Hoe yoga mij helpt bij het ondernemen

Als ondernemer krijg je nooit alles onder controle. Charlotte van Leeuwen vertelt hoe yoga kan helpen bij het omgaan met onvoorspelbaarheid en spanning.

Er zijn veel ineffectieve strategieën om te reageren op spanningsvolle situaties. Er komt bijvoorbeeld een mailtje binnen van een klant:

“Dag Charlotte, kun je contact opnemen? Het resultaat is niet wat we ervan hadden verwacht.”

Als ik zo’n e-mail lees, voel ik direct dat mijn kaken zich aanspannen, mijn schouders zich optrekken en mijn blik zich vernauwt. Ik wil het namelijk heel graag goed doen en als ik de indruk krijg dat ik dat niet doe, vind ik dat uitermate vervelend.

Het verschilt per persoon hoe je op zulke spanning reageert: misschien voel je juist woede en bel je de klant met een aanvallende toon op (vrij ineffectieve strategie).

Misschien word je juist overspoeld door schuldgevoel en reageer je het af door degene die jij hier verantwoordelijk voor acht af te snauwen (een nog ineffectievere strategie) of doe je zoals ik de struisvogelmethode: je vindt het gevoel van tekortschieten zo onprettig dat je je kop in het zand steekt (extreem ineffectieve strategie).

Controle

Als je hard genoeg werkt krijg je ‘het’ onder controle. Of toch niet?

Hoewel deze reacties van elkaar verschillen handelen ze alle drie vanuit spanning. En helaas levert dat vaak op dat het probleem nóg groter wordt dan het al was.

Eerst hoopte ik altijd dat als ik maar hard genoeg aan mijn bedrijf werkte dat ik dingen ONDER CONTROLE kon hebben en zo kon voorkomen dat er spanningsvolle situaties zouden ontstaan. Een paar jaar verder blijkt de wereld nog steeds niet onder mijn controle, misschien maar goed ook trouwens. En blijft het leven van een ondernemer zo onvoorspelbaar, dat ik deze hoop heb opgegeven.

Yoga

Yoga is niet zo comfortabel als ik dacht én daarom juist een goede leerschool. Maar goed, wat is er dan wél mogelijk?

Door yoga heb ik ontdekt dat ik wel onder controle kan hebben hoe ik omga met die spanning. Voor diegenen die zelf geen yoga beoefenen: yoga is onder andere je anderhalf uur lang in zeer oncomfortabele houdingen wringen. Ah, dacht ik in het begin, maar dat wordt vast makkelijker als ik leniger ben. Dat bleek de situatie echter niet op te lossen. Zodra ik één pose onder de knie had bleek er altijd een nóg ingewikkeldere pose te zijn.

Na een paar jaar yoga begint het mij langzaam te dagen. Het gaat uiteindelijk niet om die houdingen, maar veel meer om wat het doet met je geest. In yoga zoek je elke keer de grens op van wat je kunt en van wat je comfortabel vindt. En als je op die precieze grens bent, dan ontspan je. Je rent niet weg van het oncomfortabele gevoel, maar je blijft erbij.

Struisvogelgedrag

Langzaam maar zeker begin ik te merken dat die dagelijkse yogaoefening ook iets begint te doen voor mijn bedrijf. Als er nu iets gebeurt dat spanning oproept - in mijn geval meestal: iemand anders is niet blij - dan voel ik mijn lijf in de alarmmodus schieten.

In plaats van direct paniekerig te handelen of de struisvogelstrategie toe te passen, sta ik mezelf toe om datgene te doen wat ik bij yoga elke dag weer oefen: om te ontspannen in die spanning. Ik vertel mezelf dat het oké is dat ik die spanning voel en dat de wereld niet vergaat. Ik haal diep adem en reageer dan vanuit mijn wijze zelf in plaats vanuit mijn angst.

Voor mij betekent het dat ik bijvoorbeeld even op een rustige manier contact opneem met een klant en ontspannen luister naar wat er aan de hand is. In mijn goede momenten kan ik zelfs de humor van de situatie inzien. Vaak een stuk effectiever dan mijn kop in het zand te steken.

Hoe is dat voor jou? Wat roept bij jou spanning op? En zorg jij dat je kunt ontspannen in die spanning? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Charlotte van Leeuwen is sinds haar studietijd ondernemer en was (mede)oprichter van WE CANTEEN en daarna Bord&Stift. Door de jaren heen is ze langzaam maar zeker verslaafd geraakt aan persoonlijke ontwikkeling op allerlei manieren. Op Sprout.nl blogt ze over hoe je de principes van yoga, meditatie en coaching in kunt zetten binnen je bedrijf: iets wat ze zelf met vallen en opstaan toepast binnen haar bedrijf Bord&Stift. Met Bord&Stift maakt Charlotte met haar team korte whiteboardfilmpjes om complexe zaken simpel uit te leggen.

Met Bord&Stift helpen wij jou om jouw verhaal te vertellen met een whiteboard en stiften. Zo toveren wij complexe verhalen om tot simpele getekende filmpjes.

Er is steeds meer informatie, maar mensen hebben minder tijd
We consumeren nu gemiddeld meer informatie in één dag, dan een gemiddelde Middeleeuwer in zijn hele leven. De informatie is ook complexer geworden, we hebben steeds minder tijd en onze aandacht wordt steeds meer versnipperd. Des te belangrijker wordt het om jouw boodschap toegankelijk en helder weer te geven. Wij helpen jou om tot de kern te komen  en dit op een laagdrempelige manier weer te geven.

Wij vertellen jouw verhaal met een whiteboard en stiften
Jouw complexe verhaal vertellen we op een simpele heldere manier. Omdat we sterk geloven in de kracht van een simpele tekening, gecombineerd met een sterke voice-over, is deze stijl van whiteboardfilmpjes de enige stijl die we maken. Deze stijl van creatieve visuele getekende filmpjes is geïnspireerd op die van RSA Animate of RSA Animation, waarbij diverse TED talks zijn omgevormd tot levendige filmpjes.

Wij helpen met het proces van begin tot eind
Wij helpen je met gehele proces. Van de tekst schrijven, tot de teksten inspreken, de tekening maken, het filmen en het editen. In principe nemen wij zo veel mogelijk werk voor jou uit handen, het belangrijkste wat jij doet is vooral feedback geven op de teksten en de tekeningen. Die feedback verwerken wij vervolgens weer, zodat het filmpje voldoet aan wat jij zoekt en jij er blij mee bent.

Wat zeggen onze klanten over ons?
Wij vinden het belangrijk dat onze klanten uiteindelijk tevreden zijn met het verhaal én dat ze de samenwerking met Bord&Stift als prettig hebben ervaren. Lees hier ook wat onze klanten van ons vinden.

"Het was zeer plezierig om samen te werken met Bord&Stift. Het team was erg enthousiast, creatief, flexibel en snel in het reageren op onze feedback. Kortom een aanrader!"
- Rian Eijsermans (Kinderbewegingscentrum Wilhelmina Kinderziekenhuis)

"Met Bord&Stift samenwerken was heel prettig. Heel snel alles voor elkaar, goed aan de afspraken gehouden en heel goed op de hoogte gehouden. En het resultaat mag er zijn! Wat ons betreft is Bord&Stift een echte aanrader!"
Neil van der Veer (Newcom)

Gemiddeld geven onze klanten ons een 9,4 uit 10 met hoe tevreden ze zijn.