'Zo wordt jouw bedrijf net zo succesvol als het vrouwenelftal'

Succes bij het vrouwenvoetbal kan ook in jouw bedrijf

Nu het Nederlands vrouewenelftal de EK-finale tegen Denemarken heeft gewonnen, staat het vrouwenvoetbal goed op de kaart. Hoe word je als bedrijf net zo succesvol als deze toppers? Sprout-expert Lorraine Vesterink legt in de link tussen vrouwenvoetbal en ondernemerschap.

1. Lange adem

Ook al heb je als bedrijf niet eerder succes gekend, zorg voor een lange adem. In Duitsland werd het vrouwenvoetbal populair doordat ze een aantal jaren op een rij wonnen. Vertrouwen hebben in je eigen kunnen. Elke dag opnieuw werken aan een kleine stapjes om dichter bij je doelen te komen. En bovenal je doelen helder hebben. Waar wil je naartoe?

2. Toewijding is belangrijker dan focus

Slechts een enkele voetbalster kan van de sport leven. Lieke Martens presteert met haar 2 ton per jaar goed, maar de meeste professionele voetbalsters verdienen tussen de 600 en 2400 per maand. Dat betekent dat de meeste profs iets moeten bijverdienen en ze dus niet hun volledige aandacht en focus bij het voetbal kunnen hebben. Ondanks het gebrek aan focus brengt volledige toewijding ze naar het succes.

Lees ook: Wat ondernemers kunnen leren van Tom Dumoulin

3. Stop met vergelijken

Constant wordt het vrouwenvoetbal vergeleken met het mannenvoetbal. Het is tijd om daarmee te stoppen, want het is niet te vergelijken. Het mannenvoetbal bestaat zes keer zolang! Acceptatie is de sleutel. Het vrouwenvoetbal is het mannenvoetbal niet. Punt. Vertaald naar jouw bedrijf: accepteer dat jouw business uniek is en onvergelijkbaar met grotere bedrijven die al veel langer bestaan. Er zullen altijd bedrijven zijn die beter presteren, maar ook altijd bedrijven die mindere prestaties leveren. Focus op jouw eigen unieke talenten.

4. Het team voorop 

De kracht van het Nederlands vrouwenelftal was het teamgevoel, aldus de bondscoach. Als de ene speler even niet meer kan, staat de ander op. Hoe zit dat bij jouw bedrijf? Vul je elkaar aan zodat je op topniveau kunt presteren? Hoe kan jij je team uitbouwen en op elkaar in laten spelen. Hoe kan je je krachten bundelen voor een beter eindresultaat?

5. Rolmodellen zijn essentieel

Door de successen die het elftal boekt, volgen steeds meer meisjes het voetbal. Dat stimuleert ze om óók te gaan voetballen. Dit zorgt ervoor dat veel voetbalclubs nu ook meisjes teams hebben. Dit heeft als gevolg dat het elftal uit een groter aantal talenten geselecteerd kan worden. En uiteindelijk leidt dit tot nog meer successen en bekendheid van de sport. Wie zijn jouw rolmodellen en voor wie ben jij een rolmodel? Laat je inspireren door dit fantastische vrouwenelftal om de successen te bereiken die jij voor jouw bedrijf wenst.

Lees ook: Managen is meten: in 6 stappen naar haalbare doelen

Lorraine Vesterink spreekt en schrijft over ondernemerschap, met 9 ondernemersboeken, en als columnist bij AD en als presentator bij RTL 4. Haar missie: meer geld, groei en geluk door het inzetten van je natuurlijke talent. Haar bedrijf De Unieke Ondernemer begeleidt financieringstrajecten en geeft de Masterclass Ondernemerschap & Public Speaking voor ambitieuze groeiondernemers.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!