10 manieren om de start van je bedrijf te financieren

Ondernemer

Mooi al die verhalen over gearriveerde ondernemers, maar even terug naar de basis: waar haal je als starter het geld vandaan? Sprout-expert Bert Wams 10 financieringsopties op een rij.

Als je geld zoekt voor de start van je eigen bedrijf, is een goede voorbereiding belangrijk. Een ondernemingsplan is daarbij een handig hulpmiddel. Daarin zet je voor jezelf en voor een financier onder meer op een rij hoeveel geld je nodig hebt en waarvoor je het wilt gebruiken. (hier lees je meer over het voorbereiden van je financiering)

Hieronder staan 10 manieren om je start te financieren. Het is ook mogelijk sommige vormen te combineren. Dat wordt stapelfinanciering genoemd.

1. Eigen geld en uit eigen bedrijf

Uiteraard kan je een (deel van) je spaargeld inzetten. Ook kan je in je bedrijfsopzet financiële ruimte organiseren via kosten besparen (bijvoorbeeld huren bedrijfsmiddelen i.p.v. kopen), fiscale mogelijkheden, debiteurenbeheer, crediteurenbeheer en voorraadbeheer.

2. Familie en vrienden

Als je geld ophaalt bij familie en vrienden wil je de relatie goed houden. Maak goede afspraken en zet ze op papier.

3. Bank

Banken bieden verschillende vormen van financiering, onder meer een lening.

4. Crowdfunding

Je haalt geld op bij mensen die enthousiast worden van je plannen.

5. Qredits

Qredits heeft voor starters diverse financieringsvormen zoals een microkrediet, een MKB-krediet en een hypothecair krediet.

6. Business Angels

Business angels zijn privépersonen die zakelijk investeren, ook wel informele investeerders genoemd.

7. Overheidsregelingen en subsidies

Er zijn overheidsregelingen en subsidies op vele thema’s. Daarbij zitten ook fiscale regelingen, ondernemersprijzen, kredieten en garanties/borgstellingen. Er zijn geen algemene subsidies voor startende ondernemers. 

8. Leasing

Vooral voor de financiering van auto’s en machines is leasing een alternatief om het bedrag in termijnen terug te betalen. Het voordeel is dat werkkapitaal in je bedrijf blijft.

9. Leverancierskrediet en andere strategische partners

Soms biedt een leverancier de mogelijkheid op krediet te leveren. Andere strategische samenwerkingen zijn ook mogelijk.

10. BBZ, Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen

Als je een inkomen op bijstandsniveau hebt (WWB-uitkering, maar kan ook inkomen uit loondienst of WW-uitkering zijn), kan je een BBZ Starterskrediet aanvragen.

Bert Wams is adviseur bij de Financieringsdesk bij de Kamer van Koophandel. Hij adviseert onder meer startups en ondernemers in het MKB over financiering, starten en bedrijfsovername.