‘Komt goed, jongens’: hoe een ondernemer de schone schijn ophoudt in een steengoede documentaire

Ondernemer Serge Janssen Daalen wil succes uitstralen. Maar achter die façade schuilt een persoonlijk en financieel drama, dat steengoed in beeld wordt gebracht in deze ontluisterende documentaire van Fleur Amesz.

Regisseur Amesz zat Daalen twee jaar lang dicht op de huid. Het levert een zeldzaam portret op van een failliete ondernemer die zich weigert neer te leggen bij zijn eigen ondergang. Dat wordt genadeloos in beeld gebracht in de vorm van talloze deurwaarders, zijn vrouw (en interieurontwerper) Merel die de was in de badkuip doet, het afslaan van een verdoving bij de tandarts (’Dat scheelt weer 30 euro’), het bietsen van geld bij een van zijn dochters voor een bedrijfsborrel en het vullen van een fles met benzine (betaald met geleend geld) nadat zijn auto is stilgevallen langs de snelweg. Ja, de gedachte aan zelfmoord is weleens bij 'm opgekomen, net als drugshandel, biecht de met een miljoen euro aan schuld kampende ondernemer op.

En dat is nog niet eens alles wat deze documentaire van KVfilms (deze week uitgezonden door KRO-NCRV) bijzonder maakt. Zelden werd zo pijnlijk duidelijk hoe een dosis gezond optimisme om kan slaan in destructieve overmoed, gedreven door de angst om een bepaalde status en levensstijl kwijt te raken. “Genoeg ondernemers wilden een kopje koffie met mij drinken, maar absoluut niet met een camera erbij", duidt Amesz een ander uitzonderlijk aspect van deze documentaire. Of Daalen (die zich nu op blockchain stort) zich uiteindelijk toch nog neerlegt bij de ultieme nederlaag, een baan in loondienst, zie je in deze nu al legendarische documentaire:

Daalen noemde het woensdag, te gast bij RTL Late Night, “moeilijk om uit de problemen te komen, zeker als ondernemer. Voor failliete particulieren is van alles geregeld. Zij hebben een vangnet. Ondernemers staan helemaal alleen."

Meer Nederlandse documentaires over ondernemers:
Documentaire: hoe August de Vocht bijna ten onder ging met zijn startup NoFoodWasted
Documentaire: het turbulente startup-avontuur van Manus VR
Kijktip: zo bouwt Fairphone een eerlijke telefoon
Documentaire toont Bernd Damme als bevlogen dandy
Documentairemaker Frans Bromet portretteert kleine Nederlandse ondernemers in grote problemen in ‘Failliet of niet?’ (2doc.nl)
Diezelfde Bromet volgde eerder al de ups en downs van startup Gidsy in ‘Veelbelovend’ (Npostart.nl)

Lees ook:
Tim de Kraker (BarDoggy): ‘Ik heb klassieke ondernemersfouten gemaakt’
3 redenen waarom Bernd Damme er niet in slaagde om de juwelenindustrie te disrupten
De lessen van een faillissement: ‘Ik besefte hoe belangrijk het was om een goed netwerk te hebben’
Deze 10 bedrijven gingen dit jaar failliet

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!