Durfgeld voor dummies

Hoe herken ik een goede investeerder, hoeveel zeggenschap moet ik weggeven en wanneer stapt de business angel of durfkapitalist weer uit? Alles wat u wilde weten over durfgeld.

1. Hoe herken ik een goede investeerder?
Investeerders willen niet zozeer gevonden worden, maar zelf een interessante investering vinden. Ga in ieder geval niet in zee met investeerders die uitsluitend in rendement zijn geïnteresseerd, die op de stoel van de ondernemer willen zitten of een vaste vergoeding vragen en daarmee geld onttrekken aan de onderneming.

2. Wat zijn de juiste momenten om kapitaal aan te trekken?
Zoek pas kapitaal wanneer u versneld kunt en wilt groeien. Een ander goed moment is als u veel research moet verrichten of bij overname of verzelfstandiging. Benader een investeerder in een zo vroeg mogelijk stadium. Vraag hem om advies, zodat hij het gevoel heeft er vanaf het begin bij betrokken te zijn.

3. Hoe ziet een goede pitch eruit?
Houd het kort. Probeer in een paar zinnen de kern van uw bedrijf te omschrijven. Gebruik bij een presentatie niet meer dan vier slides. Krijgt u een uur de tijd? Zorg ervoor dat u zelf niet langer dan een half uur aan het woord bent, investeerders praten zelf ook graag. Een overeenkomst moet er binnen drie maanden zijn. Lukt dat niet? Dan is de klik kennelijk niet groot genoeg.

4. Wat is het verschil tussen business angels en durfkapitalisten?
Een business angel (informal investor) is meestal een oud-ondernemer met veel geld. Hij wil dit niet op de bank zetten, maar bij een onderneming betrokken zijn. Een venture capitalist steekt geld van institutionele beleggers in bedrijven om een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

5. Wat verwacht een investeerder?
Allereerst een rendement van minimaal 30 procent, voor minder stapt hij wel in vastgoed. Business angels investeren vaak ook omdat ze het leuk vinden om bij een onderneming hun kennis en netwerk te kunnen delen.

6. Wat heb ik aan een investeerder?
Veel ondernemers zijn goed in het initiëren van een bedrijf, maar het ontbreekt dikwijls aan voldoende operational excellence. Er zijn twee opties:

  • Slim geld dus niet alleen kapitaal, maar ook gebruik maken van kennis en netwerk van investeerders.
  • Dom geld voor wie al langer bestaat en gewoon kapitaal wil.


7. Hoeveel zeggenschap moet ik eigenlijk weggeven?
Wie een investeerder binnenhaalt, verkoopt een deel van zijn bedrijf in de vorm van aandelen. Dat betekent dat de investeerder zich hoe dan ook zal bemoeien met de onderneming. Wanneer u het bedrijf niet goed leidt, zal de investeerder ingrijpen en - wanneer hij de meerderheid van de aandelen bezit – op zoek gaat naar nieuw management voor de onderneming.

8. Welke branches zijn gewild?
Getalenteerde ondernemers met goede plannen vinden altijd geld. Maar investeerders lopen eerder warm voor producten dan diensten en hebben meer belangstelling voor kennisintensieve bedrijven zoals it of biotech. Dienstverlening is alleen interessant als die niet afhankelijk is van één persoon. Die zijn immers niet te klonen.

9. Hoe weet ik wat mijn bedrijf waard is?
Er is geen eenvoudige rekensom. Uitgangspunt kunnen bijvoorbeeld vormen: het rendement, de rentabiliteit, het eigen vermogen, de winstcapaciteit of de gemiddelde omzet en winst over de laatste drie jaar. Een investeerder vraagt zich bij de waardering altijd af: wat kost het me aan tijd en geld om zelf zover te komen als u nu bent? En: wat kost een vergelijkbaar bedrijf?

10. Gaat het goed met de kapitaalmarkt voor kleinere bedrijven?
Institutionele beleggers als banken, verzekeraars en pensioenfondsen en banken zijn nog steeds ontdaan van het barsten van de internetbubble. Maar er zijn andere bronnen. Een business angel investeert gemiddeld tussen de 25.000 euro en 1 miljoen euro.


11. Hoe zit het met investeringen onder de twee ton?
Voor kleine investeringen kunt u aankloppen bij regionale participatiemaatschappijen. Inmiddels komen er ook kleine investeringsmaatschappijen die zich juist richten op ondernemingen die geen al te grote bedragen nodig hebben. Onder de ton kunt u ook terecht bij friends, family & fools. Wees niet te bescheiden bij uw zoektocht naar kapitaal. Voor veel investeerders tekent het uw ambitie als u vijf miljoen zoekt in plaats van vijf ton.

12. Hoe kiest een investeerder zijn exit?
Aan het begin van een investering wordt meestal vastgelegd binnen welke termijn een investeerder zijn geld weer uit het bedrijf wil halen, de exit. Vaak ligt dit moment tussen de drie en zeven jaar. Wie met een investeerder in zee gaat, moet zich er goed van bewust zijn dat hij na een aantal jaar zijn onderneming moet verkopen om ervoor te zorgen dat de investeerder het beoogde rendement behaalt. Wie niet bereid is dit te doen, moet ergens anders zijn geld vandaan zien te halen.

 

In de nieuwe Sprout - die vrijdag verschijnt - een uitgebreide special over Durfgeld. Onder andere met de man van 150 miljoen.