3D-printen inspireert startups

In het kader van de verkiezing Sprout Startup van het Jaar blikt Sprout terug op het jaar in startups. Eén van de trends waar veel ondernemers op inhaakten: 3D printen. Als die hype een blijvertje blijkt, zijn deze startups er mooi op tijd bij.

3D Hubs is gezien het aantal stemmen een geheide favoriet voor de titel Startup van het Jaar. Het zet in op een nieuwe technologie die waarschijnlijk aan de goede kant van de befaamde technology hypecycle is beland: de grafiek waarmee de analisten van Gartner de levenswandel van radicaal nieuwe technologie beschrijven. Na een eerste embryonaal stadium kan een 


STEM HIER OP JE FAVORIET!
veelbelovende ontwikkeling uitgroeien tot een hype. Zo'n hype raakt onvermijdelijk over zijn hoogtepunt heen, om te belanden in een dal van teleurgestelde verwachtingen, maar daarna kan de technologie op weg gaan naar wat Gartner noemt het plateau of productivity: er worden toepassingen bedacht waarmee werkelijk geld wordt verdiend.

Hoe ver zou 3D zijn gevorderd? Aan aandacht vanuit de media heeft de technologie niet te klagen, en er zijn handenvol startups die ermee aan de slag gaan. Daarvoor kiezen ze verschillende invalshoeken en businessmodellen:

3D hardware

Het is aardig dat een deel van de installed base bestaat uit printers van Hollandse bodem: Leapfrog, de startup waarmee Maarten Logtenberg en Martijn Otten in 2012 met een betaalbare printer live gingen, verkocht al duizenden printers en opent het volgend jaar kantoren in de VS, Frankrijk en Duitsland. Concurrent Ultimaker ging ze een jaar eerder voor, en heeft zijn naam wereldwijd al gevestigd met wat geldt als de snelste en betrouwbaarste personal 3D-printer ter wereld.

 

3D printdiensten

3D- printdiensten bestaan al langer, met het Nederlandse Shapeways - anno 2007 - als wereldberoemde voorganger. Onze titelkandidaat 3D Hubs doet het anders: die zet niet in op printfabrieken van een beperkt aantal partners maar brengt eigenaren van 3D-printers in contact met partijen die printklussen hebben. Dat nu al 2100 printers zijn aangesloten, veel meer dan verwacht spreekt boekdelen. Het maakt 3D Hubs tot de grootste in zijn soort ter wereld. En dat zegt ook genoeg over die wereld.

Mass customization

Een andere startup die dit jaar bij Sprout pitchte was Zazzy; in feite een online sieradenwinkel, maar dan een met producten die de koper naar eigen smaak en inzicht kan aanpassen. Gert-Jan Spriensma en Martijn van der Veen stortten zich deels vanuit de Rockstart-accelerator op het fenomeen mass customization middels 3D printen: steeds vaker loont het om in lage aantallen te produceren met die nieuwe techniek. Op een relatief kostbaar artikel als een oorbel of ring is dat sneller rendabel te krijgen, is hun gedachte. Analisten geven ze gelijk: de markt voor 3D-geprinte producten kan over 5 jaar een omvang van 3,5 miljard dollar hebben. Zelf liet Sprout een Facebookaward printen bij de Belgische startup Twikit. Strikt tot 1 productcategorie beperkt zich Vincent van de Poll met zijn Ucreate3D: telefoonhoesjes.

Maakindustrie

Dat 3D printen, in feite als rapid protoyping al sinds de jaren negentig in gebruik bij industriële partijen, nog steeds nieuwe mogelijkheden opent voor de maakindustrie, wil Additive Industries gaan bewijzen, Startup van de Week in oktober. Jonas Wintermans en Daan Kersten gaan in het hart van de Nederlandse high-tech, Eindhoven, met partners van naam uitvogelen hoe je metalen onderdelen voor machines kunt vervaardigen met 3D printtechnologie. Zegt Wintermans: 'De markt van 3D-geprinte metalen loopt zeker 10 jaar achter op die van kunststoffen. Daar valt voor ons dus winst te behalen.'

3D marktplaats

Shapeways is van begin af aan meer dan een printloket: het biedt ook ontwerpers een marktplaats voor hun producten. De Utrechtse startup 3Dplaza doet iets vergelijkbaars. We kwamen 3Dplaza in september tegen in de accelerator UtrechtInc. Ontwerpers kunnen hun artikelen in de etalage leggen, maar 3Dplaza geeft ze ook de keuze uit verschillende printpartijen, zodat ze die op prijs en kwaliteit kunnen beproeven.

Stem!

Bekijk de lijst en breng je stem uit. 

Realtime tussenstand:

[VOTELIST GROUP="Startup van het Jaar"]

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.