EU tikt Google op de vingers

Ondernemersnieuws vandaag: waarom Google te nieuwsgierig is volgens de EU, de Japanse Steve Jobs en het nieuwe project van Ad Scheepbouwer. 

1. EU tikt Google op de vingers 

De zoekmachinegigant koppelt sinds maart van dit jaar gegevens uit verschillende diensten aan elkaar, zoals die van Google Chrome, YouTube en Google+. Dat is handig voor de gebruiker, zegt Google. Volgens de privacywaakhond van de EU is het vooral heel goed voor de portemonnee van Google en die van adverteerders. De zoekmachine komt veel te veel over je te weten, vindt de EU. Vandaag doet de verantwoordelijke instantie een brief de deur uit waarin Google wordt gewaarschuwd en wordt verzocht om het privacybeleid aan te passen.  Google moet het eenvoudiger maken om je voor zijn 'extra dienst' af te melden. Meer bij persbureau Reuters.

2. Nieuwe investering Ad Scheepbouwer 

De ex-topman bij KPN heeft een belang genomen in het digitale beveiligingsbedrijf Fox-IT. Dat meldt het Financieele Dagblad. Hoe groot is niet bekend. Fox-IT is landelijk ondermeer bekend als adviseur van de overheid in de DigiNotar-affaire. Hij gaat twee dagen per week aan de slag als directielid, meldt de krant. Het is niet de eerste investering van Scheepbouwer. Zo heeft hij al eerder geld gestoken in online warenhuis Wehkamp en financiële dienstverlener Bank Oyens & Van Eeghen.

3. Peter Thiel werft opnieuw drop outs

Niet iedereen is even blij met de filantropie van Thiel, die miljardair werd met de verkoop van PayPal en nu één van de meest invloedrijke Silicon Valley-investeerders is (onder meer Facebook). Thiel, die studeren aan een een universiteit maar onzin vindt, is begonnen met het samenstellen van zijn eigen ondernemersklasje. Het wordt de derde lichting. In 2010 gaf hij voor het eerst 100.000 euro aan twintig jongeren die volgens hem veelbelovende ondernemers kunnen worden. Jongeren onder de twintig kunnen zich tot december voor aanmelden, zo meldt onder meer The Next Web. Dus als je nog een wonderkind kent, kun je dat naar Thiel sturen. 

4. Ondernemer Ruud Hendriks in RvC van Eyeworks  

Tv-producent Reinout Oerlemans haalt Ruud Hendriks naar zijn bedrijf. Die moet Eyeworks helpen in zijn nieuwe groeifase. De Raad van Commissarissen is hiermee volgens Oerlemans compleet en bestaat verder uit Wilco Jiskoot (voorzitter) en Hubert Deitmers. Hendriks is een van de oprichters van RTL Nederland en voormalig bestuurder van Endemol. Daar werkte hij dus nauw samen met Deitmers. Hij is momenteel directeur van Startupbootcamp een bedrijf dat startende ondernemers helpt sneller te groeien. Oerlemans in het persbericht: "Wij hadden binnen de RvC behoefte aan iemand die niet alleen de tv-wereld kent maar ook de andere innovaties op de voet volgt."

5. Gedupeerden Lernhout & Hauspie kunnen lang wachten 

Het is de World Online van België, wat betreft nasleep voor beleggers dan. Het Vlaamse bedrijf, waar ondernemer Roel Pieper een tijdje voorzitter was van de raad van bestuur, dat met zijn spraaktechnologie de wereld zou veroveren, ging in 2001 ten onder. Er was door oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie in de jaren ervoor met de cijfers gerommeld. Zij en andere betrokkenen hebben zich wel degelijk schuldig hadden gemaakt aan valsheid in geschriften, oordeelde de rechter in 2010. 9000 beleggers dienden vervolgens een schadeclaimin, maar het zal nog tot 2015 duren voordat die beleggers zekerheid hebben of ze hun geld (350 miljoen dollar) terug zien, meldt Emerce.

6. Amerika maakt kennis met Japanse Steve Jobs

De Japanse telecomaanbieder Softbank heeft een meerderheidsbelang genomen in zijn Amerikaanse concurrent Sprint Nextel. Softbank was al de nummer 3 in het thuisland, met de aankoop wordt het ook de op twee na grootste speler in Amerika. Achter het Japanse bedrijf gaat een markant figuur schuil, zo schrijft De Standaard in een portret. Oprichter Masayoshi Sont is de op een na rijkste zakenman in Japan en is het tegenovergestelde van het heersende cliché van de gereserveerde en voorzichtige Japanse ondernemer. Hij verhuisde op zijn zestiende naar Amerika met zijn familie om er computerwetenschappen te studeren in Berkeley, Califorië. Daar verdiende hij met 'knutselen' zijn eerste miljoenen en deed hij een voor later zeer waardevolle contact op: Steve Jobs. Meer over exentriekeling op de site van De Standaard.

7. En dan dit: exit-geruchten TomTom laaien weer eens op

De maker van navigatiekastjes, en inmiddels veel meer dan dat, staat weer eens in de belangstelling op de beurs. Harold Goddijn en de andere oprichters zouden TomTom van de beurs willen halen, gefinancierd door Apple. Ze zouden daarna de kaarten-divisie (het in 2007 overgenomen TeleAtlas) verkopen aan Apple, die problemen heeft met zijn nieuwe kaarten-app. Althans, dat schreef een analist van ene bank in een rapport. Lees meer over wat TomTom op zou geven.

Tot zover de Sprout update van 16 oktober 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!