 samengesteld door hoofdredacteuren Raja Felgata en Khalid Ouaziz, samen met een team van media- en diversiteitsspecialisten.

1. Samira Dahmani - Strong Food

Samira Dahmani. Strong Food

Samira Dahmani is oprichter en eigenaar van voedingswinkel Strong Food en de Couscousbar. Zij begon in 2010 met Wellness 1926, een saunacomplex met Arabische invloeden. In 2013 opende zij in een aangrenzend pand een city spa (Skin & Spa + Store). Het in 2016 gestartte Strong Food levert inmiddels aan verschillende vestigingen van de Hogeschool van Amsterdam glutenvrije, lactosevrije en vegan food en verzorgt op één locatie avondmaaltijden.

In de lijst omdat: "Samira is de next level ondernemer waar Nederland op moet letten. Deze Amsterdamse entrepreneur is hard op weg met haar drive en oog voor nieuwe kansen een household name te worden. Als local hero begonnen, maar wij zien geen grenzen aan haar ambitie en mogelijkheden."

2. Minh Vu - Minh-zone Entertainment

Minh Vu, Minh-zone Entertainment

Eigenaar van Minh-zone Entertainment, een Aziatisch entertainmentbureau met shows, workshops en events rondom een dans- en kung fu. Minh werkte mee aan verschillende tv-programma’s en reclamecampagnes, zoals die van Heineken rondom de Champions League. Brengt met actie, dans, muziek en martial artsin theaterproducties als ‘Kung Fu Fantasy’ en ‘Hong’ verhalen over zijn cultuur. Schreef het boek VU Vietnam Uitgevlucht, over het leven van zijn gezin tijdens en na de Vietnamoorlog.

In de lijst omdat: "Minh is een culturele ondernemer die bruggen bouwt en al jaren twee werelden naadloos met elkaar weet te verbinden. Hij brengt verhalen op een unieke manier door deze te koppelen aan entertainment uit de Aziatische cultuur. Zijn boek biedt een indringende kijk op de persoonlijke tocht van Minh en zijn familie.

3. Zizi Fernandes - Mama Taxi

Zizi Fernandes is oprichter van Mama Taxi, een sociale onderneming voor vrouwen met afstand tot de arbeidsmarkt. Studeerde cum laude af in Bedrijfskunde. Werkte al tijdens haar studie bij ING, waar ze bleef hangen na haar stage. Deed in 2013 met Mama Taxi mee aan de wedstrijd het Beste Idee van Zuid-Afrika – en won.

Mocht met minister Ploumen mee op reis naar Zuid-Afrika en nam afscheid van het bankwezen om haar idee te realiseren. Mama Taxi is een private vrouwelijke chauffeursdienst in Rotterdam. De chauffeurs werken voor topfunctionarissen uit de zakelijke wereld, de politiek en het corps diplomatique. Ze rijden allemaal in 100 procent elektrische auto’s. 

In de lijst omdat: "Mama Taxi is een enorm waardevol initiatief van Zizi, omdat zij hiermee kracht en zelfstandigheid geeft aan een groep vrouwen die het vertrouwen goed kunnen gebruiken. Ook het gebruik van elektronische wagens past bij onze klimaatvriendelijke filosofie."

4. Thomas Luttikhold - Wastewatchers

Thomas Luttikhold, Wastewatchers

Oprichter van Wastewatchers. Heeft met zijn team een eigen anti-food waste tool ontwikkeld. Wastewatchers maakt met data-analyse patronen in voedselverspilling zichtbaar voor onder andere horecabedrijven en cateraars. Was met dit initiatief een van de winnaars van de 47 finalisten van de ‘REFRESH Food Waste Solution Contest’. Werkte voorheen zelf tien jaar lang in de horeca en studeerde af als bedrijfseconoom met een scriptie over voedselverspilling.

In de lijst omdat: "Thomas toont met zijn jonge team aan dat de manier waarop er in Nederland met voedsel omgegaan wordt niet de meest efficiënte is. Het is doodzonde om te weten dat er jaarlijks 1 miljard euro aan goed eet- en drinkbaar voedsel wordt weggegooid. Daarom zijn dit soort initiatieven belangrijk, om inzage te krijgen in de data rondom voedselverspilling. Het duwt bedrijven met hun neus op de feiten en dwingt ze tot actie."

5. Mei Lin Ang - Frozz

Mei Lin Ang, Frozz

Samen met zus Mei Lan eigenaar en oprichter van Frozz, de eerste Nederlandse frozen yoghurt onderneming. Inmiddels zijn er meerdere filialen en verkooppunten in Nederland, waaronder op Schiphol. Frozz ligt ook in het vriesvak in de supermarkt. Werkt hiernaast als associate partner cognitive process transformation bij technologiebedrijf IBM.

In de lijst omdat: Mei Lin heeft een unieke formule van Amerika naar Nederland gehaald en breidt haar ‘ijsperium’ nog steeds uit. Om een idee tot een landelijk succesvolle franchise te transformeren moet je een boss zijn en dat is deze dame absoluut. 

