Droam failliet; Facebook eist de hashtag op

Ondernemersnieuws vandaag: Droam is failliet, KvK gaat internationaal en Facebook wil de hashtag.

Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van Sprout, Management Team, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.

1. Wifi-leverancier Droam failliet

Droam, het Nederlandse bedrijf dat de markt probeerde te veroveren met een mobiele draadloze router inclusief databundel, is sinds dinsdag failliet. De onderneming van Philip Actor dreigde in 2012 al om te vallen. Dat faillissement wendde hij toen af met een actie op twitter. Droam ging in 2010 rond de zomer kleinschalig van start. Oprichter Actor verhuurde apparaatjes die in het buitenland een snelle mobiele dataverbinding omzetten naar een wifi-signaal voor telefoon of laptop. Grootste voordeel van de mobiele hotspots waren de overzichtelijke kosten. Droam maakte overigens gebruik van bestaande routers van Huawei. In 2011 stopte voormalig VEB-directeur Peter Paul de Vries nog geld in Droam, met zijn investeringsbedrijf Value8.  

2. 'Facebook werkt aan dienst met hashtag'

Even pesten, Silicon Valley-style. Sociaal netwerk Facebook grijpt voor het bouwen van een nieuwe dienst naar de hashtag, een symbool dat synoniem staat voor concurrent Twitter. Dit meldt de Wall Street Journal. Het is volgens de krant onduidelijk in welke fase Facebook is met dit nieuwe project. De dienst zal waarschijnlijk niet op korte termijn geïntroduceerd worden, aldus de bronnen van de zakenkrant. De hashtag (#) is een iconisch symbool geworden via Twitter. De berichtendienst bundelt conversaties aan de hand van het symbool, een functie die ook Facebook zou nastreven. De hashtag wordt al gebruikt door fotodienst Instagram, onderdeel van Facebook, om foto's doorzoekbaar te maken. Ook Google's sociale netwerk Google+ werkt met hashtags, evenals blogdienst Tumblr.

3. KvK begeleidt uitwisseling van ondernemers

De Kamer van Koophandel (KvK) is begonnen met het begeleiden van uitwisselingsprojecten tussen Nederlandse ondernemers en ondernemers uit andere Europese landen.Dat meldt de organisatie donderdag. De KvK is door de Europese Commissie aangewezen als de Nederlandse uitvoerder van het ‘Erasmus for Young Entrepreneurs programma’. Het programma, dat in 2009 als proefproject van start ging, biedt startende ondernemers en ondernemers in spe de kans om een tot zes maanden ervaring op te doen bij een collega in een ander Europees land. Hiervoor kunnen zij een beurs krijgen van de Europese Commissie.

4. 'Winkels mogen contant geld niet afschrijven'

De grootschalige invoering van winkels waarin niet meer met contant geld kan worden betaald is geen goed idee. Papiergeld blijft een kernrol spelen, aldus De Nederlandsche Bank (DNB). Het belang van cash in het betalingsverkeer wordt benadrukt in het jaarverslag. De maatschappij is nog niet klaar voor een bestaan zonder munten en biljetten, vindt de centrale bank. DNB is blij dat steeds meer betalingen met pin worden gedaan, omdat het betalingsverkeer daardoor veiliger en efficiënter wordt.

5. VVD wil snel actie Brussel tegen wanbetalers

De VVD wil snel actie uit Brussel tegen wanbetalers. De Europese Commissie moet erop hameren dat de overheden in alle EU-lidstaten rekeningen van ondernemingen binnen 30 dagen betalen. Dat stelt VVD-Europarlementariër Toine Manders donderdagavond. Veel landen zijn ongelofelijk traag met de invoering van deze nieuwe Europese regel, ook grote landen als Duitsland en Frankrijk, aldus Manders (niet te verwarren met zijn naamgenoot, de specialist in belasting ontwijking). ''Daardoor is ook de Nederlandse ondernemer niet goed beschermd tegen een late betaling door bijvoorbeeld een Duitse overheid.''

6. 0,75 procent krimp in 2013, zegt Rabobank

Lekker dan. De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 0,75 procent. Dit verwacht de Rabobank. In november voorspelde de bank nog een groei van 0,25 procent. Maar door de tegenvallende tweede helft van 2012 heeft de Rabobank zijn economische raming voor dit jaar naar beneden moeten bijstellen. Dat maakte Rabobank donderdag bekend. Volgens de bank wordt de economie nog erg geremd door de zware bezuinigingen van de overheid. Zelfs met verbeterde economische omstandigheden in de tweede helft van dit jaar zullen de werkloosheid en het aantal faillissementen tot in 2014 blijven stijgen.

7. En dan nog dit: het St.-Pietersplein: toen en nu

Steve Jobs kan zich tevreden nog eens omdraaien in zijn graf. Als er één ding veranderd is sinds de inhuldiging van de laatste paus in 2005, dan is het wel het enorm toegenomen gebruik van smartphones en tablets. De Telegraaf toont het met twee foto's: waar op de bovenste foto slechts een enkeling een mobieltje omhoog houdt om een foto te maken van paus Benedictus XVI, is op de onderste een zee van oplichtende schermpjes te zien. Beide foto's werden op ongeveer dezelfde plek gemaakt.

Tot zover de Sprout update van 15 maart. Tot maandag! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Nieuwsbrief Sprout

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.

aanmelden nieuwsbrief

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!