Einde van tijdperk voor Derk Sauer

Ondernemersnieuws vandaag: Groeigeld voor techondernemers, einde van tijdperk voor Derk Sauer en hoe je als ondernemer wereldnieuws wordt. 

1. Groeigeld voor ict'ers en techondernemers

ICT- en hightechbedrijven die geld zoeken opgelet, investeringsmaatschappij TIIN Capital lanceert een nieuw fonds voor groeifinanciering. In totaal is zo'n 30 miljoen euro beschikbaar voor tien deelnemingen, dat schrijft het Financieele Dagblad maandagochtend. "Wij zien vele techbedrijven die de couveuse zijn ontgroeid en toe zijn aan de groeifase. Daarvoor is het nieuwe vehikel bedoeld", zegt Maarten Derks, managing partner van TIIN Capital. TIIN heeft de afgelopen tien jaar met het kapitaal van 500 vermogende ondernemers al 30 miljoen euro gestoken in zowel start-ups met aanloopverliezen als in bedrijven met een miljoenenomzet. Dit najaar begint TIIN met de zogenoemde fundraising voor zijn nieuwe fonds. 15 à 20 miljoen euro komt van beleggers, de rest van het ministerie van EL&I en het EIF in Luxemburg.

2. Einde van tijdperk Sauer in Rusland?

Berichtje in de Volkskrant dit weekend over mediamagnaat Derk Sauer. Eind dit jaar verliest hij naar alle waarschijnlijkheid zijn positie als voorzitter van de raad van bestuur van Sanoma Independent Media. Daarmee komt voor de man die in 2005 voor 142 miljoen euro zijn Russische media-imperium Independent Media aan de Finse mediagroep Sanoma verkocht, een eind aan zijn Russische avontuur. Buiten Rusland heeft Sauer nog een minderheidsbelang in het Nederlandse NRC Media en in Londen geeft hij de krant City AM uit. Toch houdt hij naar alle waarschijnlijkheid nog wel een beetje voet aan de grond bij de Russen, als hij mag aanblijven als voorzitter van de Raad van Bestuur van Vedomosti, een toonaangevende Russische zakenkrant. Het aanstaande vertrek van Sauer werd deze week ingeluid door het ontslag van de huidige directeur van Sanoma Independent Media, Jelena Mjasnikova. Zij werkte vanaf begin jaren negentig nauw samen met Sauer en zijn vrouw Ellen. Niet iedereen is in Rusland blij met het op handen zijnde vertrek van Sauer. Mediamanager Leonid Bersjidski, in 1999 betrokken bij de oprichting van Vedomosti: "Als hij weggaat, verliest Independent Media zijn hersens en zijn ziel", zei hij tegen slon.ru.

3. Gratis tip voor retailers van Wehkamp-topman:

Paul Nijhof, de baas van Wehkamp.nl verwacht dat 50 procent van de verkoop van kledingszaken en sportwinkels in 10 tot 15 jaar tijd zal verdwijnen naar internet. Bij electronica zou dat zelfs oplopen tot 90 procent. Sinds de crisis ziet hij een versnelde verschuiving. Voor de retailers die in de winkelstraten overblijven heeft hij een advies: onderscheid je door specialist te worden op een bepaald terrein, of zorg voor een dagje uit in jouw zaak, zoals bijvoorbeeld Ikea dat doet. De kracht van webwinkels zit volgens Nijhof onder meer in het snel wisselend aanbod en het in kunnen springen op actualiteit. Ook daar schuilt een tip in voor de retailers onder ons.    

4. Nieuw product promoten? Doe niet als Nokia

Ai. Pijnlijk. De Finse bouwer van mobieltjes Nokia gaat door het stof nu blijkt dat promotiefoto's voor de nieuwe Lumia 920 niet met de smartphone zelf zijn gemaakt. Nokia had promotiebeelden gebruikt om aan te tonen dat de Lumia 920 superieure opnamen kan produceren. In werkelijkheid waren de videobeelden gemaakt met een aparte videocamera, bijgelicht door filmlampen. Bloggers ontdekten de simulatie deze week, de Finnen geven hun blunder nu toe en bieden excuses aan. Nokia probeerde met een snelle lancering van het nieuwe toestel Apple's nieuwe iPhone voor te zijn, maar ze liepen dusdanig op de troepen vooruit, dat ze zichzelf vergaloppeerden. Goede les voor ondernemers die met een nieuw product komen: tuurlijk, check de concurrentie, maar blijf ook bij jezelf.

5. Maak eens een werkdrukanalyse

Druk met het aanpassen van je business aan het huidige economische tij? Voor wie met een verandertraject bezig is, is het goed om uit te kienen wat dat betekent voor de werkdruk in je bedrijf. Hoeveel man je nodig hebt voor een nieuwe formule, tijdens een project of externe klus? Volgens veranderexpert Inge Oosterhuis kun je dat in vier stappen zien.

6. Kansen in Roemenië

Steeds meer Nederlandse ondernemers trekken naar Roemenië. Niet alleen om handel te drijven, ook om er zelf een bedrijf te beginnen. Dat zegt Ben Jager, honorair consul-generaal van Roemenië in Nederland en president van de Dutch Romanian Network (DRN). Ondanks de financiële crisis is Nederland de belangrijkste buitenlandse investeerder in het land en staat het op de achtste plaats in de lijst met landen waarmee handel wordt gedreven. Volgens Jager biedt Roemenië een grote potentiële markt. "Eerst was Polen dat, maar Polen is nu afgegraasd." Voordelen van Roemenië: het is een groot land en ligt het strategisch gezien gunstig, namelijk aan de Zwarte Zee. 

7. En dan dit: Zo word je wereldnieuws

Wereldnieuws worden als lokale ondernemer? Scott Van Duzer, eigenaar van een pizza-restaurant in Florida speelt slim in op de Amerikaanse verkiezingen. Tijdens een tussenstop van de Amerikaanse president Barack Obama aan zijn zaak tilde hij de president op. Foto's en filmpjes gingen de wereld over. Kijk da's nog eens een verkiezingscampagne benutten. Wie doet Rutte?

Tot zover de Sprout update van 10 september 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!