Duncan Stutterheim (ID&T) slaat 100 miljoen af

Ondernemersnieuws vandaag: Duncan Stutterheim zegt 'nee' tegen overnamebod, Cravatta Pelliano sleept groeifinanciering binnen en de 'reality check' van Olcay Gulsen.

1. Cravatta Pelliano sleept drie ton binnen

We weten dat het ondernemersduo Steijn Pelle en Bernd Damme over de nodige overtuigingkracht beschikt. Ze wisten bijvoorbeeld eerder dit jaar de Sproutredactie te overtuigen dat zij winnaar van de 25 onder de 25 moesten worden. Nu hebben ze iets gedaan dat nog lastiger is. Ze hebben de Rabobank weten te verleiden om groeifinanciering ter waarde van 300.000 euro te verschaffen. Dat is geen slechte vangst voor een bedrijf met dit jaar een verwachte omzet van 500.000 euro. Bernd Damme tegen Sprout: "Het is bedoeld voor de stap naar confectie, uitrol van onze digitale ambities en om voorbereidingen te treffen voor de concept store. We hebben dus mooie tijden voor de boeg." 

2. Fusie van twee vergelijkingssites  

Vergelijkingssite EasySwitch.nl (energie) neemt per direct Overstappen.nl (zorgverzekeringen) over. Deze stap leidt volgens de ondernemers achter deze sites tot een sterkere positie binnen de vergelijkingsbranche. De verwachting is om binnen twee jaar een top-2 positie in de vergelijkingsmarkt op het gebied van energie, telecom en verzekeringen te bereiken. De twee domeinnamen blijven afzonderlijk van elkaar opereren. Easyswitch is opgericht door Jelle Feenstra (33) en Paul Montagne (33). Michiel Alkemade (36) is oprichter van Overstappen.nl. Hij zal plaatsnemen in het management team van het nieuwe gezamelijke bedrijf. 

3. ID&T slaat overnamebod van 100 miljoen dollar af

Oprichter Duncan Stutterheim wil zijn huid duur verkopen? ID&T heeft namelijk een overnamebod van 100 miljoen dollar afgeslagen, zo vertelde hij een journalist van de Australische website Inthemix.com. De danceorganisator, onder meer bekend van de Sensation en Trans Energy, staat de laatste maanden in belangstelling van buitenlandse kopers. Zo zou er onder meer interesse geweest zijn van een rijke Amerikaanse ondernemer. "Het was een moeilijke keuze, maar we hebben besloten het toch niet te doen. We denken dat we zo nog wel twintig jaar zelfstandig door kunnen ", aldus ID&T oprichter Duncan Stutterheim op de website 

4. Peter Thiel investeert (mogelijk) in Airbnb

Dit gaat heel interessant worden. Ook het Silicon Valley-opperhoofd investeert nu in de mannen van Airbnb, misschien de meest gehypte consumentensite van het moment. Peter Thiel, die ook als eerste in Facebook investeerde en daar dit jaar een miljard dollar aan overhield, zou om en nabij 150 miljoen dollar in de site willen steken waarop particulieren voor hotel kunnen spelen. Airbnb is sinds de zomer bezig aan een internationale expansie en is ook op de Nederlandse markt toegetreden. Meer bij Huffington Post.  

5. 'Ondernemer moet het roer uit handen kunnen geven'

In het Financieele Dagblad een opmerkelijk interview met een investeringsmaatschappij in de IT-sector. Value Creation and Company zegt succescvol te zijn als technologie-investeerder dankzij een alternatieve investeringsbenadering. Waar de meeste investeerders de oprichter van een bedrijf als de stabiele factor zien, zorgt Value Creation ervoor dat de oprichter bij een participatie afstand doet van het meerderheidsbelang en een ceo van buitenaf accepteert. Investeerder Jos Bourgonje: "Ondernemers in deze sector lijden nogal eens aan zelfoverschatting. Ze denken de Facebook van 2020 te worden en gaan op de loop met hun idee. Ze menen dat hun bedrijf 50 euro mln waard is, terwijl 5 miljoen meer in de buurt komt." 

6. Shapeways opent fabriek in New York

De maker van 3D-prints heeft vorige week een fabriek geopend in Long Island City, New York. Hier komen dertig tot vijftig 3D-printers te staan. Dat meldt Emerce. Het gaat volgens de site om de grootste 3D-printfabriek in de wereld. Naast productie zal er de uitvalsbasis voor R&D worden gebruikt. Shapeways is het geesteskindje van Peter Weijmarshausen, die enkele jaren onder de vleugels van Philips aan zijn technologie kon werken. Deze zomer ontving de ondernemer een kapitaalinjectie van iets meer dan 6 miljoen dollar van Lux Capital, een in New York gevestigde investeringsmaatschappij.

7. En dan dit: Reality check voor Olcay Gulsen (Supertrash)?

De modeondernemer waagt de sprong naar de VS, althans in de vorm van eigen winkel in de wijk Nolita, waar ook Nederlandse merken als G-Star en Scotch&Soda zijn gevestigd. Spits sprak haar naar aanleiding van die winkelopening. Supertrash kwam deze zomer negatief in het nieuws: Olcay Gulsen zou volgens Quote en ook Privé gelogen hebben over haar bezittingen en haar opleiding. De ondernemer in een reactie tegen de gratis krant: "Ik had het even nodig: daardoor werd ik weer scherp. Ik zat te veel in mijn comfortzone, omdat het zo goed ging met het merk. Iedereen heeft af en toe kritiek nodig."   

Tot zover de Sprout update van 23 oktober 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!