6. Julius de Boer - DeBoer Security Global

Julius de Boer is als eigenaar DeBoer Security Global al jaren de persoonlijke beveiliger van Beyoncé en bij gelegenheden ook van haar man Jay-Z (Sean Carter). De boomlange De Boer werkte eerder als teamleider bij Nuon. Groeide op in Zaandam waar hij als trainer op een sportschool werkte.

In de lijst omdat: "De man die het zusje van Beyoncé tegen moest houden toen die rake klappen en trappen uitdeelde in de lift? Ja, die Julius ja. Een selfmade beveiliger in het hoogste segment, die bescheiden en discreet zijn werk doet. Net als andere topbeveiligers uit Nederland die in de entertainment business onder de radar opereren, laat Julius zien dat hard werken beloond wordt."

7. Anoesjka Bakhtali-Imambaks - Maid at Home

Anoesjka Bakhtali-Imambaks is oprichter van Maid at Home en directeur van Venture Café Rotterdam. Maid at Home hanteert een allround duurzame huishoudformule waarmee het een bijdrage wil leveren aan de empowerment, zelfredzaamheid en financiële zelfstandigheid van vrouwen in Nederland. Venture Café brengt ondernemers, bedrijven en instellingen samen zodat ze ideeën kunnen uitwisselen, met innovatie als doel. Werkte hiervoor als beleidsadviseur op het Ministerie van Economische Zaken. 

In de lijst omdat: "Anoesjka doet een hoop dingen waar Nederland beter en mooier van wordt. Haar bedrijf Maid at Home heeft duurzaamheid hoog staan en werkt alleen met biologisch afbreekbare schoonmaakproducten. Het idee achter Venture Café is krachtig en verbindend, wij weten hoe belangrijk een sterk netwerk is. Met hun events zorgen zij ervoor dat de juiste mensen elkaar ontmoeten en versterken."

8. Simo Zbiri - Thirty5ive Wine & Food Bar

Simo Zbiri is eigenaar van restaurant Thirty5ive Wine & Food Bar, medeoprichter van Eastside en sommelier. Levert wijnen aan sterrenrestaurants van onder andere Ron Blaauw. Importeerde vroeger wijnen vanuit zijn eigen onderneming Casablanca Import en was daarna sales manager voor Conder Wines. Er zijn plannen om een derde onderneming te openen met de naam Le Bleu Citron. 

In de lijst omdat: "Als een van de weinige Marokkaanse sommeliers in Nederland die aan sterrenrestaurants levert, heeft Simo gewoonweg een prestatie van formaat geleverd. Zowel Eastside als Thirty5ive zijn unieke concepten waar Simo’s oog voor detail en beleving voorop staan. Marokkanen en wijn? Ja natuurlijk."

9. Barbara Schaaper & Inez Noordermeer - Brownies&downieS (Alkmaar)

Barbara Schaaper en Inez Noordermeer zijn eigenaar van lunchcafé Brownies&downieS Alkmaar. Hebben als missie om mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt een mogelijkheid te bieden op betaald werk. Vinden het woord ‘beperking’ eigenlijk maar beperkt, want zien vooral mogelijkheden. Het concept Brownies & DownieS werd bedacht door Thijs Swinkels en Teun Horck. Sinds de opening van de eerste vestiging in Veghel in 2010 zijn er nu bijna vijftig Brownies & DownieS, zelfs een in Zuid-Afrika. 

In de lijst omdat: "Sociale ondernemingen als deze zijn uniek en deze dames doen fantastisch werk in de regio. Met het lunchcafé en de extra evenementen die ze organiseren zetten Barbara en Inez mensen in hun kracht. Alles wat ze doen straalt een enorme liefde uit en wij houden van iedereen die zich inzet voor een ander. “Gasten weten dat hier soms wat anders gaat. De gunfactor is heel hoog.”

10. Mohab Katmeh - RefInfo

Mohab Alkatmeh

Ontwikkelaar van de app RefInfo, om nieuwkomers in Nederland op weg te helpen. Vluchtte in 2015 zelf uit het Syrische Hama en woont sindsdien in Nederland. Won voor zijn idee de Young Nieuw West-award. Zijn grote voorbeeld is een andere iconische ondernemer met Syrische roots: Steve Jobs. Katmeh past zijn app elke dag aan met hulp van mensen uit het hele land, die hem helpen met het vertalen van nieuwsberichten van Nederlands naar Arabisch. 

In de lijst omdat: "Om als Nieuwe Nederlander je weg te vinden na traumatische ervaringen is heel erg zwaar. Maar als je ondanks die hectiek bij aankomst meteen een app ontwikkelt om je medevluchtelingen op weg te helpen is gewoon groots. Kolossaal zelfs. Wij hopen dat de nog maar 20-jarigeMohab zijn geliefde familie snel weer ziet en naast zichzelf nog veel moois mag ontwikkelen. Marbahan! (Welkom)"

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!