Apple-droom zeepkoning Ultee spat uiteen

De overname van Apple premium reseller iCentre door ondernemer Bob Ultee gaat definitief niet door. Dat maakt Brand Funding, het investeringsbedrijf van Ultee, dinsdag bekend.

Antea Participaties, de investeringsmaatschappij achter iCentre, heeft de overname-overeenkomst van iCentre Group per direct ontbonden. Het meldde dat BCU Holding de afgelopen maanden meerdere contractuele aanbetalingstermijnen niet is nagekomen. BCU Holding is de persoonlijke holding van Bob Ultee en tegelijkertijd de grootste participant in zijn investeringsbedrijf Brand Funding.

Definitief afstel

Vorige week maakte Ultee al bekend dat de overname, die in maart werd aangekondigd, vertraging had opgelopen, doordat hij niet genoeg geld bij elkaar kon krijgen. De overname zou gefinancierd worden met hulp van het beursgenoteerde beleggingsfonds Brand Funding (voorheen Sabon Funding). Maar door de verschraalde economische marktomstandigheden kreeg hij de herplaatsing van de participaties, nodig voor de financiering, niet rond.

Halverwege deze maand mei besloten Antea en BCU nog het afronden van de voorgenomen transactie van iCentre uit te stellen tot uiterlijk 31 oktober 2012. Dit uitstel is inmiddels dus definitief afstel geworden.

'Droom van elke retailer'

iCentre telt 26 winkels en 375 medewerkers. Vorig jaar was de keten goed voor een omzet van 126 miljoen euro en een operationele winst van 12 miljoen euro. Ultee noemde iCentre onlangs nog "de droom van elke retailer". De ondernemer wilde de aankoop van iCentre financieren door de uitgifte van aandelen.

Ultee is bekend van zijn winkelketen Sabon, dat zich ook in de stal van Brand Funding bevindt. Over het jaar 2011 boekte Brand Funding een verlies van 4,9 miljoen euro. In 2010 bedroeg het verlies nog 10,5 miljoen euro.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!