80 miljoen euro voor het Delftse Mapper

Het Nederlandse Mapper dat machines voor e-beam-lithografie produceert, heeft een kapitaalinjectie van 80 miljoen euro gekregen. Veertig miljoen is afkomstig van een Russische investeerder. De onderneming uit Delft wil met het kapitaal de productiecapaciteit uitbreiden.

Mapper Lithography is een innovatieve spin-off van de TU Delft. Zijn machines voorzien erin dat het productieproces van steendrukken sneller verloopt dan tot nu toe met traditionele lithografietechnieken mogelijk is. Het bedrijf is in 2000 opgericht door ondernemers Bert Jan Kampherbeek (foto) en Marco Wieland, samen met hun toenmalige hoogleraar Pieter Kruit. Vlak daarvoor waren ze afgestudeerd op een project waarin ze bestaande chipmachines met een aantal aanpassingen wilden verbeteren. In ruil voor een aandeel in de onderneming kregen ze van de TU Delft het mede door Kruit ontwikkelde patent in handen waarmee ze aan de slag gingen.

Sprout schreef in 2010 een uitgebreid portret over alle inspanningen van de twee ondernemers.

Totaal: 170 miljoen euro groeikapitaal

De kapitaalinjectie die het nu krijgt, is voor de helft afkomstig van het Russische staatsbedrijf Rusnano. Dit concern partcipeert in verschillende bedrijven en projecten in de Russische nanotechologie-industrie. De overige 40 miljoen euro komt van bestaande investeerders in Mapper, zoals ADP Industries, Hoving & Partners, Technolution en Demcon. Daarnaast draagt de Nederlandse overheid middels een lening van Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, bij aan de financiering.

Mapper Lithography wil de kapitaalinjectie inzetten om nieuwe Matrix-'electronbeamsystemen' aan klanten te leveren en om nieuwe infrastructuur te bouwen waarmee het minstens twintig nieuwe machines per jaar moet kunnen fabriceren. De Nederlandse overheid investeerde eerder afzonderlijk in Mapper.

Inmiddels bedraagt het totaal aan groeikapitaal zo'n 170 miljoen euro.