De kracht van compagnons: waarom samen ondernemen loont

Gerhard te Velde begon al tijdens zijn studentenjaren met twee vrienden te ondernemen. Hun klusbedrijf groeide als kool en nog steeds onderneemt Te Velde. Hij legt uit waarom het zo belangrijk is om goede zakenpartners te hebben.

Wil je een bedrijf starten, dan is het interessant om dit samen met andere ondernemers te doen. Om een bedrijf succesvol te maken, heb je namelijk veel verschillende competenties nodig; visie en strategie, maar ook managementskills en salespower. Met compagnons ben je aantoonbaar succesvoller dan alleen.

Van vrienden naar businesspartners

Werken met compagnons is heel tof

Heb jij compagnons, vennoten of mede-eigenaren? Gefeliciteerd! Hoewel je samenwerking vast niet altijd over rozen gaat, is werken met compagnons – mits goed uitgevoerd – heel tof. Ik ben ooit in m’n eentje begonnen met ondernemen. Tijdens mijn studie sociologie verhuurde ik mezelf als tuinman, voor 12 euro per uur – totdat ik te veel werk kreeg en hulp nodig had. Mijn goede vrienden Joren Harmanny en Jochem Oldenbroek wilden wel helpen en al snel stonden we zij aan zij in de tuin. We namen steeds meer klussen aan en het begon al echt een bedrijf te lijken.

Joren was de eerste die opperde om geld opzij te zetten en samen een bedrijf te starten. Hij spoorde Jochem en mij aan om daarover na te denken. Al snel besloten we samen het eerste studentenklusbedrijf van Nederland op te zetten. Jochem bedacht de briljante naam MijnStudent. We waren nu niet alleen meer vrienden, maar ook businesspartners.

De strateeg, de manager en de salesman

Zonder mij waren Joren en Jochem nooit gaan tuinieren. Zonder Joren waren we nooit op het idee gekomen te ondernemen. Zonder Jochem hadden we nooit zo’n briljante naam gehad. Ook in de jaren die volgden bleken we elkaar perfect aan te vullen. Joren was de strateeg, visionair en meest grondige van ons drieën. Jochem was de ideale manager, de mooiboy voor de camera en meest praktische van ons drieën. Ik was de beste verkoper, netwerker en ongeduldigste van de drie.

We leerden enorm veel over onszelf

Die verschillende karakters leverden natuurlijk dikwijls strijd en spanning op, maar het was ‘for the greater good’. We leerden enorm veel over onszelf, elkaar en over het samenwerken. Het bedrijf was een groot succes!

Uiteindelijk gingen we als vrienden uit elkaar gegaan. Ik ben nu enig eigenaar van wat tegenwoordig Eager People heet. Toch zie ik nog steeds de voordelen van compagnons.

De ‘ware’ businesspartner vinden

Wil je gaan ondernemen? Dan is het zeer de moeite waard om na te denken over ondernemen met één of meerdere compagnons.

Voorkom echter dat je met de eerste, de beste mensen aan de slag gaat. Stel van tevoren duidelijke criteria op voor je businesspartners. Dit is mijn basislijstje:

● Vertrouwen. Dat kun je niet beredeneren, maar moet je voelen. Kies bij voorkeur iemand die je al langer kent en over wie je anderen ook goede verhalen hoort vertellen.

● Visie. Zorg dat je iemand treft die hetzelfde denkt als jij. Wrijving geeft glans, maar als je zakenpartner fundamenteel anders naar zaken kijkt, krijg je alleen maar ruzie.

● Volwassenheid. Zoek iemand die emotioneel volwassen is, zijn of haar ego onder controle heeft en stabiel is. Je wilt niet psycholoog hoeven spelen voor je compagnon.

● Complementair zijn is een logische, en een must. Iemand die goed is in dezelfde dingen als jij, is geen match. Zoek iemand die je aanvult.

● Communicatie. Goed met elkaar kunnen praten is essentieel. Weten wat de ander wil, waarom, en als het even niet lekker loopt, daar samen uit kunnen komen.

Huwelijk wordt verbroken

Anders dan bij een burgerlijk huwelijk de bedoeling is, moet je ervan uitgaan dat een zakelijk huwelijk sowieso weer verbroken wordt. Misschien werk je wel 10 of 20 jaar samen, maar de kans is vele malen groter dat jullie wegen na een aantal jaar weer scheiden.

Op een goede manier uit elkaar gaan, is een kunst op zich. Mijn regel: samen met champagne beginnen én eindigen! Spreek dus al voordat je begint af hoe je weer uit elkaar gaat, of hoe de exit van een compagnon eruit zal zien.

Het beste uit elkaar halen

En wat als je nu al samen met iemand een bedrijf hebt? Ook dán kun je nadenken over waar je staat. Werk je wel écht samen? Maak je elkaar sterker, of ben je vooral op je eigen eilandje bezig? Hoeveel procent van zijn potentie benut jouw zakenpartner? En waar sta je zelf? Zijn jullie extreem productief, of ben je aan het ‘aankloten’ onder je niveau?

Om het maximale uit een samenwerking te halen, moet je tijd en geld investeren. Ga samen minimaal één nacht weg. Zet op een rijtje wat je waardeert aan de ander. Schrijf op welke behoeften je hebt, wat je graag van de ander zou willen. En wat heb je gezamenlijk? Welke ambities, doelen en dromen heb je? Wil je hier echt stappen in zetten, dan raad ik je aan een langere tijd met een externe businesscoach te werken, zodat je ook echt progressie boekt.

Wat je ook kiest, in je eentje ondernemen of samen met compagnons, je komt verder als je goed samenwerkt met anderen. Daar moet je dus structureel tijd in investeren. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!

Wil jij meer succes als ondernemer? Word lid van de Groeiclub voor Ondernemers, kies voor 1-op-1 business coaching of een groeitraject op maat. 

Gerhard te Velde is ondernemer, business coach en maker van de Groeivoer voor Ondernemers podcast.

Voeg Gerhard toe op LinkedIn of ga hier naar de website van Groeivoer voor meer informatie.