Antea legt ook beslag bezittingen Bob Ultee

Na de SNS bank heeft ook Antea beslag gelegd op de villa van ondernemer Bob Ultee. Dat blijkt uit gegevens van het kadaster. Het totale beslag op Ultee’s eigendommen bedraagt daarmee ruim 22 miljoen euro.

De beslaglegging van Antea Participaties is onderdeel van een gezamenlijk ingediend conservatoir beslag op de woning van ondernemer Bob Ultee en zijn vrouw. Het gaat om bedrag van 19.580.000 euro. Antea trekt op met Schortinghuis Management BV, van iCentre-ceo Wouter Schortinghuis en nog twee iCentre-werknemers die een klein belang hadden in de Apple-reseller (de commercieel directeur en de cfo). De beslaglegging is ingediend op 30 mei, de dag nadat bekend werd dat de overname van iCentre door Ultee niet doorging. Antea wil geen commentaar geven. Volgens Ultee heeft het te maken met "een boete voor het niet doorgaan van de overname." 

Vorige week dinsdag werd de overname van iCentre door Antea, de verkopende partij, afgeblazen. De reden die daarvoor gegeven werd door Antea: Ultee is meerdere afgesproken betalingen niet nagekomen. Dat er problemen waren rond het afronden van de deal werd twee weken eerder duidelijk. Toen meldde Brand Funding, het investeringfonds van Ultee, dat de voorgenomen iCentre-transactie uitgesteld zou worden tot uiterlijk eind oktober, omdat de herplaatsing van Ultee’s aandelen in de markt nog niet geslaagd was. Ultee zegt tegen Sprout dat hij naar een oplossing heeft gezocht om de overname alsnog door te laten gaan, maar dat die door de investeringsmaatschappij "om onduidelijke redenen" van tafel is geveegd. De ondernemer, die de deal wilde financieren door een deel van zijn aandelen te verkopen, was daar niet in geslaagd. Hij zegt dat hij een aanbod heeft gedaan om bij uitstel een hoger overnamebedrag te betalen en een buitenlandse bank bereid had gevonden om zijn aandelen alsnog te herplaatsen. "Ik heb er een bankier voor uit Zwitserland laten vliegen om het ze uit te leggen, maar ze trokken de stekker eruit."

Antea mag achter in het rijtje aansluiten. Op 24 mei had de SNS Bank al voor 3,5 miljoen beslag laten leggen op de woning in Breda. Volgens Ultee is er voor 11 miljoen euro geleend door de bank aan de holding van Ultee. SNS wil verder niet inhoudelijk reageren op de vraag waarom zij de ondernemer voor een dergelijk bedrag financieel zouden ondersteunen, terwijl Sabon vooralsnog geen zwarte cijfers heeft weten te schrijven. "Er speelt het een ander", is de reactie van de woordvoerder. 

Inklappen koers

Ultee wilde een financieel huzarenstukje uithalen, door zonder tussenkomst van banken een emissie op de beurs te doen. Hij had de overname willen financieren door een deel van zijn participaties te herplaatsen bij particuliere beleggers. Hij schoof ondermeer bij Harry Mens aan op zondagochtend, kocht advertenties in het Financieele Dagblad en deed een online seminar bij beleggingssite IEX. Het kon de belegger niet echt enthousiast maken, getuige de lage volumes. De 'uitgiftekoers' was 6 euro. Het aandeel kwam eind april een dag boven de 10 euro uit, om na 15 mei - bekendwording overnamestrubbelingen- in elkaar te klappen. Een aandeel kost nu minder dan een euro.

"De koers is systematisch en met hele kleine volumes naar beneden gebracht. Tegelijkertijd zijn er aandelen uit mijn portefeuille verdwenen. SNS heeft die zonder mijn toestemming verkocht", zegt Ultee maandag tegenover Quote. De ondernemer richt op dit moment zijn pijlen dus op de SNS. Hij overweegt een schadeclaim in te dienen bij de bank. Volgens hem speelde SNS een actieve rol bij de begeleiding van de emissie, maar die heeft haar handen er gaandeweg vanaf getrokken.

Gevolgen Sabon

Het niet slagen van de emissie heeft ook voor Sabon zelf gevolgen. Met het opgehaalde kapitaal zou Ultee namelijk investeringen doen in de zeepjesketen. Sabon heeft tot nog toe geen winst gemaakt en te kampen gehad met allerlei operationele problemen. Er was eind 2011 sprake van een negatief eigen vermogen. De kapitaalinjectie zou de schulden moeten vereffenen en het vermogen doen versterken om daarmee verliezen te stoppen en nieuwe winkels te openenen. Nu dat niet gelukt is, hangt het lot van de onderneming mede in handen van wat de ABN Amro nu doet. Die heeft Sabon bv een krediet verschaft in 2011 van 4,5 miljoen euro. Omdat Sabon niet voldoet aan het convenant, is de lening opeisbaar.

Eerder nieuws over Bob Ultee:

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!