Failliet Plugify zat vorig jaar al in zwaar weer

Onlineplatform voor artiesten Plugify balanceerde vorig jaar al op de rand van de afgrond, blijkt uit een brief die oprichter Eline Leijten donderdag stuurde naar haar investeerders. De coronacrisis gaf de laatste zet.

Het vijf jaar geleden gelanceerde Plugify werd dinsdag failliet verklaard. Via de dienst werden bij 2400 aangesloten artiesten bij elkaar 5463 optredens geboekt. Maar dat was niet genoeg om het bedrijf overeind te houden. 

‘Eind vorig jaar heb ik de persoonlijke afweging gemaakt dat het voor mijzelf niet langer haalbaar was de gemaakte en aan u voorgelegde plannen te realiseren’, schrijft Leijten in haar brief aan de investeerders achter Plugify. De ontvangers van die brief zijn onder meer de 400 geldschieters die in een crowdfundingronde op Oneplanetcrowd in 2016 bij elkaar 750.000 euro investeerden, in de vorm van converteerbare obligaties. 

Om het bedrijf te redden heeft Leijten in de vijf maanden daarna ‘met man en macht gewerkt’ aan een verkoop van Plugify. De twee kopers waarmee werd onderhandeld haakten echter af na het uitbreken van het coronavirus, die zorgde voor het ‘vrijwel geheel wegvallen van de omzet van Plugify’. Door de coronamaatregelen konden al een tijdje geen artiesten meer worden geboekt via Plugify.

Volgens curator Wiert Jan Berghuis (advocatenkantoor Van Diepen Van der Kroef) hebben zich snel na het bekend worden van het faillissement ‘meerdere serieuze kandidaten’ gemeld voor een mogelijke doorstart, laat hij weten aan Sprout. ‘We zijn nu met die partijen in gesprek en hervatten deze begin volgende week.’

Wat Berghuis betreft is het nog te vroeg om uit te wijden over de achtergrond van het faillissement. ‘Wel hebben wij gezien dat het faillissement de oprichters aan het hart gaat. Jarenlang hebben zij getracht een platform neer te zetten waar zij in geloofden en het dan door een zeer onfortuinlijke samenloop van omstandigheden je eigen faillissement moeten aanvragen komt hard aan.’ 

Online Betaalplatform, de psp die voor Plugify alle betalingen regelde, liet donderdag al weten dat bands en zangers zich geen zorgen hoeven te maken over de 300 boekingen die na het faillissement nog open staan. Het daarvoor bestemde geld (bij elkaar zo’n 200.000 euro) staat veilig geparkeerd op een derdenrekening.

UPDATE dinsdag 21 april:

Een eventuele verkoop van Plugify zou pas na de crisis moeten plaatsvinden, meldt crowdfundingplatform OnePlanetCrowd op basis van ‘betrokken partijen’ in een brief aan de crowdfunders van Plugify. ‘Op dat moment zal de marktprijs beter te bepalen zijn en dit geeft een hogere kans op een grotere opbrengst’, stelt het platform. 

OnePlanetCrowd meldt verder dat de rechter een ‘afkoelingsperiode’ van twee maanden heeft verkondigd, waarin schuldeisers niks kunnen opeisen bij Plugify. Dat moet de curator meer tijd geven om de boedel van de startup te inventariseren en te bepalen wat behouden moet blijven voor een eventuele doorstart of verkoop.

Voor een zo hoog mogelijk opbrengst is het belangrijk ‘dat Plugify zo min mogelijk in de publiciteit komt met het faillissement’, stelt OnePlanetCrowd tot slot. Het platform vraagt crowdfunders daarom om alle informatie ‘voor uzelf en vetrouwelijk te houden’. Die oproep geldt ook voor de brief aan investeerders die Leijten een dag na het bericht van OnePlanetCrowd opvallend genoeg zelf op Linkedin zette.

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl