Absolutely Independent goes Bollywood

In de vijftien jaar dat Patty Geneste wereldwijd televisieformats aan de man brengt, schakelde haar bedrijf Absolutely Independent nooit de diensten in van Nederlandse ambassades. Toch kan dat best handig zijn, ontdekte Geneste dit voorjaar in India.

Absolutely Independent zit in de business van televisieformats. Het ontwikkelen en verkopen daarvan heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Patty Geneste: “Het stelen van formats is not done geworden. Producenten zijn gaan inzien dat een format waarde heeft. Die waarde behelst meer dan het idee an sich. Als je een format koopt, koop je ook know-how, want je krijgt er een vuistdikke productiebijbel bij waarin staat hoe het programma moet worden gemaakt. Ook hoort begeleiding, training en het netwerk in het pakket. Zonder dat alles duurt het veel langer om het programma te maken en ben je alsnog duurder uit. Bovendien is de kans groter dat het format een succes wordt als je het op dezelfde manier gaat maken als in andere landen waar de formule zichzelf al heeft bewezen heeft. Een gejat format mislukt negen van de tien keer.”

De markt voor televisieformats is zeer internationaal, India is met Bollywood een enorme groeimakt. Nog maar net nadat Geneste en haar team de beslissing had genomen richting India te gaan, belde televisieproductiebureau CCCP.  “Of we meewilden op een reis naar de grootste media- en entertainmentconferentie van Azië, de FICCI-FRAMES in Mumbai. Puur toeval, maar de timing was perfect.”

Booming

De Indiase entertainmentconferentie had lijntjes naar Nederland. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunde het initiatief van CCCP en de andere mediabedrijven met de subsidieregeling 2g@there. Deze regeling stimuleert bedrijven die gezamenlijk een voor hen moeilijk toegankelijke markt willen betreden. Verder maakte de overheid een marktverkenning van de Nederlandse en Indiase media- en entertainmentsector. Daaruit bleek onder andere dat de Indiase media- en entertainmentindustrie booming is – een verwachte jaarlijkse groei van twaalf procent en een omzet van twintig miljard euro in 2012 – en dat Nederland mondiaal een belangrijke speler is als het gaat om het bedenken en exporteren van televisieformats, serious gaming en branded content.

Voorafgaand aan de conferentie had Absolutely Independent nauwelijks connecties in India. “We kenden de markt niet echt. Door Bollywood wisten we dat de industrie gericht is op fictie, maar we vermoedden dat er ook wel interesse zou zijn voor non-fictie.” De reis naar de conferentie zorgde voor een duwtje in de rug. “Je ontmoet in één klap veel mensen en je steekt wat op van de Indiase (zaken)cultuur. Alles is georganiseerd, dus je hoeft bij wijze van spreken alleen maar te volgen. Dat scheelt enorm veel tijd.”

Netwerk

Een onderdeel van het reisprogramma was een ontmoeting met de Nederlandse consul-generaal. “Ze bood haar diensten en haar netwerk aan. Dat kan heel nuttig zijn als je een vestiging wilt openen of referenties nodig hebt. Als je zelf je reizen plant, neem je geen tijd voor zo’n afspraak. Bovendien gaan zulke formele deuren dan ook minder makkelijk open.”

Het bezoek aan de conferentie in Mumbai heeft Absolutely Independent geen windeieren gelegd. The Phone (een reality spelshow) is al verkocht en een deal met een televisiezender over vier andere formats is in een vergevorderd stadium. “Vijf deals in een paar maanden, dat is echt een goede score. Mijn ervaring is dat je verrassend snel zaken kunt doen in India. Indiërs merken dat er veel buitenlandse bedrijven naar hun land komen en ze zijn dus bang om iets te missen. Ze hebben gauw zoiets van, kom op, laten we zaken doen.”

Behulpzaam

Hoewel Geneste al sinds 1988 internationaal zaken doet, maakte ze nooit eerder gebruik van de kennis en kunde van de Nederlandse overheid over de grens. “Het is nooit eerder in me opgekomen. Als ondernemer ben je zo gewend om alles zelf te doen, zelf te netwerken en zelf te investeren. Eigenlijk is het vreemd dat ik nu pas heb gemerkt hoe behulpzaam de overheid kan zijn. Op een handelsreis naar Rusland, nog zo’n land waar we weinig aansluiting hebben maar waar we wel graag zaken willen doen, zou ik zo meegaan.”

 

Handige links:

  • Package4Growth is een faciliteit die beoogt het Nederlandse bedrijfsleven te stimuleren om zich met onderscheidende kennis, producten en diensten op de snelgroeiende, zeer competitieve markten van China en India sterk en snel te kunnen positioneren.
  • ME-INDIA is een cluster van veertien Nederlandse bedrijven, actief in verschillende takken van de creatieve audiovisuele industrie. Het cluster richt zich in op het stimuleren en vergroten van de samenwerking van de Nederlandse en Indiase creatieve industrie.
  • Kansen in en trends over India
  • Marktvergelijkingen: NL EVD Internationaal heeft veel kennis en informatie in huis over export en samenwerking met buitenlandse partners. Maak gebruik van de veelheid aan informatie over macro-economische ontwikkelingen en vergelijkingen.
  • Activiteiten-agenda

 

  >> €150,- Korting voor Sprout Abonnees. ChallengerDay 2010 <<

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!