5 tips hoe je kunt omgaan met een veranderende wereld

Zen

Hoe je omgaat met een wereld die snel verandert heb je deels in eigen hand. Lorraine Vesterink geeft 5 tips waarmee je stress binnen de perken houdt.

Volgens Witte Hoogendijk van het Erasmus MC zijn wij niet gebouwd op de stress die de techniek van de 21ste eeuw met zich meebrengt. Wij zouden ervoor zijn gemaakt met zo'n 150 mensen omgang te hebben, maar via social media komen we met veel meer mensen in aanraking.

En daardoor hebben we meer last van stress dan vroeger. Vooral jongeren ervaren door het groeiende aanbod van informatie keuzestress.

5 tips hoe je kunt omgaan met de veranderende wereld:

1. Ontwikkel je 21ste-eeuwse vaardigheden

Verbeter je ICT-vaardigheden, zelfregulatie  en public speaking skills. Daardoor ben je beter voorbereid op veranderingen op de arbeidsmarkt. Zelfregulatie is het vermogen keuzes te maken en je gedrag continu bij te stellen. Stilstand is achteruitgang en kan het einde van je bedrijf inluiden. Als je je public speaking skills niet traint, wordt je boodschap op termijn niet meer gehoord

2. Verander je gedachtegang

Angsten die blokkades opwerpen zijn onhandig voor de ontwikkeling van je bedrijf. Hef deze blokkades op en plaats positieve ankers. Hier zijn verschillende methodes voor, zoals NLP-technieken. Als je positieve affirmaties aanneemt, ga je minder piekeren en laat je je niet meer weerhouden door negatieve gedachten.

3. Vertraag zoveel mogelijk

Denk aan sluimeren, mijmeren en mediteren. Sluimeren doe je als je ’s avonds je schermen en lampen dimt of uitzet. Mijmeren is voor je uit staren zonder iets te doen. Mediteren, in welke vorm dan ook, kan je helpen te ontspannen. Ik doe dat laatste zelf met effectieve personality-oefeningen, gecombineerd met een intensief sportschema dat makkelijk is in te passen in mijn dagelijks leven. Doe je sport en meditatie zoveel mogelijk in de natuur.

4. Verwijder stressvolle terugkerende situaties uit je leven

Leer meer over het onderhouden van liefdevolle relaties. Als je op de juiste manier de mensen in jouw omgeving benaderd ontwikkel je liefdevolle relaties. Zowel thuis als in je bedrijf. Zo voorkom je een hoop irritaties bij jezelf en je medewerkers, klanten en je familie.

Neem afscheid als je zeker weet dat je zelf vaak genoeg ze op een waardevolle manier hebt benaderd, maar het niet werkt. Zo voorkom je een terugkerende situatie die stress oplevert.

5. Accepteer dat je het niet kunt bijhouden

Het is onmogelijk op alle fronten alle informatie bij te houden. Er is gewoonweg te veel. Columns, blogs, webinars, informatiebijeenkomsten, kranten, tv, social media. Accepteer dat je nooit volledig op de hoogte kunt zijn.

Maak keuzes. Als je weet wat jouw innerlijke drijfveren en BHAG (big hairy audacious goal) zijn, is het makkelijker kiezen. Wat is essentieel voor jouw bestaan en jouw business? Blijf op dat gebied zoveel mogelijk op de hoogte en verzin strategieën hoe je dit nog effectiever kunt aanpakken.

Lorraine Vesterink spreekt en schrijft over ondernemerschap, met 9 ondernemersboeken, en als columnist bij AD en als presentator bij RTL 4. Haar missie: meer geld, groei en geluk door het inzetten van je natuurlijke talent. Haar bedrijf De Unieke Ondernemer begeleidt financieringstrajecten en geeft de Masterclass Ondernemerschap & Public Speaking voor ambitieuze groeiondernemers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!