De soundtrack van mijn leven als ondernemer

Muziek

Stel nou dat mijn leven als ondernemer verfilmd wordt, welke muziek zou er dan op de bijbehorende soundtrack te horen zijn?, vraagt Martijn Bloksma zich hardop af.

Ik kan niet zonder muziek. Waar ik ook ben, ik heb altijd muziek bij me. Thuis staat vaak de radio aan en als ik aan het werk ben luister ik naar Spotify. Stilte is niets voor mij. Muziek hoort bij mij en ook bij het ondernemer zijn.

Hieronder de soundtrack van mijn ondernemende leven, passend bij de verschillende fases van mijn ondernemerschap. En zoals bij elke film, hier en daar misschien wat aangedikt.

Een optimistische start

Nummer: 'Billionaire' - Travie McCoy' en Bruno Mars

Al jaren droom ik van het ondernemende leven. Ik heb er het volste vertrouwen in. In die droom zie ik het dan ook al helemaal voor me.

“Oh every time I close my eyes. I see my name in shining lights yeah. A different city every night alright. I swear the world better prepare. For when I’m a billionaire”

Wie kent mij nou eigenlijk?

Nummer: 'One Step at a Time' van Jordin Sparks

In loondienst is het makkelijk. Ik lift mee op de naam van mijn werkgever. Toen ik voor mezelf begon ging die vlieger niet meer op. Ik was op mezelf aangewezen met mijn toenmalige bedrijf. “Afrit 22? Nooit van gehoord…”

“You wanna show the world, but no one knows your name yet. Wonder when and where and how you’re gonna make it. You know you can if you get the chance.”

Die eerste offerte

Nummer: 'Price Tag' - Jessie J en B.o.B

Dat vind ik wel een ding. Iemand heeft interesse getoond in mijn diensten en nu moet ik er een prijskaartje aan hangen. €35, €50, €75? Wat is een gangbaar uurtarief? En ga ik daar van rondkomen?

“It’s not about the money, money, money. We don’t need your money, money, money.  We just wanna make the world dance.”

Op m’n bek gaan hoort erbij

Nummer: 'Break Stuff' van Limp Bizkit

Ik word wakker, pak mijn telefoon en lees de korte mail. De offerte is niet akkoord. Al mijn hoop is op deze opdracht gevestigd. Wat moet ik nu? Is dit wel het leven voor mij? Moet ik niet weer op zoek gaan naar een baan? Mijn gedachten blijven in een neerwaartse spiraal en het is moeilijk om nog positief te denken.

“Its just one of those days. When you don’t wanna wake up. Everything is fucked. Everybody sux.”

Maar ik raapt mezelf bij elkaar

Nummer: 'It’s My Life' van Bon Jovi

En sta weer op. Met negativiteit kom ik nergens. Tijd voor positieve gedachtes. En accepteren dat dit nu mijn leven is. Het leven van een ondernemer gaat nu eenmaal niet altijd over rozen. Maar het is aan mij om er een succes van te maken.

“It’s my life. It’s now or never. I ain’t gonna live forever. I just wanna live while I’m alive.”

En dan valt alles op z’n plek

Nummer: 'Good Life' van One Republic

Een grote opdracht valt. De rest van het jaar ben ik onder de pannen. Ook andere opdrachtgevers krijgen er lucht van en willen gebruik maken van mijn diensten. Het loopt lekker. Het leven is weer mooi.

“Oh, this has gotta be the good life. This has gotta be the good life. This could really be a good life, good life.”

Een krijger gewapend met een laptop

Nummer: 'Fighter' - Christina Aguilera

Na een tijdje kijk ik terug. Ik ben een ander mens geworden. Sterker, slimmer en harder. Een krijger gewapend met een laptop. Met het gevoel dat ik de hele wereld aan kan.

“Made me learn a little bit faster. Made my skin a little bit thicker. Makes me that much smarter. So thanks for making me a fighter.”

Nu wil ik meer

Nummer: 'I want it all' - Queen

Het loopt goed met Afrit 22. Tijd om verder te kijken en misschien uit te breiden. Iemand aan nemen of inhuren? Hele andere vragen dan de vragen die ik aan het begin van dit avontuur had. Maar 1 ding is zeker:

“I want it all (give it all) I want it all I want it all and I want it now!”

Samen staan we sterker

Nummer: 'You are not alone' - Live

Inmiddels bestaat Afrit 22 niet meer en is het opgegaan in een grotere organisatie. Niet meer ik alleen tegen de wereld, maar samen met mijn drie partners, mijn collega’s. Ik geniet met volle teugen van deze nieuwe fase in mijn ondernemerschap.

“Oooh, oooh, you are not alone. Oooh, oooh, you are not alone”

Tijd voor de aftiteling

Nummer: 'Run Boy Run' - Woodkid

Voor de aftiteling wil ik een vette sound. Een nummer dat duidelijk maakt dat het verhaal verder gaat. Er komt een vervolg. De jonge ondernemer is namelijk verdwenen en begint langzaam volwassen te worden. Er is nog genoeg te leren, maar daar heb ik de rest van mijn leven nog voor.

“Tomorrow is another day. And you won’t have to hide away. You’ll be a man, boy! But for now it’s time to run, it’s time to run!”

Stel dat jouw leven verfilmd wordt, hoe zou de soundtrack dan klinken? Ik ben heel benieuwd, dus deel jouw soundtrack als reactie! (Twitter)

De hele soundtrack luister je in deze Spotify-lijst:

Martijn is medeoprichter van het Bossche full-service marketingbureau Brand New Journey. Ondernemen zit in zijn bloed, maar hij leert elke dag bij. Die lessen deelt hij graag hier op Sprout.

Over Brand New Journey: Travel agency for brands. Merken met een missie komen verder en wij helpen ze om gericht koers te zetten naar hun bestemming.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!