Doorstart Oggu verder weg dan ooit?

Ondernemersnieuws vandaag: het gevecht om de belangrijkste Oggu-activa is in volle gang, Dick de Kock (CoffeeCompany) wordt 'informal' en de halsstarrigheid van Nintendo. 

1. Doorstart Oggu: activa in de uitverkoop 

De fabrikant van biologische frisdranken ging in juli failliet als gevolg van een hanengevecht tussen aandeelhouders en tegenvallende verkopen. Oprichter Leonard Freeke vertelde aan Sprout op een doorstart te zinspelen. Hij ontwikkelde het Oggu-recept en zette het als 's werelds eerste biologische frisdrank in de markt. De curator wil de 'geheime formule' verkopen om daarmee de restschulden in de failliete boedel mee af te lossen. Ook heeft de Rabobank, de grootste schuldeiser, het pandrecht op het merk Oggu, zo blijkt uit het eerste faillissementsverslag. En: een deel van administratie is gestolen. Meer over de Oggu-soap? Lees de Sprout-feature van vandaag.

2. Dick de Kock investeert in Utrechtse startup

De koffieondernemer verkocht vorig jaar zijn CoffeeCompany aan Douwe Egberts. Hij investeert inmiddels in nieuwe concepten, blijkt uit een bericht van het Utrechtse Yoghurt Barn. Ondernemers Wouter en Esther Staal hebben een winkel geopend op het Neude waar ze yoghurt to go verkopen. Doel is om op korte termijn in eigen beheer enkele andere Barns te openen en vanaf tweede helft 2013 te gaan franchisen in de Randstad. De Kock: "Ze bouwen een repliceerbaar concept."  Hoe zat het ook alweer met Dick de Kock en Coffee Company? Lees het interview met hem over zijn exit.   

3. Marco Borsato (The Entertainment Group) ving bot bij Joop van den Ende   

Dat blijkt onder meer uit de biografie van Joop van den Ende waarvan woensdag de presentatie was in het De La Mar theather in Amsterdam. In 2009 ging The Entertaiment Group failliet. Borsato had daarvoor bij Van den Ende aangeklopt met de vraag of hij het productiebedrijf wilde overnemen. Wat de theatherproducent deed om te beoordelen of het een goede deal was? Hij wierp een blik op de parkeergarage. Daar zag hij te dure directieauto's en binnnen in het bedrijf zag hij te veel vrouwen met korte rokjes, een goede indicator dat het fout boel was. Ook wordt in het boek duidelijk hoe zeer Joop van den Ende zijn platte formats eind jaren negentig ging haten. Hij raakte er door in een depressie. Lees meer zijn ondernemersloopbaan en zijn visie op cultureel ondernemen op Sprout.  

4. Facebook verrast met mobiel

Het aandeel van de social media-website is een stuiterball op de Nasdaq. Van 38 dollar per aandeel bij de beursgang in mei viel de koers van het aandeel hard omlaag. Die tikte in september 17, 55 dollar per aandeel aan. Gisteren veerde het aandeel echter weer op met 19 procent en sloot op ruim 23 dollar. De reden voor het enthousiasme onder beleggers? Zuckerberg presenteerde zijn derdekwartaalcijfers en daaruit bleek Facebook - nog steeds verlies lijdend- wel meer advertenties verkocht te hebben. Waar de buitenwacht vooral blij van werd: er zit groei in het mobiele kanaal. 

5. De halsstarrigheid van Nintendo  

Natuurlijk staat de Japanse spelcomputerfabrikant niet helemaal stil. Zo gaf het een hele nieuwe draai aan gaming met de lancering van de Wii in 2006 en introduceert het eind november zijn opvolger in Nederland. Toch heeft de fabrikant inmiddels één belangrijke boot wel volledig gemist. Ze laat de smartphonemarkt volledig liggen. Nintendo heeft nog steeds geen apps gemaakt van beroemde titels als Super Maria Bros en Duckhunt, terwijl de consument er om smeekt. Het wordt door sommige analisten als verklaring gezien van de dalende verkoopcijfers bij het bedrijf.  

6. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer   

Reden voor een schouderklopje? Op de Global Gender Gap Index, die de kloof tussen mannen en vrouwen in landen beoordeeld, is Nederland een paar plaatjes gestegen: van 15 naar 11. Volgens de index bestaat er een verband tussen hoe goed een land het doet in de wereldeconomie en de mate van gelijkheid op de werkvloer. Nederland kan nog wel wat leren van andere landen. Nummer 1 is IJsland (dat het inderdaad weer goed doet), gevold door Finland. Daarna volgen Noorwegen en Zweden. Bekijk het rapport. 

7. En dan dit: Google Trekker start in Grand Canyon

Geef toe, Google maakt soms best mooie dingen. Nadat in ze de hele wereld rond gereden hebben om Street View voor elkaar te krijgen, gaat het bedrijf een stapje verder. Met Google Trekker wil de zoekmachinegigant hetzelde gaan doen als met Street View, maar dan met wandelpaden in natuurparken en afgelegen gebieden. Het mappingproject is begonnen in Amerika, in de Grand Canyon. Zie Wired voor een mooie slideshow.

Tot zover de Sprout update van 25 oktober 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?