Een webwinkel (laten) bouwen met (gratis) open source software

Open source software is software die vrij te gebruiken is (er zijn wel voorwaarden aan verbonden), meer over open source software lees je hier. Er zijn verschillende open source webwinkel pakketten beschikbaar zoals: OScommerce, ZenCart en VirtueMart

Een nadeel van open source pakketten is dat je geen directe support krijgt. Je bent afhankelijk van de forums en de community. Je kunt natuurlijk altijd een webwinkel laten bouwen/installeren op basis van een open source pakket.

Dit hoeft niet kostbaar te zijn en wanneer je niet tevreden bent met je leverancier kun je eenvoudig overstappen op een andere. De open source pakketten zijn immers veel gebruikt en er zijn veel bedrijven die er mee werken.

Let wel op! Er zijn veel bedrijven die open source webwinkels leveren die op een slechte en onverantwoorde manier zijn geïnstalleerd/geconfigureerd. Deze bedrijven hebben vaak onvoldoende kennis van de software waarmee ze werken. Wanneer je twijfelt ga dan niet met een bedrijf in zee. Je kunt altijd contact met mij opnemen om te informeren naar bedrijven die hun werk goed doen.

OScommerceOScommerce is een pakket wat al een aantal jaar zeer populair is. Het is het meest gebruikte open source webwinkel pakket ter wereld. Het grote voordeel van OScommerce is de vele mogelijkheden die het pakket biedt en de vele gebruikers die middels forums veel tips en informatie over dit pakket geven. Het grote nadeel van dit pakket is dat het niet eenvoudig is om je lay-out aan te passen. Vaak lijken de webwinkels gemaakt met OScommerce erg op elkaar. Begin 2007 komt er een nieuwe versie uit waarbij het eenvoudiger moet zijn om de lay-out naar wens te maken.

  • Klik hier om de voorkant van de webwinkel van OScommerce te bekijken.
  • Klik hier om de achterkant (beheergedeelte) van OScommerce te bekijken.
  • Klik hier om naar de homepage van OScommerce te gaan.

ZenCartZenCart is een afsplitsing van OScommerce waardoor het hier erg op lijkt. ZenCart biedt net iets meer standaard functies dan OScommerce. ZenCart is alleen veel minder populair dan OScommerce waardoor er minder forums zijn waar je terecht kunt wanneer je vragen hebt.

  • Klik hier om de voorkant van de webwinkel van ZenCart te bekijken
  • Klik hier om de achterkant (beheergedeelte) van ZenCart te bekijken ... USERNAME=ADMIN WACHTWOORD=DEMO
  • Klik hier om naar de homepage van ZenCart te gaan

VirtueMartAls laatste noem ik hier VirtueMart, dit betekent zeker niet dat dit het minste pakket is van de drie. Sterker nog dit pakket is zelf een van de betere. Het pakket is eigenlijk een uitbreiding op het open source CMS pakket Joomla. Het heeft een zeer overzichtelijk beheergedeelte en door gebruik te maken van templates (standaard ontwerpen die beschikbaar zijn) kun je snel een eenvoudig je winkel een fraai uiterlijk geven. Het grote nadeel van VirtueMart is het feit dat er nog geen gratis module beschikbaar is voor het iDeal betalingssysteem. Wel zijn er bedrijven die een oplossing hier voor bieden tegen een redelijk tarief.

  • Klik hier om de voorkant van de webwinkel van VirtueMart te bekijken
  • Klik hier om de achterkant (beheergedeelte) van VirtueMart te bekijken USER=DEMO PASS=DEMO
  • Klik hier om naar de homepage van VirtueMart te gaan

Echt alles weten over webwinkels? Bestel mijn boek "Een eigen webwinkel voor Dummies" op www.robertvlug.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!