3 manieren om angst te overwinnen

Bang

Ondernemers laten zich te vaak remmen door angst, schrijft Sprout-expert Danny Compier. Maar angst is een hele slechte raadgever. Bovendien is angst heel vaak een onterecht excuus om maar even niets te doen.

Ken je dat gevoel? Je hebt een geweldig plan of een mooie droom die je graag werkelijkheid zou willen maken. Vervolgens lig je dagen wakker in je bed en maak jij je zorgen over de risico’s. Wat nu als het mislukt?

Of stel dat het tegen valt, raak ik dan al mijn geld kwijt, en hoe betaal ik dan nog mijn rekeningen, zal ik dan niet mijn huis kwijt raken? Heb ik dan nog wel een toekomst en wat zullen mijn familie en vrienden dan wel niet van mij denken? 

Angst is een geweldig excuus om niets meer te doen! En dat terwijl niets doen doorgaans juist het grootste gevaar is. Als jij voortdurend niets doet en je niet aanpast aan de nieuwe werkelijkheid zul je bijna zeker slachtoffer worden van Corporate Darwin. Als jij je niet aanpast aan een veranderende wereld sterf je uit.

Inbeelding

Begin om je telkens af te vragen of je te maken hebt met angst of gevaar. Angst is inbeelding en gevaar is reëel!  Als je naar London gaat is er een kans dat je getroffen wordt door een aanslag, maar moet je daar dan ook bang voor zijn. De kans dat jij slachtoffer wordt van een aanslag is heel erg klein. De kans is groter dat je twee keer hoofdprijs in de Staatsloterij wint, dan dat je slachtoffer wordt van een bomaanslag in de Underground.

In de praktijk blijkt dat jouw angsten bijna nooit uitkomen. Gevaren kun je overigens goed inschatten. Voor echt gevaar kun je ook plannen maken om die risico’s te beheersen. Laat je dus nooit meer zomaar bang maken door angst en ga er al helemaal niet door wakker liggen. Die energie kun je veel beter gebruiken om lekker te werken aan het realiseren van je plannen en dromen.

Met deze 3 tips ben jij onnodige angst de baas:

1. Sla niet door in je angstfantasie

Loop niet in de valkuil om angst steeds groter te maken. Bijvoorbeeld, 'Stel dat ik deze opdracht niet scoor, dan haal ik deze maand mijn omzet doelstelling niet. Waardoor er onvoldoende geld binnenkomt, ik mijn rekeningen niet op tijd kan betalen, ik mijn huis kwijt raak, op straat kom te staan' - etcetera, etcetera. 

Stop bij de eerste komma. Of beter nog, stop al deze negatieve energie in het vinden van een extra andere opdracht ergens anders.

2. Laat je niet opsluiten door angst

Word geen haas in de schijnwerpers van de jager. Als jij door angst bevriest en wacht op het schot van de jager, dan maak je dor angst jouw echte risico juist groter.

3. Denk in oplossingen in plaats van in problemen 

Blijf in die Underground stappen en vraag je altijd af waar je nu echt bang voor bent en ontdek dat je jezelf er dan best gemakkelijk overheen kunt zetten. Want de echte magie ontdek je buiten je comfortzone!

Photo by Caleb Woods on Unsplash

Danny Compier startte zijn loopbaan als Mind Trainer nadat hij als ondernemer zijn eigen burn-out en angsten wist te overwinnen. Hij ontwikkelde het online programma Reset Your Mind waarbij hij de manier waarop jij denkt en dus functioneert compleet weet te resetten. Hierdoor ben jij zelf in staat jou gedachten en dus jou leven positief te bepalen. Eind 2017 komt het eerste boek uit van deze bevlogen managementtrainer.