Telling is nót selling: wat maakt jouw klant uniek?

praten, overleg, werk, terras, buiten, cafe

Beperk je bij het verkopen niet tot je product, waarschuwt Jochum Jarigsma. 'Jouw allerbelangrijkste taak is om de mens achter de klant te leren kennen.'

Zoals je ongetwijfeld zelf regelmatig ervaart, kunnen verkopers en salesmensen overkomen als drammers. Koop je graag bij hen? Nee. Als ondernemer dien je echter ook je product of dienst aan de man te brengen. Dus hoe doe je dat dan?

‘Ze’ vertellen ons de productspecificaties: ‘Deze keuken mevrouw heeft een granieten aanrecht uit een Italiaanse mijn,’ of alleen de voordelen: ‘Deze auto kan van 0-100 in 6,8 seconden’.

Op vakantie hebben we ook een hekel aan de verkoper van tapijten/beeldjes en vazen want ‘ze’ blijven maar achter ons aan lopen en vertellen dat ‘ze’ een prachtig product hebben.

Doorgronden

Waarom dit niet werkt is omdat wij mensen allemaal anders zijn. Uniek zelfs.

En dat betekent dat we allemaal andere redenen hebben (‘motivatoren’, noemt Abraham Maslow ze) om in actie te komen, om keuzes te maken, om producten of diensten af te nemen. Dat betekent ook dat de allerbelangrijkste taak van jou als ondernemer/acquisiteur is om de mens achter de klant te leren kennen. Om eerst te doorgronden wat hem of haar beweegt (moves – motiveert) zodat we pas dán iets aan kunnen bieden wat hem of haar aanspreekt en blij maakt.

Borstel

Laatst gaf ik een workshop bij een bedrijf dat producten verkoopt waar kleine kinderen, meisjes vooral, blij van worden. Denk aan drinkbekers met K3 erop en haarborstels van Hello Kitty. We deden een hele eenvoudige oefening: verkoop mij een roze haarborstel.

Die oefening bleek nog knap lastig te zijn. Want welke man van middelbare leeftijd heeft er nu behoefte aan een roze haarborstel van plastic? Één van de aanwezigen bleek verdraaid goed te kunnen luisteren.

Deze man, Jeroen, vroeg: ‘Zei jij niet eerder vanavond toen we koffie dronken dat je een dochter hebt?’
‘Ja,’ antwoordde ik naar waarheid.
‘ Wat is haar favoriete kleur?’
‘Roze.’ Natuurlijk. Elk meisje van zes heeft roze als favoriete kleur.
‘Dan is deze borstel dus perfect voor je want je vertelde dat je haar niet in bed kan stoppen vanavond omdat je hier bent, en nu heb je een leuk cadeautje om het ‘goed’ te maken. Toch?’

Verdraaid nog aan toe, hij verkocht me de borstel!

Telling is not selling

Zoals altijd hebben Amerikanen geweldige slogans om dingen te onthouden. Telling is NOT selling. Dat is precies wat Jeroen deed. Hij vertelde me niet wat het product geweldig maakte. Hij verdiepte zich in mij en speelde daar op in. 

Jochum Jarigsma is spreker en trainer op het gebied van netwerken, acquisitie, sales en ondernemerschap en is internationaal actief als businesscoach. Hij is verbonden aan het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE), Yes!Delft, Utrecht Inc en verschillende hogescholen. Als bedenker en uitvoerder van verschillende duurzame MVO-initiatieven zoals Platform Maatschappelijk Ondernemen, de Wereld BBQ en Water4Masai laat hij zien dat goed ondernemerschap gepaard kan gaan met goed wereldburgerschap. Jochum biedt als social entrepreneur één keer per jaar het DOEL-traject aan. Op 7 en 13 januari 2016 geeft hij workshops sales en acquisitie voor ondernemers zoals jij in Bussum. Hij schreef recentelijk de businessroman De nieuwe weg, in 7 stappen naar meer omzet.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!