Zo runnen Jonnie en Thérèse Boer (De Librije) het meest succesvolle restaurant van Nederland

In de podcast Drive luister je naar exclusieve diepte-interviews met topondernemers, gepresenteerd door Taco Oosterkamp. In deze aflevering: Thérèse en Jonnie Boer, die met De Librije (3 sterren) het best beoordeelde restaurant van Nederland leiden.

Taco interviewt in deze podcast ondernemers die miljoenenbedrijven runnen, maar ze begonnen allemaal klein. Vaak letterlijk aan de keukentafel of op een zolderkamer. In Drive duiken we in de oorsprong van hun bedrijf en ondernemerschap: waarom werden ze ondernemer? Wat zat er tegen? Hoe zijn ze zo succesvol geworden?

Jonnie Boer (Giethoorn, 1966) is de beste kok van Nederland. Boer werd al op vierentwintigjarige leeftijd chef bij restaurant De Librije in Zwolle. Enkele jaren later nam hij dat restaurant over, samen met zijn vrouw Thérèse. Dat leidt in 1993 tot de eerste Michelin-ster. In 1999 en 2004 komen daar nog twee sterren bij. De Librije is de nummer 34 van de World’s 50 Best Restaurants. Deze week keerde De Librije (60 medewerkers) terug op de als nummer 1 van culinaire tijdschrift Lekker500

Ondernemerschap

Jonnie en Thérèse Boer delen ondernemerschap én gezin. De ondernemers gaan graag het bos in om eekhoorntjesbrood te plukken, en maken lange ritten op de motor om hun hoofd leeg te maken.

Het stel vindt het belangrijk dat zij ondanks alle drukte en media-aandacht zelf hun tijd kunnen indelen. "We bepalen zelf onze agenda's", zegt Thérèse. "Niet je eigen agenda beheren lijkt mij onrustig. Je bent minder vrij in je doen en laten."

Ondernemerschap was in het begin een luxe, zegt Thérèse. "We werkten van 's ochtends 8 tot 4 uur 's nachts, waaronder ook wc's schoonmaken en strijken. Maar naarmate je personeel krijgt, en meer kan delegeren, krijg je meer ruimte om te kunnen na- en vooruitdenken."

Luister de podcast ook om te horen:
- Hoe je als ondernemer tijd vrijmaakt voor belangrijke dingen, waaronder ook je gezin
- Welke systeem Jonnie gebruikt om zijn ideeën te schetsen, vast te leggen en te delen met zijn team
- Hoe en waar Therese en Jonnie op de beste ideeën komen om te innoveren
- Waarom Jonnie niet bang werd toen zijn beste medewerker een andere baan vond
- Hoe je verantwoordelijkheid loslaat, en hoe dat ruimte schept voor nieuwe dingen
- Waarom een ondernemer met te veel zorgen geen goede ondernemer kan zijn
- Waarom er bij De Librije niet geschreeuwd wordt

Instructies om de podcast via je telefoon te beluisteren: iPhone | Android | Windows Phone

Luister ook naar de afleveringen met:
- Kristian Valk (Hotelchamp)
- Bastiaan Hagenouw (Fietsenwinkel.nl)
- Bart van Olphen (FishTales)
Marleen Basart (BitesWeLove)
Rafaël Redczus van Berkel (N8W8)
- Will Ditmeijer 
- Patrick de Laive (The Next Web)
- Thomas Bunnik (Pritle)
- Ria Joosten
Heske Groenendaal (MetaGlas)
Raymond Klompsma (Srprs.me)
- Janneke Niessen (Improve Digital) 
- Astrid de Groot (HappyRainyDays)
Marja Ruigrok 
Marcel de Groot (Flexas) 
- Janneke van den Heuvel (TryLikes) 
Reinier de Jonge (Frank)
Patrick Hurenkamp (Bloomon)
- Heleen Dura - Van Oord
- Rogier van Camp (Leapp)
- Hugo de Koning (YoungCapital)
- Jeroen Doorenbos (Belsimpel)
- Mark Vletter (Voys)
- Martijn van Rossum (Studelta)
- Jacqueline Zuidweg (Zuidweg & Partners)
- Taco Carlier (VanMoof)

Taco Oosterkamp is serie-ondernemer en zakelijk denker. Hij helpt ondernemers al meer dan 10 jaar bij de groei van hun bedrijf. Behalve groeiexpert van Sprout is hij columnist van Management Team. Hij werkt met ondernemers in Nederland én buitenland. Richard Branson vroeg hem ooit of hij de directeuren van de Virgin Group een productiviteitstraining zou kunnen geven. Hij bereikt maandelijks duizenden ondernemers met zijn trainingen, webinars en nieuwsbrieven.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!