Alternatieve financiering via fintech: dit zijn je opties

Fintech

Investeerders steken miljarden in fintechbedrijven, die daarmee allerlei slimme financiële diensten verzinnen. Maar wat levert jou dat aan nieuwe mogelijkheden voor financiering van je onderneming op? Sprout-expert Bert Wams zet een aantal opties op een rij.

Je zoekt geld voor je plannen en het liefst boek je snel resultaat. Naast banken en alternatieve financieringsvormen zoals bijvoorbeeld business angels, Qredits en kredietunies, zijn er steeds meer fintech-financiers voor ondernemers. Fintech (financiële technologie) gebruikt vernieuwende technologie om allerlei soorten financiële diensten aan te bieden, waaronder financiering.

Fintechs organiseren een financieringsproces of delen ervan via technologie. Aanvraag, beoordeling en uitbetaling handelt men hiermee zeer snel af. Soms zelfs binnen 24 uur, als je aan de voorwaarden voldoet. Denk aan financieringsvormen als een online krediet of lening, online werkkapitaal, matchingplatforms, crowdfunding, factoring en krediet via een pinautomaat.

430 fintech-bedrijven

Holland Fintech publiceerde begin 2018 een actueel overzicht van meer dan 430 bedrijven, die actief zijn op de Nederlandse fintech-markt. In 2016 stonden er nog ruim 200 in het overzicht. Naast financiering biedt men onder meer diensten op het gebied van betalen, beleggen, verzekeren, security, financiële planning, data en administratie. Daar zitten kleine en grote tussen, die soms zeer internationaal actief zijn zoals betaalprovider Adyen. Het gaat niet alleen om individuele startups, maar ook banken doen mee in de markt. Zo zette de ABN Amro geldschieter New10 op en lanceerde Rabobank beleggingsapp Peaks.

Miljarden investeren

De Europese investeringen in fintech zijn in de laatste drie maanden van 2017 naar een recordhoogte gestegen, meldt KPMG in zijn driemaandelijkse onderzoek The Pulse of fintech. In dat kwartaal van 2017 werd voor een bedrag van ruim 2 miljard dollar in Europese fintechbedrijven gestoken. Hierbij gaat het om zowel de investeringen door private equity huizen, grote ondernemingen als de investeringen als gevolg van fusies en overnames. 

Vooral de investeringen door durfkapitalisten in Europese fintechs namen met een bedrag van bijna 1 miljard dollar fors toe. Het Verenigd Koninkrijk was in de laatste drie maanden van vorig jaar goed voor een bedrag van 1,6 miljard dollar, 80 procent van alle fintech-investeringen, die in Europa werden gedaan. 

Voorbeelden van fintech-financiers

Ik heb een eigen selectie van voorbeelden gemaakt uit het overzicht van Holland Fintech om de diversiteit aan financieringsvormen te illustreren. Meer aanbieders van financiering vindt je in dat overzicht. Financiering kan al vanaf relatief kleine bedragen zoals factoring vanaf 1.000,-. Maar ook voor grotere bedragen tot 1.000.000,- of meer kan je terecht.

Voorbeelden van individuele aanbieders van financiering oplopend in te financieren bedragen.
Voldaan Factoring: een voorschot op je business to business-factuur met een minimum factuurbedrag van 1000,-.
Pinvoorschot: een voorschot van 2.000,- tot 50.000,- op de te verwachte omzet via je pinautomaat, voor retail en horeca.
InvoiceFinance: rekening courant op basis van het saldo van je onbetaalde facturen, tot 150.000,-.
Funding Circle: een zakelijke lening van 5.000,- tot 250.000,-. 
Lendico: een zakelijke lening van 10.000,- tot 250.000,-
Spotcap: online zakelijk krediet van 10.000,- tot 250.000,-
New10 (ABN Amro): zakelijke lening van 20.000,- tot 250.000,- (eenmanszaak, vennootschap onder forma) of tot 1.000.000,- (Besloten Vennootschap)
Voordegroei: matchingplatform voor investeerders en ondernemers, vanaf 250.000,-
Ebury: flexibel krediet voor internationaal zaken doen tot 1.000.000,-
Neos Direct Lending: private debt fonds voor groei, overname en investeren, vanaf 250.000,- tot 10.000.000,-
NPEX MKB Beurs: groeikapitaal van 1.000.000,- tot 10.000.000,-

Bij meerdere financiers financiering aanvragen

Een andere fintech-ontwikkeling is de mogelijkheid om bij meerdere financiers tegelijk een financieringsaanvraag in te dienen. Dat kan je als ondernemer zelf doen, al dan niet met behulp van een financieel adviseur. Sommige platforms richten zich alleen op intermediairs.

Voordeel van een parallelle aanvraag kan zijn dat je het tempo erin houdt. Nadeel kan zijn dat je de feedback van een financier bij afwijzing niet kan gebruiken voor het verbeteren van je volgende aanvraag bij een ander.

Platforms:
Fink, overheidsplatform voor intakes bij o.a. crowdfunding, kredietunies, private debt fonds FundIQ, online kredieten
Fyndoo: o.a. factoring, crowdfunding, Qredits
Fundingmatcher: o.a. banken, crowdfunding
Fundwijzer: crowdfunding, kredietunies, factoring, participatiemaatschappijen
Loanstreet: banken, crowdfunding, factoring

Alleen voor intermediairs:
Capsearch: o.a. banken, factoring, crowdfunding, private debt fondsen-
Dealsuite: diverse financiers

Op zoek naar groeigeld? Voorkom verrassingen met de Sprout Funding Toolkit

Bert Wams is adviseur bij de Financieringsdesk bij de Kamer van Koophandel. Hij adviseert onder meer startups en ondernemers in het MKB over financiering, starten en bedrijfsovername.