Doek valt voor Siebel

Ondernemersnieuws vandaag: juwelier Siebel is failliet, Tesla breidt snelladers uit in Europa en Nederlandse bankier start whiskeymerk. 

1. Omzet vakantieparken in de lift  

De grote uitbaters van vakantieparken in Nederland, zoals Center Parcs, Landal GreenParks, Roompot Vakanties en Hogenboom Vakantieparken, hebben vorig jaar iets meer omzet geboekt. Dat meldt branchevereniging Recron. De omzetgroei is 2,5%. Een gedeelte van de groei heeft te maken met uitbreiding van de accommodaties. Daarnaast is het totaal aantal overnachtingen licht gestegen, met circa 0,5%.

2. Siebel failliet verklaard

Het doek valt voor Siebel. De rechtbank van Amsterdam heeft de juweliersketen failliet verklaard. Frits Kemp van Fort Advocaten is aangesteld als curator. De directie meldt op de website dat er een poging is gewaagd om in afgeslankte vorm verder te gaan. Tegenvallende resultaten zouden de oorzaak zijn van het faillissement. Afgelopen vrijdag meldde de onderneming al dat het alle 36 winkels heeft moeten sluiten. Er werken 170 mensen bij het bedrijf. Twee jaar geleden vierde het bedrijf nog zijn honderdjarig bestaan.  

3. Fonq neemt designwinkel over

Webwarenhuis Fonq.nl heeft Direct Design overgenomen. De in 2004 opgerichte webwinkel is gespecialiseerd in designmeubels. Met deze overname zegt het webwarenhuis, dat in 2013 een omzetstijging van 37% behaalde, zijn positie te versterken als online retailer in de woonbranche. De oprichters van Direct Design worden verantwoordelijk voor de nieuwe designafdeling binnen Fonq.nl. 

4. Tesla breidt superchargernetwerk uit

Er wordt hard gewerkt aan het netwerk van elektronische laadpalen in Europa. Tesla, de Amerikaanse maker van elektrische auto's, opent deze week officieel haar nieuwe superchargerlocaties, die Nederland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk met elkaar verbinden. De laadpalen moeten ervoor zorgen dat Model S-klanten gratis elektrisch kunnen rijden op de Duitse Autobahn naar bestemmingen in de Alpen en verder. De eerste 6 snellanders van Tesla werden in september 2012 geopend in Californië, een jaar later volgde het eerste netwerk in Europa, in Noorwegen. Er zijn wereldwijd 81 superchargers, waarvan 14 in Europa. 

5. Friese bouwers willen Thialf-gunning afdwingen

Zes Friese bouwbedrijven willen via de rechter afdwingen dat zij de vernieuwing van het ijsstadion Thialf in Heerenveen mogen uitvoeren. De opdracht is reeds gegund aan Ballast Nedam, maar de bedrijven vinden de motivering daarvoor onjuist en onterecht. Dat meldde hun advocaat  Wim Bulthuis. 

6. Telegraaf stapt over op tabloid

De Telegraaf stapt over op het tabloidformaat. Dat meldt de krant op haar website. De overstap moet in het vierde kwartaal van dit jaar gebeuren. Het in Amsterdam gevestigde dagblad is de laatste landelijke krant die de overstap maakt naar het kleinere formaat krant. Trouw en AD veranderden in 2005 naar tabloid. De Volkskrant ging in 2010 over en NRC Handelsblad volgde een jaar later. Ook maakte de uitgever bekend weer een zondagseditie te gaan uitgeven, maar die zal alleen digitaal verschijnen. 

7. En dan dit: zakenbankier start wiskeymerk 

Whiskey is in trek en wordt ook steeds meer als beleggingsproduct ontdekt. Onlangs nam het Japanse Suntory de Amerikaanse branchegenoot Jim Beam over. Maar ook een Nederlandse bankier waagt zich in de sector. Naast zijn baan als bankier in New York is WIlco Faessen (39) zijn eigen Wiskeymerk begonnen. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Vanuit Shoreham in de staat Vermont worden de flessen à 70 dollar naar dure restaurants in Manhattan verscheept. Faessen werkt samen met zijn jeugdvriend Ronald van Bommel en Raj Bakta, een gelukszoeker die aan realityshow The Apprentice van Donald Trump heeft meegedaan. The Wall Street Journal heeft de rye whiskey van Faessen al in zijn top 5 van beste whiskeys opgenomen.    

Tot zover de Sprout update van 22-1. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Nieuwsbrief Sprout

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.

aanmelden nieuwsbrief

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!