Een mea culpa van Mark Zuckerberg

Ondernemersnieuws vandaag: de laatste loodjes voor de verkiezingen, een mea culpa van Mark Zuckerberg (Facebook) en het hanengevecht in Silicon Valley.

1. VVD versus PvdA 

Vanavond weten wie de grootste wordt: de VVD of PvdA. Mark Rutte richtte bij aanvang van de campagne zijn debatpijlen op Emile Roemer (SP), maar opeens was daar Diederik Samson. Het gedraai van Roemer na commotie rond een scherpe uitspraak in het Financieele Dagblag hielp evenmin mee. Volgens de laatste peiling van TNS Nipo zou VVD (35) eerste worden en de PvdA (34) stipt tweede. Rutte en Samson waren gisteren met hun hoofd al bij de formatie, want tijdens het laatste tv-debat waren ze poeslief tegen elkaar. Nog zwevend? Lees welke partijen er voor de ondernemer zijn.

2.  Mark Zuckerberg spreekt voor het eerst na beursgang

Ondernemer Mark Zuckerberg (28) werd aanvankelijk als een heilige gezien, vervolgens was het een inhalige geldwolf die zich door zakenbanken heeft laten verleiden. Het aandeel kelderde na de beursgang van 38 dollar per aandeel naar 19 dollar. Tijdens het TechCrunch Disrupt-event sprak Zuckerberg gisteren voor het eerst sinds de 'mislukte' beursgang in het openbaar. Hij gaf toe dat het "de moraal in het bedrijf allemaal geen goed deed" en dat de beursgang "licht teleurstellend was", maar dat het potentieel van het bedrijf wel een beetje wordt onderschat door alle criticasters. Hij drukte zijn toehoorders op het hart nog geen afstand te doen van zijn aandelen. De interviewer reageerde droogjes: "Wow, je meent het volgens mij echt."   

3. Hanengevecht tussen investeerders in Silicon Valley

In het Amerikaanse zakenblad Inc een bericht over een nieuwe vete in het Amerikaanse investeringslandschap. De investeerders/startupgoeroe Paul Graham van Silicon Valley's meest gewilde incubator Y Combinator heeft een soort 'negatief stemadvies uitgegeven' richting een van de grootste venturefondsen in de Valley: Google Ventures. Vorige week lekte er een brief uit waarin hij startups adviseert niet met 'uitknijpers' van Google in zee te gaan. Kevin Rose van Google Ventures haalde vervolgens weer uit naar Graham. Of Grahams 'advies' helemaal zuiver is, is te betwijfelen. Google Ventures en Y Combinator vissen in dezelfde startupvijver. 

4. Marie Claire Starters Award naar Inge van Kessel

Dat ondernemen populair is, blijkt wel uit het feit dat Marie Claire zich als 'incubator' van startups opwerpt. Het blad reikte alwaar voor de achtste keer haar ondernemersprijs uit. De lezers mochten de beste startup uitkiezen. Ze kozen het plan van Van Kessel. Die wil met haar bedrijf lingerie op de markt brengen voor vrouwen met een prothese. Ze is dankzij haar idee voor protheselingerie uitgeroepen tot meest veelbelovende vrouwelijk ondernemer van het afgelopen jaar.

5. Eerste gaming-accelerator in Europa

Estland heeft een klein primeurtje op ondernemersgebied. Deze week werd er in de hoofdstad Tallinn de eerste accelerator geopend voor gamingstartups in Europa. Gamefounders, zoals de Slavische startupmachine heet, zal de komende maanden met zes bedrijven van start gaan. Wie een 'goedkope vestiginglocatie' zoekt die moet even op de blog van Gamefounders kijken, volgens de accelarator is Estland een Silicon Valley in de dop. Lees er ook meer over op Inc.

6. Ivo Opstelten roert zich in spooknota-discussie

Dit is nu niet het meest prangende verkiezingsthema, maar toch wel belangrijk voor veel ondernemers. Spooknota's zijn een groot probleem voor bedrijven en er wordt nu nog veel te weinig aan gedaan om het probleem te bestrijden, vindt ook Ivo Opstelten (minister van Veiligheid). Hij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er iets aan moet gebeuren. "De fraudeurs houden zich doorgaans strikt aan de letter, zij het niet de geest van de wet'', zo citeert de zakenwebsite Nuzakelijk.

7. En dan dit: de lancering van iPhone 5

Voor wie het niet weet. Vanavond vindt de 'lang verwachte' lancering van het nieuwe toestel van Apple plaats. Tijdens een persconferentie zal ceo Tim Cook de wereld opwarmen. Apple wil namelijk de eerste paar weken al tien miljoen nieuwe telefoons verkocht hebben. Het is een belangrijke nieuwe stap in de wereldwijde smartphoneoorlog. Voor de patriotten onder ons: TomTom gaat de kaarten leveren voor de nieuwe kaartenapplicatie van Apple. Krijgt het een eervolle vermelding op het podium of steelt Apple helemaal de show?  We zullen het zien. 

Tot zover de Sprout update van 12 september 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!