Exportrecord voor boeren; Halvering Instagram-gebruik

Ondernemersnieuws vandaag: Ryanair wil KRO Reporter aanklagen, startupdocu succesvol in Nederland, exportrecord boeren en een halvering van het gebruik van Instagram.

1. NS stopt met Shakies-formule van Odette Oostindiën

De NS is er niet in geslaagd van vruchtensapverkoper Shakies, in 1997 opgericht door Odette Oostindiën, een succes te maken. Het stopt met de formule die het in 2007 overnam. Volgens de NS hebben reizigers waardering voor de gezonde producten van Shakies, zoals shakes, salade en biologische yoghurt, maar leidt dat niet tot een rendabele bedrijfsvoering. NS zegt er alles aan gedaan te hebben om Shakies succesvol te maken, en wijst op uitbreiding van het assortiment met frozen yoghurt. Oostindiën zegt echter in een radio-interview dat het spoorbedrijf gefaald heeft: er zou teveel aandacht geweest zijn voor marketing en te weinig voor operationale zaken. Ook zou er een angstcultuur geheerst hebben, waardoor mensen van het eerste uur al grotendeels de voormalige franchiseformule hadden verlaten.

2. Ryanair zegt KRO Reporter voor de rechter te slepen

Ryanair-topman en mede-eigenaar Michael O'Leary wil gerechtelijke stappen nemen tegen KRO Reporter, het tv-programma waarin vijf piloten onlangs waarschuwden voor wanpraktijken bij de vliegmaatschappij. De prijsvechter zou levens in gevaar brengen door piloten ertoe te dwingen zich zo weinig mogelijk ziek te melden en zo min mogelijk brandstof te tanken. "Leugens", reageerde O'Leary toen hij de 11 miljoenste passagier in Nederland verwelkomde. Volgens hem paste KRO geen wederhoor toe. Hij wil dat de piloten uit de anonimiteit treden. "Ik garandeer dat ze geen sancties krijgen. Met hun namen kan ik bewijzen dat zij zich ziek mochten melden en genoeg benzine in hun toestel hadden."

3. Startup Sendsteps verkozen tot 'best meeting tool'

Mike Coumans en Steven Blom zijn met hun sms-dienst Sendsteps in Kopenhagen in de prijzen gevallen: tijdens Fresh Conference 2013 kregen ze de award voor 'Best Meeting Tool'. “Een kroon op het werk waar we de afgelopen jaren zo in geloofden", reageert Coumans, die de prijs in ontvangst nam. FRESH is een conferentie waar professionals uit de zakeneventindustrie samenkomen om toekomsttrends te bespreken. Sendsteps is een smartphone- en tabletdienst waarmee bezoekers in discussie kunnen gaan met sprekers en korte oefeningen met elkaar kunnen doen. Het kreeg een publiciteitsboost toen in 2009 miljardair Richard Branson de service ging gebruiken.

4. Startupdocumentaire wordt in heel Nederland vertoond

Niek Karsmakers en Jesse van der Meulen boeken succes met het organiseren van de Nederlandse première van 'The Startup Kids', een documentaire over succesvolle internetondernemers uit Europa en de Verenigde Staten. Omdat de première van 6 februari is uitverkocht, en ook voor de tweede vertoning bijna geen kaartje meer beschikbaar is, hebben ze de exclusieve rechten op de documentaire gekregen. Nu is het de bedoeling van hun netwerkbedrijf Kickstartup om het hele land met de film door te toeren.In 'The Startup Kids' komen de oprichters van onder andere Soundcloud, Dropbox en Vimeo aan het woord over het starten van een eigen bedrijf en het leven als ondernemer. Daarnaast worden de verschillen in startup cultuur tussen Europa en de Verenigde Staten onder de loep genomen.

5. Exportrecord Nederlandse landbouwproducten

Nederland boert internationaal goed met landbouwproducten, zo blijkt eens te meer uit cijfers van landbouworgaan LTO Nederland. Er is vorig jaar voor 77,9 miljard euro aan landbouwproducten geëxporteerd, een nieuw record. In 2011 lag het totaal nog op 72,8 miljard euro. Duitsland is een belangrijke markt voor de Nederlandse exporteurs: 26,3 procent van de producten werd naar onze oosterburen uitgevoerd. In 2011 was dat 26 procent.

6. Value8 neemt meerderheidsbelang in Eetgemak

Eetgemak heeft een meerderheidsbelang verkocht aan investeringsfonds Value8. Eetgemak, opgericht door Leo van der Krogt, Gert-Jan Nell en Juul Vredenberg, is een foodbedrijf dat slim inspeelt op de vergrijzing en uitdijende zorgsector. Het levert in tegenstelling tot concurrenten niet alleen standaardmaaltijden, maar ook dieetmaaltijden aan zorginstellingen. Sinds 2010 groeide Eetgemak dankzij een investering van Deli XL, groothandel in levensmiddelen, uit tot een bedrijf met 175 medewerkers en 17 miljoen euro omzet. De groei ging zo hard, dat een grotere geldinjectie nodig was. Die kwam van Value8, dat voor een onbekend bedrag een belang van 51 procent verwierf. Value8-ceo Peter Paul de vries: "De overname past perfect binnen onze ambities. Wij focussen ons op meerderheidsdeelnemingen in gezonde, snel groeiende bedrijven in groeisectoren zoals de zorg." De oprichters blijven het management vormen en houden een belang.

7. En dan dit... een halvering van het gebruik van Instagram

De Volkskrant schenkt aandacht aan verontrustende cijfers over de populaire foto-app Instagram. Na een update van de gebruikersvoorwaarden, waarin Instagram-ceo Kevin Systrom aankondigde dat foto's voor advertentiedoeleinden gebruikt gaan worden, barstte een storm van kritiek op social media los. De startup schrok en haalde de update maar weer van de planning. De media suggereerden meteen dat de dienst, sinds 2012 in handen van Facebook, wel eens veel gebruikers kon gaan verliezen. Dat lijkt nu inderdaad waarheid te worden: AppStats-cijfers tonen dat het aantal dagelijkse Instagram-gebruikers is teruggelopen van 16,3 miljoen naar 7,6 miljoen. En dat terwijl de bestaande voorwaarden Instagram net zo goed het recht geven om foto's voor advertenties te gebruiken.

Tot zover de Sprout update van 17 januari 2013. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van Sprout, Management Team, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!