'Opvolging door familie is niet meer heilig'

Ondernemersnieuws vandaag: Familiebedrijven dulden buitenstaanders, ondernemers verwachten weinig omzetgroei en potten geld op. 

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief

1. Familie is niet langer heilig

Familiebedrijven staan meer open voor externe bestuurders. Slechts één op de acht vindt dat het familiebedrijf nu en op termijn bestuurd moet worden door familieleden. Dat blijkt uit een rondgang van adviesbureau Boer & Croon onder bestuursleden van zo’n 40 familiebedrijven met een minimale omzet van €10 miljoen.
Bestuursopvolging binnen de familie is voor de meeste bestuurders niet per se wenselijk voor het voortbestaan van het bedrijf. Belangrijker vinden ze dat de familie zeggenschap houdt (58 procent). Slechts 12 procent vindt dat het familiebedrijf, nu en op termijn, bestuurd moet worden door familieleden. In 2010 was dit nog 30 procent. “Familiebedrijven zijn zich er steeds meer van bewust dat het aantrekken van een externe bestuurder noodzakelijk kan zijn voor het borgen van continuiteit of om het bedrijf naar de volgende fase te brengen”, Maarten Vijverberg, partner bij Boer & Croon en verantwoordelijk voor de afdeling Corporate Finance.

2. Schoenenreus wil online verder

De winkelketen Schoenenreus die donderdag failliet werd verklaard, gaat in afgeslankte vorm verder. Investeerders Synergia, Eric Companjen en Paul Schouwenaar zijn bereid om in de komende jaren te investeren in het bedrijf. De winkels gaan vrijdag weer open, maakte Schoenenreus bekend.
Schoenenreus gaat zich de komende jaren richten op de online verkoop en een nieuwe winkelformule. Ook heeft Schoenenreus in het afgelopen jaar met succes 17 winkels omgebouwd naar de nieuwe formule. Met de doorstart is de werkgelegenheid voor ongeveer 1000 werknemers gegarandeerd. De nieuwe directie betreurt ten zeerste dat zij geen werk meer kan bieden aan de andere 500 medewerkers. Dit komt omdat 65 van de 206 winkels op termijn zullen sluiten.

3. Kleine ondernemers verwachten geen omzetstijging

Kleine ondernemers zijn negatief over de economische vooruitzichten. 51% verwacht dit jaar een toename van de omzet. Een jaar geleden was dat nog 73%. Dat blijkt uit de MKB Marktmonitor 2012/2013 – een onderzoek van TNO en uitzendbureau Unique onder 2330 ondernemers.
Vorig jaar verwachtte 73% van de ondernemers omzetgroei, slechts 44% van de ondernemers heeft zijn verwachtingen uit zien komen. In 2010 noteerde nog 54% van de ondernemer omzetgroei in de boeken. Ondernemers in de callcenter- of contactcenterbranche zijn het meest positief gestemd. Respectievelijk 62% en 74% in deze branche verwacht het komend jaar omzetgroei. Meest somber zijn ondernemers die samenwerken met overheidsdiensten. Slechts 4% denkt te groeien.

4. Challenger Chocstar is beste startup

De online chocoladewinkel Chocstar is de winnaar geworden van The Next Entrepreneur 2012, een verkiezing van MKB-Nederland en Rabobank voor de beste startende ondernemer.
Annefrid Imenkamp, de onderneemster achter Chocstar, verdient met haar overwinning een geldbedrag van in totaal 15.000 euro. Volgens de jury onderscheidt Imenkamp zich door "uitstekend allround ondernemerschap". Afgelopen jaar stond Imenkamp al in de Sprout Challenger 50. Chocstar is een online onderneming in Amsterdam waar klanten naar eigen smaak chocolade kunnen bestellen. Zo is het mogelijk om verschillende kruiden, noten en fruit aan de (Fairtrade) chocolade toe te voegen en ook eigen vormen te kiezen.

5. Nederlandse ondernemer pot geld op

Nederlandse ondernemers investeren minder dan collega’s in omringende landen, maar de ondernemingen zijn hier wel productiever. Dat is een van de conclusies van het rapport ‘Dynamiek van investeringen in Nederland’ van onderzoeksbureau EIM. Al sinds eind jaren ’80 laten de investeringen in Nederland een dalende trend zien. Inmiddels behoren ze tot de laagste in Europa. Vooral de voedings- en genotmiddelenindustrie, de basismetaal- en metaalproductenindustrie, de detail- en groothandel en de transport-, opslag en communicatiesector blijven achter als het aankomt op investeringen. Tegelijkertijd potten ondernemingen steeds meer op. De liquiditeitspositie van Nederlandse bedrijven is erg ruim.

6. Het gaat hard in Italië…

In Italië werden in het afgelopen jaar gemiddeld iedere dag 1000 bedrijven failliet verklaard. Dat blijkt uit een rapport van de Italiaanse Kamer van Koophandel. In totaal sloten 364.972 bedrijven hun deuren. Dat zijn er 24.000 meer dan het jaar daarvoor. Toch werden er ook in 2012 meer ondernemingen opgericht dan gesloten. Er kwamen bijna 384.000 bedrijven bij. Het nettoresultaat van 18.911 was het op één na laagste aantal sinds 2005. Volgens de Kamer van Koophandel is het al de vierde keer in 6 jaar tijd dat er dagelijks duizend bedrijven failliet gaan. Eerder gebeurde dat driemaal op rij, van 2007 tot en met 2009.

7. En dan nog dit: Google Maps valt van de troon

De app van sociaalnetwerksite Facebook was vorig jaar de populairste app voor smartphones. De app nam eind vorig jaar de koppositie over van Google Maps. Dat meldt Mashable op basis van Amerikaanse gebruikerscijfers. Het besluit van Apple om Google Maps uit iOS 6 te houden zorgde sinds de release in oktober al voor een daling in het gebruik van de kaartenapp. Inmiddels heeft Google zelf een nieuwe app gemaakt van Maps en die in de App Store gezet. Sindsdien is de app van Google weer aan een inhaalslag bezig.

Tot zover de Sprout update van 25 januari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van Sprout, Management Team, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.