Rocycle heeft 20.000 klanten nodig voor waardering van 18 miljoen

Startup Rocycle heeft bij een maandelijkse omzet van 100 euro per klant iedere maand 20.000 klanten nodig om zijn waardering van 18 miljoen euro waar te kunnen maken, becijfert Sprout-expert Joachim Blazer.

Startups halen voortdurend geld op bij investeerders. Hun persberichten zijn echter bijzonder summier en daardoor lastig te begrijpen. Wat is eigenlijk de waardering van de startup? En hoeveel klanten hebben ze nodig voor deze waardering? In een nieuwe blogreeks op Sprout probeert Joachim Blazer iets van de getallen te snappen.

Rocycle

De Nederlandse startup Rocycle haalde recent 4,5 miljoen euro op bij investeerders.

Rocycle verkoopt spinningklasjes bij kaarslicht op epische beats aan hippe fitgirls voor gemiddeld 10 euro per persoon per klas

Waardering

Stel dat Rocycle een marktconform aandelenbelang van 25 procent aan haar investeerders heeft verkocht. Dan zijn ze gewaardeerd op 4,5 miljoen euro / 25 procent = 18 miljoen euro post-money.

Hoeveel klanten heeft Rocycle nodig om deze waardering van 18 miljoen euro waar te maken?

Exit

Stel dat dit een Series A is. En stel dat de investeerders op een marktconform rendement (money multiple startup of MM startup) van 8x instappen.

En dan heeft Rocycle een exit value van 18 miljoen euro * 8 = 144 miljoen euro nodig voor hun waardering van 18 miljoen euro.

Maandelijkse omzet

Rocycle heeft een strippenkaart als verdienmodel (subscription). 

Stel dat ze op het moment van de exit worden verhandeld op een met Basic-Fit vergelijkbare zes maal de omzet over de voorgaande 12 maanden. En dat er geen liquide middelen en schulden zijn.

Dan heeft Rocycle bij de exit een jaaromzet van 144 miljoen euro / 6 = 24 miljoen euro nodig voor hun waardering van 18 miljoen euro. 

Of een gemiddelde maandomzet van 24 miljoen euro / 12 = 2 miljoen euro.

Totaal aantal klanten

Stel dat de gemiddelde klant tien klasjes per maand voor 10 euro per klas volgt. Dan is de gemiddelde omzet per klant 10 * 10 euro = 100 euro per maand. 

En dan heeft Rocycle uiteindelijk iedere maand 2 miljoen euro / 100 euro = 20.000 van die hippe fitgirls nodig voor hun waardering van 18 miljoen euro.

Doe het zelf

Deze bijdrage bevat veel aannames. Heb je andere aannames? Maak een kopie van de spreadsheet die voor deze bijdrage is gebruikt (Bestand > Een kopie maken…), voer je eigen aannames in en trek je eigen conclusies.

Joachim Blazer is oprichter van Venture Value. En auteur van The #1 Guide to Startup Valuation: How to Value Your Startup in 12 Easy Steps. Reageren? joachim@venturevalue.com