Dit zijn de hotste startups op SXSW

Het jaarlijkse tech/media/kunstfestival SXSW is deze week weer los, met als een van de hoogtepunten het acceleratorprogramma: de negen meest innovatieve startups van de hele kluit zijn inmiddels bekend. Een smartwatch voor kinderen, een Pinterest voor vastgoed, we stellen ze even aan je voor.

Het is weer feest in Austin, Texas. Iedereen die iets is (of wil zijn) in de media, muziek, film, tech of online wereld verzamelt zich op SXSW om zijn kunsten te tonen of van anderen te leren. Het programma is over- en overvol, maar de winnaars van de startupacceleratorwedstrijd wilden we je niet onthouden.  

Tinitell

Een Zweedse concurrent voor ons eigen Kidswatcher en Looqi-kinderhorloges is Tinitell. Inderdaad, een smart watch met gps en een telecomchip om te zorgen dat ook de kleintjes overal en altijd bereikbaar/vindbaar zijn. Tinitell won in de categorie wearables.

SIX

De bootstrap award ging naar het Japanse designbureau SIX, dat een Lyric Speaker van de grond kreeg met houtjes en touwtjes. Het apparaat speelt de muziek uit je telefoon, maar beeldt ook nog de texten af.

Tinnitrack

De Duitse startup Tinnitrack claimt een online therapie aan te bieden die helpt tegen tinnitus: de irritante piep in de oren die veel mensen horendol maakt. In de categorie Digital Health and Life Sciences overtuigden de Duitsers met hun pitch dat het luisteren naar je bestaande mp3-catalogus kan helpen.

Biobots

We gaan ook biologisch 3D-printen, en Biobots belooft weefsel te printen uit bestaand celmateriaal. Dat maakt het tot de meest innovatieve startup op SXSW volgens de jury. Maar om hun idee in de praktijk te kunnen bewijzen, moeten de oprichters nog wel een seedronde ophalen.

Partpic

Onderdelen zoeken op basis van een plaatje: daar kunnen we ons iets bij voorstellen. Smartphone onder de motorkap, beeld van het kapotte onderdeel kieken en de database van Partpic zou de rest moeten doen. Winnaar in de categorie enterprise and smart data technologies.

Zype

Een platform om videocontent mee te presenteren, managen en te gelde te maken. Je speelt je eigen Netflixje en dat doe je met open source software, dus redelijk betaalbaar. Onderscheiden in de categorie entertainment and content technologies.

 

Realsavvy

Een Pinterest voor vastgoed. Want het staat er echt: Pin homes you find online. Want iedereen weet: een huis zoeken is een sociale aangelegenheid, het kan dus geen kwaad om te delen wat je aardig lijkt. In de categorie social technologies een pluim/lucifer waard.

Slantrange

Slantrange analyseert, in samenwerking met dronebedrijven, de staat van gewassen op het land met eigen software. Genoeg voor een vermelding in de categorie innovative world technologies.

ShotTracker

Jij dacht dat een elevator pitch met 2 munten kort was. Een speed pitch geeft je welgeteld de helft van die tijd om je punt te maken. ShotTracker lukte dat het best volgens de SXSW-jury. Met een wearable om de pols en een sensor in het net houden sporters hun score en techniek bij.

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.