ECB positiever over economische groei

NICOSIA (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) is iets optimistischer geworden over de economische groei in de eurozone. Dat maakte ECB-president Mario Draghi donderdag bekend.

De centrale bank verwacht dat de economische groei in de eurolanden dit jaar uitkomt op 1,5 procent en vervolgens aantrekt tot 1,9 procent. Eerder werden plussen van respectievelijk 1 en 1,3 procent ingetekend. Voor 2017 wordt een groei van 2,1 procent voorspeld.

De ECB verwacht dat de inflatie voorlopig heel laag blijft. Voor dit jaar wordt een inflatie van 0 procent voorspeld, wat inhoudt dat de prijzen in doorsnee stabiel blijven ten opzichte van vorig jaar. Mede door maatregelen van de bank loopt de inflatie naar verwachting vervolgens langzaam op, naar 1,8 procent in 2017.

Draghi gaf verder aan dat de ECB maandag start met de eind januari aangekondigde opkoop van staatsobligaties. De centrale bank besloot eind januari om vanaf maart anderhalf jaar lang voor 60 miljard euro per maand leningen op te kopen, voornamelijk in de vorm van staatsobligaties. Op die manier hoopt de ECB de matige economische groei en de zeer lage inflatie in de eurozone te stimuleren.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!